Alienarea Parentală, din punct de vedere legal | Programul de vizitare, cauza principală? Avocat Adelina Ralea: „E doar un cadru pe care se desfășoară scenariul” / VIDEO

Data publicării:
Alienarea Parentală, din punct de vedere legal | Programul de vizitare, cauza principală? Avocat Adelina Ralea: „E doar un cadru pe care se desfășoară scenariul” / FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @seventyfour
EXCLUSIV
Alienarea Parentală, din punct de vedere legal | Programul de vizitare, cauza principală? Avocat Adelina Ralea: „E doar un cadru pe care se desfășoară scenariul” / FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @seventyfour

Avocata Adelina Ralea a vorbit la Părinți Prezenți, o emisiune realizată de redactorul-șef Părinți și Pitici, Loredana Iriciuc, despre alienarea parentală, subliniind că aceasta este o realitate veche de când lumea în contextul despărțirilor cuplurilor. 



„Alienarea parentală e prezentă de când lumea și pământul în situațiile cuplurilor care se destramă, din păcate”, a spus Adelina Ralea, la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

Avocata a adus în discuție Legea 698, recent promulgată, care completează Legea 272 din 2004 privind drepturile copiilor. 

„Însă, legea, reglementarea în forma ei în care a fost adoptată, am avut proiectul de Lege 698 care a fost promulgat recent, vine ca o completare la Legea 272 din 2004, care ne vorbește despre drepturile copiilor.

Legea ne de o definiție foarte clară, un cadru pentru a defini alienarea parentală. Avem câțiva parametri pe care trebuie să-i urmărim, ca într-un soi de matematică juridică, spune Adelina Ralea.

Analiza atitudinii copilului și analiza celuilalt părinte 

Primul pas în această analiză este evaluarea atitudinii copilului. Este important să se observe dacă copilul manifestă ostilitate sau reținere față de unul dintre părinți. 

„În primul rând, ne uităm la atitudinea copilului. Analizăm dacă acesta manifestă ostilitate sau reținere față de unul dintre părinți”, a precizat Adelina Ralea.

Ulterior, se analizează comportamentul celuilalt părinte și se determină dacă reacția copilului este disproporționată sau nejustificată în raport cu comportamentul părintelui. 

„Ne uităm apoi la atitudinea celuilalt părinte și analizăm dacă reacția copilului este sau nu disproporționată sau chiar nejustificată față de comportamentul părintelui. Dacă comportamentul copilului nu e proporțional cu al părintelui, atunci nu asistăm la o situație de alienare parentală. Dacă reacția copilului este una firească, atunci da, putem vorbi despre alienare parentală”, a mai susținut avocata.

SURSA FOTO: freepik.com @smokewree928

Avocat Ralea: „Programul de vizitare e doar un fundal, un cadru pe care se desfășoară scenariul de alienare parentală”

Întrebată despre cauzele apariției alienării parentale și legătura acesteia cu programul de vizitare, Ralea a explicat: „Aș tinde să spun că acest program de vizitare e, de fapt, doar un fundal, un cadru pe care se desfășoară scenariul de alienare parentală.

Avocata a subliniat că programul de vizitare este stabilit prin hotărâre judecătorească și că există diverse mijloace legale pentru a-l contesta sau ajusta, în cazul în care unul dintre părinți este nemulțumit.

„Programul de vizitare este stabilit printr-o hotărâre judecătorească și avem alte mijloace dacă suntem nemulțumiți de programul de vizitare, spre exemplu, suntem în situația sau alături de un părinte nemulțumit, putem contesta respectiva hotărâre judecătorească în termenul legal, bineînțeles, cu mijloacele legale pe care le avem la îndemână.

Ne putem adresa instanței cu o nouă cerere de chemare în judecată prin care să ajustăm programul. Deci, avem mijloace până a ajunge la alienare”, a explicat Adelina Ralea.

Adelina Ralea: „Părinții doar se agață de pretextul programului de vizitare”

Avocata Adelina Ralea a discutat despre dificultățile legate de respectarea programului de vizitare și despre cauzele alienării parentale. 

„Dacă suntem în situația celuilalt părinte care constată că programul nu se respectă, deși el este mulțumit de programul stabilit, programul nu este pus în practică. Avem varianta executării silite”, a mai precizat avocata.

Experta a detaliat procesul legal de executare silită, menționând că executorul trimite o încheiere de încuviințare a executării silite și o somație părintelui care nu respectă programul. 

„Executorul trimite o încheiere de încuviințare a executării silite, o somație față de părintele care s-ar face vinovat, iar dacă nu se conformează, nu respectă în continuare programul, ajungem la executarea propriu-zisă.

Deci, programul e doar un cadru stabilit printr-o hotărâre judecătorească care se poate modifica sau pune în aplicare, a mai explicat Adelina Ralea.

Avocata a evidențiat că alienarea parentală are cauze mai profunde decât simpla nerespectare a programului de vizitare.

„Cauzele alienării sunt mai mult de ordin social, psihologic, în neînțelegerile dintre părinți, problemele care au rămas nerezolvate și părinții doar se agață de pretextul programului de vizitare, părerea mea”, a conchis experta.

URMĂRIȚI EMISIUNEA INTEGRAL:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Invitati si Interviuri





pixel