Alienarea parentală este o problemă gravă care afectează din ce în ce mai multe familii. Este momentul să ne întrebăm ce putem face în astfel de situații pentru a proteja copiii și pentru a restabili echilibrul în relațiile familiale. Pentru a înțelege mai bine pașii pe care îi putem urma, am discutat cu avocata Adelina Ralea, care ne-a oferit o perspectivă juridică asupra problemei la Părinți Prezenți.
„Considerăm că se întâmplă alienarea parentală. Ce facem mai departe?”, a întrebat Loredana Iriciuc, redactor-șef ParintisiPitici.ro.
„Eu voi vorbi din perspectiva avocatului care lucrează cu legea. Cu siguranță, un profesionist din alt domeniu poate veni cu alt tip de sfaturi, bazate pe comunicare, pe alte tipuri de consiliere.
Dar, strict din punct de vedere legal, rațiunea noii reglementări este de a deschide calea pentru oamenii aflați în situații, de ce nu, de disperare, de a deschide calea unei cereri de chemare în judecată care să aibă exact ca obiect constatarea stării de alienare”, a precizat Adelina Ralea la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.
Din punct de vedere legal, prima acțiune pe care o putem lua este să ne adresăm instanței pentru constatarea stării de alienare parentală. Noua reglementare deschide calea pentru ca persoanele aflate în situații dificile să poată cere instanței să recunoască această problemă.
„De obicei, legea nu e foarte prietenoasă atunci când noi ne adresăm instanței pentru a constata o situație. Se judecă cu precădere situațiile în care vrem să obținem un rezultat, nu doar să constatăm. Dar aici, cu brațele deschise, legiuitorul ne îndeamnă să cerem instanței să constate o situație de alienare și apoi, în baza constatării instanței, să se ia anumite măsuri.
Și avem calea ordonanței președințiale, care este limitată la a fi soluționată în 30 de zile, ceea ce e un termen foarte, foarte prietenos pentru justițiabil, pentru că procesele sunt deseori foarte lungi. Sigur, avem și procese care se pot judeca într-un termen, cum ar fi divorțul, nu mai vorbim despre consecințele lui, care acolo vorbim de o durată foarte întinsă”, a mai explicat avocata.
Alienarea parentală este o problemă complexă care poate avea consecințe grave asupra relațiilor familiale și asupra dezvoltării copiilor. Atunci când suspectăm că se întâmplă alienare parentală, o întrebare comună este dacă trebuie să apelăm la un avocat pentru a ne ajuta să navigăm prin aceste ape tulburi.
„Este recomandabil, aș zice eu, să apelăm la un avocat, pentru că noi pentru asta ne-am pregătit, să ajutăm oamenii în fața instanței. Oamenii vin cu siguranță cu problema lor, cu fondul pe care ei îl cunosc foarte bine, dar s-ar putea să vină cu o încărcătură emoțională care să denatureze cumva sau să altereze fermitatea necesară în fața instanței”, a spus Adelina Ralea.
Alienarea parentală este adesea însoțită de tensiuni emoționale puternice care pot influența capacitatea unei persoane de a prezenta clar și coerent cazul în fața instanței. Un avocat poate ajuta la structurarea și prezentarea argumentelor într-un mod care să fie clar și convingător pentru judecător.
„Ori, noi, avocații, avem la îndemână mijloacele procedurale necesare, cunoaștem toate etapele, toți pașii de urmat și suntem în sprijinul omului cu toate termenele la zi de respectat, cu toate actele, cu toate somațiile, notificările.
Pentru că putem încerca, înaintea unui proces, să rezolvăm situația din fașă, înainte de a deveni o situație contencioasă, într-o notificare, să zicem, către părintele care pune probleme”, a mai punctat avocata.
SURSA FOTO: freepik.com @ishannawod16503
„Să zicem că am identificat-o acasă și merg la un avocat. Ce tipuri de dovezi sunt necesare pentru a-mi susține cazul de alinare?”, a întrebat gazda Părinți Prezenți, Loredana Iriciuc.
„Orice tipuri de probe! Nu suntem limitați sub sub niciun sens.
Putem avea mesaje scrise pe WhatsApp între părinte și copil, între ambii părinți și copii, între părinți, între părinți și alte rude. Poate găsi orice, chiar și un jurnal personal al copilului, cu o valoare probatorie mai scăzută, să zicem, dar poate fi adus în instanță.
Martorii sunt foarte importanți. Un învățător, un profesor, un vecin, care cunosc situația familiei de foarte mult timp, pot fi aduși, iar din nou aici avocatul va ajuta partea să cearnă mijloacele legale pe care le va prezenta instanței.
Dar, ca premisă, căile sunt deschise prin orice mijloc de probă”, a răspuns Adelina Ralea.
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
După ce un părinte identifică acasă semnele alienării, următorul pas este să apeleze la un avocat. Întrebarea este: cum poate un avocat să ajute în mod concret la dovedirea acestei situații în fața instanței? Avocata Adelina Ralea ne oferă o privire detaliată asupra acestui proces.
„Tocmai vorbeam de probe și de ce este totuși important să le alegem. Instanțele sunt foarte încărcate, cel puțin în această perioadă. Au foarte multe dosare și dacă îi bombardăm cu un dosar foarte mare, foarte consistent, din care se înțelege repede despre ce e vorba, eu cred că mult mai eficient ar fi să alegem exact probele cele mai concludente și să nu contribuim la încărcarea dumnealor.
Iar apoi avocatul, cum am menționat, cunoaște exact procedurile, căile legale care sunt multiple. În primul rând, discutând cu părintele putem înțelege realmente nemulțumirea lui. Și poate e doar vorba despre a pune în executare un program de vizită stabilit oportun. Poate nu e nevoie să mergem mai departe în instanță.
Tipul de cerere cu care ne adresăm instanței poate să fie un dosar de fond, poate să fie un dosar de ordonanță președințială care se soluționează mult mai repede, după cum am zis.
Poate fi cazul, dacă situația e de amploare, să mergem în zona penală. Acolo trebuie să fie deja o încălcare mult mai gravă a legii. Există infracțiunea de nerespectare a hotărârilor judecătorești și cum am zis, programul de vizitare se stabilește printr-o hotărâre judecătorească, avem la art. 379 din Codul Penal infracțiunea de nerespectare a măsurilor privind încredințarea minorului. Adică, dacă sunt îndeplinite toate condițiile din dreptul penal, din legea penală, putem ajunge și în fața instanței penale. Însă, acolo e mai dificil, pentru că procesele durează foarte mult, pot dura ani de zile.
Sigur, un părinte determinat, motivat să-și ducă până la capăt demersul, poate ar avea resursele energetice, în primul rând, să aștepte. Dar, astăzi poate fi situația generatoare și răspunsul peste trei-patru ani, ori, se va fi stompat între timp, se va fi diluat. Noi avem nevoie de o reacție rapidă, de un ajutor juridic rapid.
Sigur, dacă suntem alături de cel care este pârât într-un astfel de proces, avocatul poate să formuleze sau să decidă dacă e necesară formularea unei întâmpinări, adică a unui răspuns la cererea principală. Poate e nevoie de o cerere reconvențională, prin care noi am arătat propriile noastre nemulțumiri, pretenții.
Adică, sunt foarte multe nuanțe, dincolo de problema umană pe care avocatul le poate susține și discerne”, a explicat Adelina Ralea.
URMĂRIȚI EMISIUNEA INTEGRAL:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.