Alimentație: Ce se întâmplă dacă oferi copilului citrice înainte de a împlini un an?

Data publicării:
Fotografie de la Anastasia Shuraeva/ Pexels
Fotografie de la Anastasia Shuraeva/ Pexels

Mandarinele, portocalele și lămâile au multe beneficii pentru sănătate. Aflați când este cel mai bun moment pentru a include citrice în dieta copilului dumneavoastră și cum să oferiți aceste fructe.



Introducerea alimentelor noi copilului îi permite acestuia să exploreze arome și texturi pe măsură ce învață să mănânce. Datorită acidității și gustului dulce acrișor, mamele se întreabă când este momentul oportun pentru a introduce citricele în alimentația bebelușilor.

Cele mai comune citrice și beneficiile lor

Citricele sunt un grup de fructe care se caracterizează prin aromă acidă sau dulce-acrișoară, fiind suculente, colorate și cu o aromă intensă. Pentru că sunt mai dulci, mandarinele și portocalele sunt cele mai frecvente în alimentația copiilor.

Lămâia, limea și grapefruitul fac și ele parte din acest grup, deși, cu unele excepții, copiilor în general nu le plac.

Aceste fructe se caracterizează prin a fi o sursă importantă de vitamina C în alimentația copiilor. Acest micronutrient întărește sistemul imunitar, favorizează vindecarea, intervine în formarea colagenului, oaselor și dinților și îmbunătățește absorbția fierului din alimente. 

2. Fotografie... (pexels-anastasia-shuraeva-4079291_35330300.jpg)

Fotografie de la  Anastasia  Shuraeva/ Pexels

Consumul de citrice oferă și alți nutrienți importanți, precum potasiu, magneziu, acid folic și beta-caroten. 

Când să începeți să introduceți citrice în alimentația copilului dumneavoastră?

Potrivit unei recenzii sistematice publicate în Journal of Human Nutrition and Dietetics, copiii pot începe să consume citrice de la vârsta de 6 luni, coincizând cu începerea hrănirii complementare. Este important să promovăm o dietă diversificată care să includă de la început diferite grupe de alimente.

În general, experții sugerează ca bebelușii să fie expuși în mod constant și frecvent la aceste alimente odată ce încep să mănânce alimente solide. 

Ce se întâmplă dacă copilul tău mănâncă citrice înainte de a împlini un an?

Multă vreme s-a recomandat să așteptați până la 12 luni pentru a oferi citrice copiilor. Dar, după cum am spus mai sus, nu există dovezi care să amâne consumul acestuia până la vârsta de un an.

3. Fotografie... (pexels-anastasia-shuraeva-4079281_94656500.jpg)

Fotografie de la  Anastasia  Shuraeva/ Pexels

Citricele nu sunt, de obicei, legate de reacții alergice, așa că nu există niciun motiv pentru a întârzia introducerea lor. Pediatrii sugerează în prezent să se ofere o varietate de alimente înainte de prima zi de naștere pentru a evita alergiile alimentare tardive.

Conținutul acid al acestor fructe a fost unul dintre motivele întârzierii consumului lor de către copiii mici. Iritația sau înroșirea în jurul gurii sau a zonei scutecului pot fi reacții asociate cu ingestia de citrice. În orice caz, de obicei nu sunt probleme complicate.

Arsurile la stomac pot provoca, de asemenea, tulburări de stomac sau agrava simptomele de reflux acid la copiii cu această problemă. În aceste cazuri, medicul pediatru va evalua și va stabili momentul potrivit pentru a începe consumul de citrice.

Riscul de sufocare este un alt motiv pentru care unii pediatri preferă ca copiii să înceapă să consume citrice după 12 luni. 

Cum să oferi citrice copiilor în siguranță?

Este important să introduceți treptat citricele și să observați reacțiile pe care le provoacă la copil. Dacă observați erupții cutanate, iritații sau dureri de stomac, consultați medicul pediatru înainte de a continua. Dacă copilul dumneavoastră are urticarie, umflături, vărsături sau dificultăți de respirație, solicitați imediat asistență medicală.

Este în regulă să-i dai bebelușului suc de portocale proaspăt stors?

Deși poate părea mai ușor să oferi citrice sub formă de suc sau smoothie-uri, nu este ideal. Academia Americană de Pediatrie notează că sucul nu trebuie introdus în alimentația copiilor înainte de vârsta de 12 luni.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Bebelusi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel