Vorbim despre un produs iubit de copii, un produs alimentar obtinut prin procesarea si transformarea cărnii de pește.
Originar din Japonia cu mai multe secole în urmă, surimi este un ingredient alimentar format din proteine din peşte, în general dintr-un un soi mai ieftin, carnea este fiartă, măcinată şi amestecată cu diverse substanţe care să-i dea consistentă apoi este modelată în forme de picioare de crab ori fructe de mare, care dacă ar fi adevărate, ar fi foarte scumpe. Surimi are proprietăţi excelente de gelifiere, astfel încât să poată căpăta diferite forme.
Este posibil să nu mai priviți niciodată acest aliment în același mod odată ce descoperiți procesele de fabricație. Un videoclip care a devenit viral pe rețelele de socializare dezvăluie incredibilul proces de producție din spatele surimi-ului , îmbogățit cu arome chimice și aditivi, dar complet lipsit de crab adevărat. Deci, cum se produce surimi?
Să începem cu „baghetele” de pește congelat. În realitate, aceste blocuri sunt alcătuite din deșeuri de la diverși pești, fără a se preciza proveniența geografică, cu atât mai puțin specia de pește folosită. Odată măcinat grosier, se adaugă sare, aditivi chimici și chiar albuș de ou. Crabul este încă departe de a fi prezent în compoziția acestui aliment.
Apa, sub formă de gheață, este apoi adăugată la amestecul granulat, transformându-l într-o masă albicioasă, asemănătoare cimentului. Acesta este ulterior modelat într-o foaie lungă care, odată rulată, dă viață bastoanelor de surimi, dându-le consistența caracteristică zdrobită care ne face să credem că mâncăm carne de crab autentică.
Pentru a înșela și mai mult consumatorii, pe bastoanele de surimi se aplică o peliculă cu dungi portocalii, care simulează culoarea cărnii de pește. După aceste procese chimice complexe, surimi-ul este tăiat în bastoane mici, ambalat în vid, congelat și distribuit în magazine. Acum că știi adevărul despre surimi, s-ar putea să te gândești de două ori înainte de a-l cumpăra și a-l consuma. Producția sa nu este transparentă, cu ingrediente și procese care ascund lipsa reală a cărnii de crab adevărată.
Pentru a pregăti un kilogram de surimi, sunt necesare cinci kilograme de peşte. Un surimi de bună calitate este inodor şi are un aspect alb-crem. Pentru a obţine surimi de înalta calitate, este esenţial că peştele utilizat să fie foarte proaspăt (prins doar de câteva ore) şi să se folosească cele mai bune părţi ale sale.
Surimi conţine sau ar trebui să conţină în jur de 40-45% carne de peşte. Alte ingrediente includ apă, agenţi de îngroşare, zahăr, sare, ulei, arome, vin de orez şi aditivi sub formă agenţilor de umezire, care ajută la menţinerea umidităţii, potrivit petitchef.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.