Alunițe la copii: Când este cazul să mergi la dermatolog

Data publicării:
Fotografie de la Nelly Aran/ Pexels
Fotografie de la Nelly Aran/ Pexels

Cunoașterea caracteristicilor distinctive ale alunițelor este importantă pentru a le recunoaște pe cele atipice. Iată câteva informații suplimentare.



Alunițele la copii reprezintă tumori melanocitare benigne ale suprafeței pielii. Acestea tind să rămână stabile în ceea ce privește comportamentul și dimensiunea lor sau să dispară în timpul vieții. Aspectul lor poate varia. Aceasta deoarece depinde de momentul apariției aluniței, de diferențierea celulei de origine și de mutațiile dobândite pe care le poate avea.

Alunițele la copii pot deveni maligne?

Primele două decenii de viață se caracterizează prin apariția și dezvoltarea alunițelor. Prin urmare, este un pas foarte important să verifici alunițele. Majoritatea alunițelor dispar sau rămân stabile în timpul vieții și mai puțin de 5% pot suferi modificări care sunt detectate la examenele dermoscopice.

Alunițele pot fi îndepărtate?

Îndepărtarea alunițelor nu crește șansele ca o leziune pigmentată să devină malignă. Pe de altă parte, atingerea sau zgârierea constantă a aluniței nu o va transforma într-o leziune malignă.

Cu toate acestea, nu este recomandat să faceți acest lucru, deoarece există un risc crescut de a dezvolta o infecție bacteriană secundară.

Controlul dermatologic la copii

Se recomandă un control anual cu medicul dermatolog pentru a evalua și analiza alunițele la copii. De asemenea, vor fi luate în considerare orice modificări aduse acestora față de consultările anterioare.

Pe de altă parte, regularitatea consultațiilor depinde, în mare măsură, de istoricul familial, tipul de piele și numărul de alunițe pe care copilul le are.

De asemenea, mâncărimea nu este de obicei un semn de malignitate a alunițelor la copii. Cel mai frecvent este faptul că pielea este uscată și necesită o hidratare adecvată.

2. Fotografie... (pexels-valeriya-13707062_97453800.jpg)

Fotografie de la Valeria Boltneva/ Pexels

În general, majoritatea alunițelor nu necesită niciun tip de tratament terapeutic. Cu toate acestea, cele care afectează aspectul cosmetic sau sunt situate într-o regiune a corpului cu prea multă frecare, sau prescrie medicul dumneavoastră să le elimine, ar trebui îndepărtate. 

Regula ABCDE

Regula ABCDE acoperă caracteristicile clinice ale acestor afecțiuni:

A – Asimetrie: Fiecare jumătate a aluniței ar trebui să fie similară.

B – Margini: Acestea trebuie să fie netede și clar definite și să nu fie încețoșate sau festonate.

C – Culoare: Unul dintre cele mai frecvente motive pentru consultarea alunițelor este culoarea lor anormală.

D – Diametru: Verificați dimensiunea leziunilor cutanate pigmentate, în special cele care măsoară mai mult de 6 milimetri sau sunt în creștere.

E – Evoluție: Creșterea în formă de cupolă sau exagerată poate fi un avertisment de malignitate.

Alunițe la copii și protecția solară

Este foarte important să aplici măsuri de protecție de la o vârstă fragedă. Acest lucru se datorează faptului că 80% din daunele cauzate de razele solare apar în copilărie și adolescență.

În acest sens, protecția împotriva expunerii directe la soare folosind creme speciale sau metode fizice este cea mai bună indicație pentru tratamentul și prevenirea leziunilor maligne pe viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate





DC Media Group Audience
pixel