”Am un copil care vorbește sâsâit”. Logoped Laura Hărdălău: Uite un truc simplu cu rezulate bune pe care vi-l recomand

Data publicării:
Fotografie de la Helena Lopez/ Pexels
Fotografie de la Helena Lopez/ Pexels

Copiii pot vorbi sâsâit din mai multe motive, unele dintre ele fiind legate de dezvoltarea naturală a vorbirii, în timp ce altele pot fi cauzate de diverse probleme sau factori specifici. 



La vârste mici, copiii învață să articuleze sunetele limbii. Este normal ca aceștia să aibă dificultăți în pronunțarea anumitor sunete, cum ar fi „s”, „z” sau „r”, deoarece aceste sunete necesită un control precis al limbii și buzelor.

Ulterior, copiii își dezvoltă abilitățile de vorbire prin imitarea adulților din jurul lor. Dacă un adult din jurul copilului vorbește sâsâit, copilul poate prelua acest mod de vorbire.

”Sâsâiala” mai poate fi provocată și de suptul degetului sau folosirea suzetei. Aceste obiceiuri pot afecta poziționarea dinților și forma gurii, ceea ce poate contribui la un mod de vorbire sâsâit.

Această afecțiune este numită lisping, o tulburare specifică în care copiii pronunță sunetele „s” și „z” într-un mod neobișnuit, producând un sunet similar cu „th” din limba engleză.

Dacă vorbirea sâsâită persistă și după ce copilul ar trebui să fi stăpânit în mod normal aceste sunete (de obicei în jurul vârstei de 5-6 ani), poate fi util să se consulte un logoped sau un specialist în tulburări de vorbire. Aceștia pot evalua cauza și pot oferi exerciții și intervenții specifice pentru a corecta vorbirea sâsâită.

2. Fotografie... (pexels-pavel-danilyuk-7055156_47191300.jpg)

Cum se poate corecta ”sâsâitul”

Într-un material video, logopedul Laura Hărdălău dezvăluie un mic exercițiu pe care să îl faceți acasă împreună cu copilul. 

Exercițiul1

”Uite un truc simplu cu rezultate bune pe care vi-l recomand. Cere-i celui mic să îl spună pe S prelungit în timp ce-și apleacă brusc capul pe spate. După ce reușește să îl spună pe S, încercați cuvinte scurte care încep cu litera S”, sfătuiește logopedul Laura Hărdălău.

Exercițiul 2

Al doilea exercițiu propus de logoped este destul de simplu și distractiv: ”În fața oglinzii explicați-i copilului poziția corectă pentru a pronunța S. Suneți-i că sunteul S este un sunet vesel și zâmbim atunci când îl pronunțăm. Aerul este rece la pronunția sunetului S, limba se sprijină pe dinții de jos, în spatele lor, iar corzile vocale nu vibrează. Puneți în aplicare următorul joc: ”Cum face șarpele desenat la mine pe deget? S-S-S...spune după mine!”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Metode si tehnici




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel