Amenzi pentru părinți dacă nu semnează contractul educațional. Pot scoate din buzunar până la 5.000 de lei

Data publicării:
Amenzi pentru părinți dacă nu semnează contractul educațional. Pot scoate din buzunar până la 5.000 de lei / FOTO: freepik.com @ryazancevaolga1406
Amenzi pentru părinți dacă nu semnează contractul educațional. Pot scoate din buzunar până la 5.000 de lei / FOTO: freepik.com @ryazancevaolga1406

Părinții și directorii de școală care aleg să nu semneze contractul educațional riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei, conform ROFUIP 2024. 



Directorii pot opta, în locul plății amenzii, pentru a presta muncă în folosul comunității. Aceste reglementări sunt clar stipulate în articolul 172 din regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ, unde se indică faptul că aceste acțiuni constituie contravenții, informează EduPedu.ro.

Riscă amenzi de până la 5.000 de lei

Cei care nu semnează contractul la începutul anului școlar pentru elevii din clasele pregătitoare, a V-a sau a IX-a riscă amenzi de până la 5.000 de lei.

Conform articolului 172, refuzul semnării contractului, fie de către părinți, fie de către directori, este considerat contravenție. În cazul directorilor, aceștia pot alege între a plăti amenda sau a efectua muncă în folosul comunității. Contravențiile sunt constatate de personalul cu atribuții de control din cadrul DJIP/DMBIP sau Ministerului Educației, în urma unor sesizări făcute de consiliul de administrație al școlii sau de părinți.

Articolul 172 din ROFUIP

(1) Următoarele fapte constituie contravenții, în măsura în care nu constituie infracțiuni, și se sancționează după cum urmează:

a) refuzul semnării contractului educațional de către părinte sau reprezentantul legal, se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei;

b) refuzul semnării contractului educațional de către directorul unității de învățământ, se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei, sau cu prestarea unei activități în folosul comunității.

(2) Contravențiile prevăzute la punctul 1) lit. a) și b) sunt sesizate de directorul, consiliul de administrație al unității de învățământ sau de către beneficiarii primari ori părinții/reprezentanții legali ai acestora.

(3) Aplicarea sancțiunilor se realizează în conformitate cu prevederile art. 148, alin. (2)-(4) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare.

Art 148, alin(2) Constatarea contravenției și aplicarea sancțiunii prevăzute la alin. (1) lit. a) se fac de către persoanele împuternicite de primar în acest scop.(3) Constatarea contravenției și aplicarea sancțiunii prevăzute la alin. (1) lit. b) se fac de către persoanele care au atribuții de control din cadrul DJIP/DMBIP sau al Ministerului Educației, în urma sesizării formulate de consiliul de administrație al unității de învățământ sau de către beneficiarii primari ori părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Social




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel