Amintiri din copilăria lui Florin Piersic: ”Când eram mic, mic de tot, doream să mă fac birjar pentru că adoram caii”

Data publicării:
Sursa Foto: Facebook Florin Piersic
Sursa Foto: Facebook Florin Piersic

Nu există român care să nu fi auzit de maestrul Florin Piersic, unul dintre "monstrii sacri" ai cinematografiei românești. 



Florin Piersic s-a născut pe 27 ianuarie 1936. Părinţii săi erau amândoi originari din Bucovina și şi-a petrecut copilăria la Corlata, Pojorâta, Cajvana, Cernăuţi și ulterior la Cluj.

Moartea prematură a sorei sale, Lucica, înecată în Prut la vârsta de 15 ani, i-a marcat copilăria. Despre acestă tristă amintire care i-a marcat copilăria mare actorul povestea:

„Îmi amintesc de ziua cea mai tristă a vieţii mele, când mama, smulgându-se de la brațul tatălui meu, s-a repezit la sicriul în care era Lucica noastră, găsită după patru zile de niște pescari, plutind pe apele nemiloase ale Prutului. Încercarea ei de a o îmbrățişa mi-a rămas întipărită pe retină, într-un fel pe care nu-l pot povesti Florin Piersic ”, spune Florin Piersic în „Viața ca o poveste”.

”Era 1942, toamna. Pe scări, mama m-a luat în brațe și, cu lacrimi în ochi, mi-a spus: «Florinel, Lucica, nu mai vine“. De atunci, de la şase ani și câteva suspine, o țin minte parcă mereu la fel, ca pe o fetiță. Iertați-mă, dragilor, dar așa am văzut-o eu întotdeauna: o fetiţă tristă… bună, blândă, înţelegătoare, obosită, uneori veselă, cu haz, generoasă, vorbăreaţă, cu nişte ochi adânci”, povestește actorul în același volum.

”Voiam să mă fac birjar”

”Când eram mic, mic de tot, doream să mă fac birjar pentru că adoram caii. Mai târziu, am vrut să mă fac șofer, dar într-o zi l-am văzut pe unul murdar din creștet până în tălpi ieșind de sub o mașină, așa că am zis că mai bine ar fi să fiu cofetar. Gândeam că și acolo te mai „murdărești”, dar te lingi pe degete și gata savarina, joffra, sau cremșnitul. Dar când mi s-a spus că pot să mor de diabet, m-am hotărât categoric să mă fac doctor. De oameni. Într-o zi însă, l-au adus pe unul care căzuse ori de pe cal, ori îl călcase o mașină, ori îl bătuse un cofetar, că era tot numai sânge. Mi s-a făcut rău, așa că gata şi cu doctorul de oameni! Într-o zi l-am luat pe Lupi, câinele cartierului, pe care îl mușcase o cățea de picior. L-am pansat, l-am îngrijit, l-am alintat și am hotărât fără drept de apel: veterinar, asta o să fiu. Dar o poezie, o singură poezie, că aici am vrut să ajung, mi-a schimbat destinul. ACTOR. Ce frumos sună acest cuvânt! Sau ARTIST. Sună și mai frumos”, mărturisea într-o postare pe Facebook, maestrul Florin Piersic.

Youtube video image

Florin Piresic a devenit foarte popular în anii '60 și '70, interpretând numeroase roluri în filme de succes, cum ar fi "Nea Mărin miliardar" (1979), "B.D. în alertă" (1970), sau "Ultimul cartuș" (1973). A jucat într-o varietate de genuri, de la comedie și dramă la filme de acțiune.

Pe lângă activitatea sa în film și teatru, Florin Piersic a fost și regizor și producător. A primit numeroase premii și distincții pentru contribuția sa la cultura română și pentru talentul său actoricesc de excepție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Monden





pixel