Anemia: o epidemie tăcută care afectează 40% dintre copii. Care este cauza?

Data publicării:
Anemia o epidemie tăcută care afectează 40% dintre copii. Care este cauza / FOTO: freepik.com
Anemia o epidemie tăcută care afectează 40% dintre copii. Care este cauza / FOTO: freepik.com

La nivel mondial, ratele anemiei la copiii din întreaga lume sunt ridicate. Este, de asemenea, o problemă care afectează o mare parte a femeilor însărcinate. Care sunt motivele? Poate fi prevenită?



Anemia afectează 40% dintre copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 4 ani din întreaga lume. Aceste cifre sunt furnizate de Societatea spaniolă de hematologie și hemoterapie (SEHH), care avertizează că această problemă poate avea implicații importante pentru calitatea vieții și sănătatea celor afectați.

Dar de ce se întâmplă acest lucru și cum pot fi protejați copiii de o afecțiune care este, de asemenea, foarte frecventă la adolescente și femei însărcinate?

Ce spun specialiștii

Sursa Foto: freepik.com

Experții consideră că anemia este o epidemie tăcută care este adesea normalizată prin frecvența sa. Însă ea poate afecta foarte mult persoana care suferă de ea.

Cea mai frecventă cauză a anemiei în copilărie este anemia datorată deficitului de fier, adică o scădere a cantității de fier din organism. Aceasta este cunoscută sub numele de anemie feriprivă. 

Consecințele anemiei pot fi multe și variate, în funcție de cauză, dar faptul că una dintre ele poate fi întârzierea dezvoltării dă o idee despre importanța acesteia.

„Există și alte anemii cauzate de sângerări, disfuncții ale măduvei osoase, ereditate, hemoliză (distrugerea globulelor roșii), infecții, tratamente medicamentoase sau o combinație a mai multor factori”, a explicat doctor Rosa Elena Orozco, hematolog pediatru.

După cum subliniază Dr. Rosa Elena Orozco, anemiile carențiale pot fi prevenite oferind bebelușului, copilului sau adolescentului o dietă adecvată, "bogată în anumite alimente și minerale precum fierul".

În acest sens, ea subliniază următoarele alimente bogate în fier:

Ouă.
Pește, cum ar fi somonul, tonul sau sardinele.
Leguminoase, precum fasolea sau lintea.

Vitamina C este, de asemenea, esențială și poate fi găsită în legume și fructe precum portocale, mandarine, papaya, guava, kiwi, pepene galben, lămâie și căpșuni, printre altele.

Care sunt simptomele anemiei la copii?

Sursa foto: freepik.com

Anemia la copii poate avea următoarele simptome, enumerate de medicul hematolog:

Paloare a pielii și a membranelor mucoase.
Palpitații.
Tahicardie.
Murmur sistolic (zgomot anormal la ascultarea inimii).
Dificultate de respirație la efort.
dureri de cap
iritabilitate
schimbări de dispoziție
astenie (oboseală accentuată)
pierderea poftei de mâncare.

În plus față de aceste simptome care pot fi vizibile la examinarea medicală, analizele de sânge confirmă anemia. În ceea ce privește tratamentul, acesta depinde de cauză. Dar dacă copilul nu reacționează favorabil la tratament, se recomandă o evaluare de către hematologia pediatrică.

Anemie întâlnită și la femeile însărcinate

Anemia este, de asemenea, foarte frecventă în rândul femeilor însărcinate, deoarece acestea sunt expuse unui suprasolicitare organică care le poate afecta și deoarece fătul utilizează fierul mamei pentru a-și produce propriile globule roșii. În Spania se estimează că între 5 și 25% dintre femeile însărcinate pot avea anemie, conform datelor Societății Spaniole de Hematologie și Hemoterapie.

Din acest motiv, „este foarte important să se confirme înainte de sarcină dacă există anemie și să se corecteze aceasta în cazurile în care este cazul”, recomandă Dr. Marta Morado, secretar general al SEHH și hematolog la Spitalul Universitar La Paz din Madrid, pentru Hola.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Homepage





pixel