Anxietatea școlară, un adevărat pericol: Psihologul Irina Mincă explică cum să facem diferența între stresul obișnuit și adevărata provocare emoțională / VIDEO

Data publicării:
Anxietatea școlară, un „adevărat pericol”: Psihologul Irina Mincă explică cum să facem diferența între stresul obișnuit și adevărata provocare emoțională / FOTO: freepik.com @arrow_smith2
EXCLUSIV
Anxietatea școlară, un „adevărat pericol”: Psihologul Irina Mincă explică cum să facem diferența între stresul obișnuit și adevărata provocare emoțională / FOTO: freepik.com @arrow_smith2

Este normal ca începutul anului școlar să stârnească teamă și stres. Cu toate acestea, există momente când aceste sentimente, în loc să se risipească treptat, se transformă într-o prezență copleșitoare în viața școlară, fenomen cunoscut sub numele de anxietate școlară.



Anxietatea este una dintre cele mai răspândite afecțiuni psiho-emoționale întâlnite în rândul copiilor și adolescenților. Și, din cauza cerințelor și presiunilor ridicate ale mediului școlar, anxietatea poate lua forma specifică a anxietății școlare. Psihologul Irina Mincă, aflată în studioul emisiunii Părinți Prezenți, ne-a explicat mai exact ce este această anxietate școlară, un subiect de interes major pentru părinți și copii deopotrivă.

„Anxietatea școlară implică teamă și îngrijorare cu privire la mersul la școală. Medicii se pot referi la ea și ca fobie școlară sau refuz școlar. Deși nu este neobișnuit ca copiii să simtă o oarecare anxietate cu privire la începerea școlii sau la o nouă școală, copiii cu anxietate școlară simt o cantitate extremă de frică și îngrijorare cu privire la frecventarea zilnică. Acest lucru poate interfera cu capacitatea lor de a merge la cursuri sau de a se descurca bine la școală.

Refuzul de a merge la școală nu este un diagnostic recunoscut de sănătate mintală. Cu toate acestea, Manualul de Diagnostic și Statistic al Tulburărilor Mintale, ediția a 5-a (DSM-5) notează că acest simptom poate avea o asociere cu mai multe alte diagnostice, inclusiv:

- Anxietate de separare: Când copiii sunt îngrijorați că sunt separați de îngrijitorii. Acești copii pot avea dificultăți la abandonul școlii și pe tot parcursul zilei.

- Anxietate socială: Când copiii sunt excesiv de conștienți de sine, le este dificil să participe la cursuri și să socializeze cu colegii.

- Mutism selectiv: atunci când copiilor le este greu să vorbească în anumite situații, cum ar fi la școală în preajma profesorului.

- Anxietate generalizată: Când copiii își fac griji pentru o mare varietate de lucruri de zi cu zi. Copiii cu anxietate generalizată își fac adesea griji în special cu privire la performanța școlară și se pot lupta cu perfecționismul.

- Tulburare obsesiv-compulsivă: Când mintea copiilor este plină de gânduri nedorite și stresante. Copiii cu TOC încearcă să-și atenueze anxietatea efectuând ritualuri compulsive precum numărarea sau spălarea mâinilor.

- Fobii specifice: Când copiii au o frică excesivă și irațională de anumite lucruri, cum ar fi frica de animale sau de furtuni”, a explicat Irina Mincă.

Citește și Psihologul Irina Mincă, la Părinți Prezenți! Anxietatea școlară, pericolul ascuns din spatele băncilor. Ce presupune și cum putem gestiona situația? / VIDEO

Psiholog Irina Mincă: Acestea sunt semnalele care ar putea indica prezența anxietății școlare la un copil

Părinții, fiind cei mai apropiați de copiii lor, pot observa unele semne care ar putea indica prezența anxietății școlare. Aceste semne pot varia în funcție de vârstă, personalitatea copilului și intensitatea anxietății.

„Părinții și profesorii pot observa că a apărut la copii: neatenție și neliniște, absenteism mai frecvent, comportament perturbator – crize de furie, evitarea contactului vizual în clasă, îngheț sau intră în panică atunci când i se cere să răspundă la o întrebare în clasă, se luptă cu munca școlară (anxietatea poate însoți adesea tulburările de învățare), nu reușesc să predea temele, preferă să rămână singuri la școală, mai degrabă decât să socializeze cu alți copii.

Pentru copiii a căror anxietate școlară a persistat sau a crescut în severitate, pot apărea simptome fizice, cum ar fi: greaţă, pierderea poftei de mâncare, probleme cu somnul, dureri de cap.

Anxietatea școlară poate contribui, de asemenea, la semne de depresie și izolare la elevi”, a mai explicat psihologul.

Irina Mincă: „Este un real pericol!”

Într-o postare pe rețelele de socializare, psihologul Irina Mincă a atras atenția asupra faptului că anxietatea școlară poate fi un real pericol. În cadrul emisiunii Părinți Prezenți, marca ParintisiPitici.ro, expertul a explicat ce reprezintă de fapt acest pericol.

„Este un real pericol pentru că mulți dintre părinți pot interpreta comportamentul copilului ca fiind rușinos, mai răzgâiat, agitat, așa e el. Mai poate fi și o perioadă de adaptare, poate fi și o teamă obișnuită de un nou început, de ceva nou, care trece. Dar anxietatea este ceva care rămâne și interferează cu altele și acasă, și în parc. Sau pur și simplu devine destul de dificil să facă față cerințelor, să își facă temele, să răspundă la ore”, a mai punctat expertul.

Întrebată cum să identificăm diferența dintre stresul normal al școlii și anxietate școlară, psihologul Irina Mincă a spus că „se vede în rezultate. Copii care chiar refuză să mai meargă la școală, absentează, nu răspund la ore sau evită contactul vizual. Evită să stea cu colegii, preferă să stea mai mult singuri. Și atunci, da, pot apărea și diverse simptome de dureri de cap, dureri de stomac, greață. Atunci când anxietatea este foarte puternică apar și aceste simptome care sunt vizibile. Se poate crede că poate na, e ceva care simulează, dar durerile sunt reale, doar că sunt pe fond emoțional”, a conchis psihologul.

Urmărește emisiune integral:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Invitati si Interviuri





pixel