A vorbi cu un copil furios nu este o sarcină ușoară. Mai întâi trebuie să ai multă autocontrol și răbdare. În articolul de mai jos veți găsi câteva recomandări de care trebuie să ții cont atunci când copilul tău își pierde controlul și devine furios.
Publicitate
Să vorbești cu un copil furios poate să nu fie deloc ușor. Chiar și adulții au dificultăți în a-și controla furia, gândiți-vă cât de greu este pentru copii, care nu au experiență!
Acesta este motivul pentru care puține situații sunt mai greu de rezolvat decât furia unui copil. Când vorbești cu el, sunt câteva recomandări de care trebuie să ții cont pentru ca totul să fie rezolvat în cel mai bun mod.
Să vorbești cu un copil supărat poate fi foarte dificil pentru că la momentul respectiv noi, părinții, nu știm cum să reacționăm. În general, ceea ce se întâmplă este că copilul se enervează, începe să plângă și în unele cazuri chiar aruncă un obiect. Iar noi, părinții, ne pierdem răbdarea, începem să țipăm sau îl pedepsim aspru.
Înainte de a fi prinși de furia momentului, ar trebui să ascultăm câteva sfaturi oferite de cei mai buni specialiști în disciplină pozitivă, pentru ca relația cu copilul să nu se deterioreze și să existe în continuare o bună comunicare.
Când copiii devin furioși, părinții tind să recurgă la lovituri, țipete, pedepse sau un ton autoritar care ar putea afecta relațiile de familie. În realitate, copiii sunt capabili să înțeleagă suficient ceea ce încercați să le comunicați.
Prin urmare, este recomandabil să-i învățați pe copil valori precum respectul, precum și să-l tratați întotdeauna cu afecțiune. Evident, asta nu înseamnă că nu ar trebui să-l înveți disciplina: aceasta din urmă este și un element fundamental al pregătirii lui.
Unii oameni cred că bătaia și abuzul fizic joacă un rol important în educația unui copil sau că disciplina înseamnă să-ți folosești mâinile pentru a-l face pe copil să-și înțeleagă greșeala. Nu există nimic mai departe de adevăr.
Fotografie de la Jep Gambardella/ Pexels
Este o greșeală gravă să crezi că strigătul constant la copii îi va ajuta să-și controleze emoțiile în astfel de momente. Părinții sunt primii care trebuie să fie capabili să gestioneze furia, pentru că arătând un comportament violent nu vor da decât un exemplu prost copiilor lor.
În loc să strigi, spune-le ceva de genul: „Vorbește fără să țipi, că altfel nu vă înțeleg. Îmi poți spune fără să strigi ce se întâmplă ca să găsim o soluție?” Astfel, vei atenua tensiunea momentului și vei putea să raționezi cu copilul ușor.
Dacă copilul tău încearcă să-ți spună ce îl deranjează, el poate încerca să facă acest lucru strigând sau plângând. Și asta poate duce la exasperare. Cu toate acestea, menținerea calmului și coborând la înălțimea lui, rugându-i calm să explice ce i s-a întâmplat va crea atmosfera potrivită, iar copilul se va simți ascultat.
Astfel furia va scadea si mai mult pe masura ce ii oferi solutii la problema lui. Nu-l ignora și nu răspunde sarcastic. În schimb, încearcă să arăți afecțiune și interes. Acest lucru îl va face pe cel mic să reacționeze pozitiv.
Asta nu înseamnă că trebuie să cedezi tuturor capriciilor și neplăcerilor copilului. Trebuie să existe un punct de echilibru. Dacă copilul se enervează adesea din cauza lucrurilor de mică importanță, nu ar trebui să fii de acord cu el, încercând mereu să nu faci o scenă pentru ceva de puțină importanță.
Fotografie de la Phil Nguyen/ Pexels
Se poate întâmpla ca copilul să înceapă să lovească și să-și piardă complet cumpătul. În aceste situații este foarte greu să vorbești cu un copil furios. Este indicat să-l iei de brațe și, privindu-l în ochi, să-i spui cu calm că casa nu este locul potrivit pentru acest tip de comportament. Trebuie să fii ferm și convingător când este timpul să fii.
Când copilul nu vrea să facă ceea ce i s-a cerut, în loc să țipi și tu, cel mai bine este să te îndepărtezi pentru o secundă și să te întorci când ești mai calm.
Este recomandat să folosiți o disciplină pozitivă, de exemplu spunând „Bine, ai decis că nu vei ridica jucăria, dar să știi că nu te vei putea juca cu ea după aceea”.
A vorbi cu blândețe unui copil furios va calma lucrurile. Chiar și oferindu-i o mângâiere, o îmbrățișare, o îmbrățișare sau un gest dulce îl va liniști, având în vedere că poate a lui este doar o modalitate de a atrage atenția pentru că își dorește puțină afecțiune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.