”Așa e el, mai sensibil”. Greșeala pe care o fac cei mai mulți părinți

Data publicării:
Fotografie de la Elina Fairytale/ Pexels
Fotografie de la Elina Fairytale/ Pexels

A nu eticheta oamenii și acțiunile din jur este greu. Practic, lumea înconjurătoare în sinea ei este un atlas plin de etichete, la care ne raportăm, mai mult sau mai puțin.



Dar ce se întâmplă atunci când acest obicei se revarsă asupra copiilor? Cum va crește un copil al cărui părinte are tendința de a-i pune în mod frecvent câte o etichetă?

”Citesc despre etichete. De ce să nu pui etichete de soiul: ”Așa e el, mai sensibil” sau ”Așa e el, mai agitat”.

Ce credeți că se întâmplă în momentul în care un copil aude foarte des despre el că ar fi sensibil? Mama spune că e sensibil, tata spune ”eh așa e el”... preia si educatoarea, mai târziu învățătoarea. Ce se întâmplă cu această etichetă? Ei bine, devine identitară. Chiar dacă copilul nu este atât de sensibil după cum spun ceilalți, ajunge să creadă despre ele că ar fi sensibil, pe cale de consecință se va comporta ca atare. Și dacă nu e nicio problemă cu a fi sensibil, există alte etichete care ar putea să nu îi facă la fel de bine. 

2. Fotografie... (pexels-emma-bauso-1183828-2253879_23346000.jpg)

Fotografie de la Emma Bauso/ Pexels

”Așa e el, mai leneș”, ”Așa e el, mai agitat”. Dacă îi spui unui copil că este agitat, nu este logic că se va comporta ca atare? Ca un copil agitat? Și va spune: ”Eu sunt agitat. Eu nu am răbdare, eu nu pot să stau pe scaun și să mă concentrez și să mă concentrez să fac temele”. Ai mare grijă ce fel de etichete îi pui copiluluii tău și ce aude copilul tău despre el că ar fi, pentru că aceste etichete devin identitare.”

Trebuie să înțelegem că de noi, părinții,  depinde buna dezvoltare a copilului nostru. În funcție și de ceea ce verbalizăm, copilul nostru va ajunge să fie mai fericit sau mai puțin fericit.

Important este să îți amintești mereu care este rolul tău în viața copilului tău și să lași la o parte frustrările și impulsurile. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel