Neuropsihologul Álvaro Bilbao, expert în creierul copiilor, împărtășește un truc simplu și câteva exemple concrete care te pot ajuta să înțelegi mai bine gândurile și emoțiile micuțului tău, într-un mod natural și non-invaziv.
Una dintre cele mai mari preocupări ale părinților este să-și cunoască bine copiii. Acest lucru nu ridică mari dificultăți în primii ani de viață, deoarece, la această vârstă, cei mici tind să împărtășească totul cu părinții lor, care reprezintă principala figură de referință.
Legătura dintre părinte și copil se bazează pe observație și comunicare și, de obicei, este foarte strânsă.
Totuși, pe măsură ce copiii cresc, se maturizează și își extind cercul social, pot deveni mai rezervați în privința gândurilor, sentimentelor și preferințelor lor.
În astfel de situații, părinții pot avea dificultăți în a rămâne conectați cu ei și în a obține informații relevante fără a părea invazivi.
Dacă te confrunți cu această problemă, sfatul oferit de Álvaro Bilbao îți poate fi de ajutor.
El subliniază că, în calitate de părinți, este foarte important „să nu confundăm respectul cu lipsa de implicare”. Adesea, conectarea cu copiii noștri devine o provocare, mai ales pe măsură ce aceștia cresc, iar personalitatea lor se dezvoltă și este influențată de diverse aspecte – de la maturizarea firească până la relațiile sociale.
În acest context, Bilbao atrage atenția asupra faptului că „fetele și băieții au o lume interioară extrem de bogată”. Ei trăiesc o multitudine de gânduri, emoții și dorințe pe care nu le exprimă întotdeauna, notează Ser Padres. Iar motivul nu este neapărat unul complicat – de multe ori, pur și simplu, nimeni nu i-a întrebat despre ele.
SURSA FOTO: freepik.com @tetyanaafshar
Uneori, părinții evită acest dialog fie pentru că le este teamă să nu încalce spațiul personal al copilului, fie din lipsă de timp sau din obișnuința de a nu acorda atenție acestor aspecte. Cel mai frecvent motiv, însă, este tocmai lipsa unui moment dedicat acestor conversații.
Pentru a veni în ajutorul părinților care simt că există o barieră în comunicarea cu copiii lor, Álvaro Bilbao recomandă o metodă simplă, dar eficientă: alege un moment al zilei în care să pui întrebări specifice, într-un cadru relaxat și cu un ton potrivit.
Această strategie poate deveni un obicei valoros, care îți va permite să îți cunoști mai bine copilul și să consolidezi relația cu el.
Dacă vrem să vorbim cu un copil într-un mod natural, doi factori sunt esențiali, potrivit lui Álvaro Bilbao: contextul și felul în care formulăm întrebările.
În ceea ce privește întrebările, specialistul în neuropsihologia copilului recomandă să le adresăm într-un mod prietenos, relaxat și lipsit de presiune.
Întrebările despre gândurile, ideile și emoțiile lor îi ajută pe copii să-și exploreze lumea interioară și, în același timp, ne oferă ocazia de a-i cunoaște mai bine.
„Aceste întrebări îi ajută pe copii să-și înțeleagă mai bine propriile trăiri și, în același timp, vă ajută pe voi, părinții, să fiți mai conectați cu ei”, explică Bilbao.
Un moment ideal pentru aceste conversații este seara, înainte de culcare. Álvaro Bilbao consideră că acest moment al zilei este perfect pentru a crea o atmosferă caldă și relaxată, favorabilă unei discuții sincere.
Deși, în general, este recomandat să ne coborâm la nivelul copilului și să menținem contact vizual în timpul conversațiilor, Bilbao sugerează că, în cazul întrebărilor personale, contactul vizual direct poate fi intimidant.
„Nu pune aceste întrebări față în față, pentru că sunt foarte intime și copilul s-ar putea simți stânjenit”, explică el.
În schimb, este mai eficient să creezi un mediu relaxat și confortabil.
„Va fi mult mai ușor dacă te întinzi lângă copil, ca și cum ai vorbi cu cel mai bun prieten despre viață, în timp ce priviți stelele”, recomandă specialistul.
SURSA FOTO: freepik.com @frimages
Acum că știi trucul și contextul potrivit pentru a-l pune în practică, mai rămâne doar să descoperi ce fel de întrebări recomandă Álvaro Bilbao pentru a te apropia mai mult de copilul tău.
Neuropsihologul face o distincție între întrebările despre preferințe, idei și sentimente, oferind câte patru exemple pentru fiecare categorie. Le redăm mai jos:
Care este povestea ta preferată?
Care este cina ta preferată?
Ce desert i-ai recomanda celui mai bun prieten?
Care este jucăria ta de pluș preferată?
Ai vreo invenție în minte?
Hai să stăm în liniște 10 secunde. La ce te-ai gândit?
Dacă jucăria ta de pluș ar putea vorbi, ce crezi că ar spune?
La ce crezi că vei visa în seara asta?
Care este cea mai fericită amintire a ta?
Ce te enervează cel mai tare?
Spune-mi un lucru care te face să te simți trist.
Spune-mi un lucru care s-ar putea întâmpla mâine și care te-ar face să te trezești foarte fericit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.