Atunci când copilul tău vine plângând, neliniștit, cu fața îngrijorată, există mai multe moduri în care poți reacționa.
Totuși, doar unul este cu adevărat esențial pentru a-i ajuta cât mai mult - acela de a-i oferi ascultare.
Neuropsihologul Álvaro Bilbao a demonstrat acest lucru printr-un experiment simplu, discutând cu doi copii mici despre ce au nevoie atunci când se simt triști și vin la părinți. Amândoi au ales aceeași opțiune: să fie ascultați.
Este impresionant cum copiii au explicat de ce le este atât de important să fie ascultați când se simt rău. Unul dintre ei a spus simplu: „Pentru că vreau să mă asculți”. Este clar că pentru ei, sentimentul de a fi auziți și înțeleși este esențial.
Apoi, cei doi micuți au împărtășit cu expertul în creierul copiilor cum se simt atunci când părinții îi ascultă. Rezultatele sunt edificatoare: se simt mai calmi, mai fericiți și mai liniștiți. Prin urmare, este clar că ascultarea activă este cheia pentru a-i ajuta pe copii să se simtă mai bine atunci când trec prin momente dificile.
„Fă acest experiment cu copiii tăi și vei vedea cum 90% din timp răspund că ceea ce au nevoie de la tine nu este un sfat sau ca tu să le rezolvi problemele. Au nevoie doar să-i asculți”, spune Álvaro Bilbao ca morală a experimentului.
View this post on Instagram
În orice caz, nu merită să ignori nevoile copilului tău. Profitând de sfaturile oferite de Álvaro Bilbao pentru părinții copiilor mici, în subliniem un alt sfat important pe care îl oferă în cartea sa „Creierul copiilor explicat părinților”.
Acest sfat este complementar principalei recomandări: că micuții au nevoie, mai presus de orice, să fie ascultați de către părinți atunci când sunt triști.
Ascultarea copilului implică respectarea unor cerințe minime.
„Pentru a asculta copilul cu empatie, trebuie să ne deconectăm de lumea noastră adultă, să abandonăm dogmele și prejudecățile noastre”, reflectează Álvaro Bilbao în cartea sa. Neuropsihologul oferă câteva sfaturi practice pentru a face ascultarea eficientă și conștientă: „Puneți-vă în locul copilului, încercați să vă imaginați cum se simte și cum ai reacționa în situația lui”.
Álvaro Bilbao oferă un exemplu concret în cartea sa, care ar putea ajuta la empatizarea cu copilul tău: „Imaginați-vă cum v-ați simți dacă persoana pe care o iubiți cel mai mult - soțul sau soția voastră - ar avea o legătură intimă cu cineva asemănător vouă, dar mai tânără și mai blândă, în fiecare noapte. Cu siguranță, copilul vostru s-ar simți la fel când ar descoperi că mama lui - persoana pe care o iubește cel mai mult în lume - petrece mai mult timp acum cu fratele său nou-născut. Nu credeți că și voi ați simți un pic de resentiment în această situație?”
Álvaro Bilbao îndeamnă la reflecție și ne provoacă să ne punem în locul copilului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.