În timpul vacanțelor de vară, există o serie de riscuri de care trebuie să fim conștienți, atât pentru a le evita, cât și pentru a ști cum să acționăm în cazul în care apar.
Vara este o perioadă de odihnă și distracție, de petrecere a timpului cu familia și prietenii... dar odată cu creșterea timpului petrecut departe de școală, crește și riscul de accidente domestice și legate de apă. Este important să știți care sunt cele mai frecvente accidente cu copiii în timpul verii pentru a ști cum să acționați.
În afara casei, cele mai frecvente sunt înecul și insolația, precum și mușcăturile de insecte (țânțari tigru, căpușe, albine...), care pot fi mai mult sau mai puțin grave în funcție de insectă și de copilul care a fost mușcat (dacă copilul este alergic sau nu, de exemplu). Am vorbit cu Carla Quintana, director medical al Maternify, care evidențiază următoarele ca fiind unele dintre cele mai frecvente accidente în care sunt implicați copiii în timpul verii:
1. Înecul
Înecul pe plaje și în piscine este una dintre principalele cauze de deces accidental la copiii cu vârste cuprinse între 1 și 4 ani, după cum avertizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Câteva secunde în care un copil este pierdut din vedere pot fi dezastruoase, astfel încât, pentru a evita o sperietură de această amploare, este esențial ca un adult să supravegheze copilul în permanență.
Atunci când un copil se îneacă, primul lucru de făcut este, fără îndoială, să scoateți copilul din apă cât mai repede posibil. Dacă copilul respiră, scoateți-i hainele ude, întindeți-l pe o parte, acoperiți-l cu un prosop sau cu orice alt material pe care îl aveți la îndemână și apelați serviciile de urgență.
2. Înțepături de albine și viespi
O înțepătură de albină sau de viespe nu are neapărat consecințe majore, în afară de mâncărime și umflături în zonă. Cu toate acestea, trebuie avut grijă la extragerea acului (în cazul albinelor, acul rămâne în interior după înțepătură); ceea ce trebuie să fie foarte clar este că nu trebuie să folosim o pensetă, deoarece am putea strânge vezicula veninoasă și injecta veninul. Este de preferat să o răzuim cu un card sau un alt obiect similar.
Când poate deveni o problemă serioasă este atunci când copilul este alergic la înțepăturile de insecte. În aceste cazuri, sistemul imunitar al copilului "va acționa disproporționat față de proteinele conținute în veninul insectei, făcând tot posibilul pentru a le combate", explică directorul medical. "Acest lucru provoacă o reacție alergică, în care organismul eliberează substanțe chimice, cum ar fi histamina, care poate provoca următoarele simptome: respirație șuierătoare, dificultăți de respirație, tuse sau congestie nazală, răgușeală, strângere în gât, dureri de stomac, vărsături, diaree, ochi umflați și lăcrimând, urticarie, umflături roșii, umflături, mâncărimi și tensiune arterială scăzută.
Cea mai gravă reacție dintre toate ar fi anafilaxia, pe care o putem identifica dacă copilul are "dificultăți de respirație, vărsături repetate, pierderea cunoștinței sau strângere în gât" sau dacă vedem "două sau mai multe simptome ușoare, cum ar fi urticarie și vărsături sau tuse cu dureri abdominale".
Problema este că nu există nicio modalitate de a ști dacă un copil (sau un adult) este alergic la o înțepătură de albină sau viespe înainte de a fi înțepat, deși "aceste reacții apar de obicei când copilul primește a doua înțepătură sau chiar mai târziu". Din acest motiv, Quintana recomandă ca, atunci când apare înțepătura, la cea mai mică suspiciune de alergie, să se sune la 112. În plus, "orice persoană care are o reacție sistemică după o înțepătură de albină sau viespe trebuie să consulte un specialist pentru un examen alergologic".
3. Insolația
Este ușor de identificat atunci când copilul se prăbușește, deși există și alte simptome, cum ar fi amețeală sau senzație de vertij, paloare, transpirații reci, slăbiciune, vedere încețoșată, țiuit în urechi, greață sau vărsături. "Dacă copilul nu și-a pierdut cunoștința, poate sta cu capul între genunchi, iar dacă este inconștient, întindeți-l cu picioarele ridicate. Păstrați locul aerisit și răcoros și slăbiți-i hainele astfel încât să nu fie prea strânse. Așteptați 1 minut pentru ca acesta să își recapete cunoștința și să își revină. Așezați-l treptat fără a-i oferi mâncare sau băutură".
4. Înțepătura de meduză
Atunci când mergeți la plajă, nu este neobișnuit ca un copil să fie înțepat de o meduză. Poate că nu am văzut-o, dar dacă copilul nostru înoată liniștit în mare și brusc simte durere sau arsură și vedem că un membru sau orice altă parte a corpului său care a fost sub apă este umflată și roșie, cel mai probabil este vorba de o înțepătură de meduză.
5. Arsuri solare
Arsurile solare sunt la ordinea zilei în timpul verii. Deși majoritatea familiilor acordă o mare atenție acestui aspect și aplică copiilor lor cremă de protecție solară cu protecție maximă, nu este neobișnuit ca aceștia să sufere arsuri solare din cauza expunerii la soare, fie pentru că crema de protecție solară nu a fost aplicată corect pe anumite zone, fie pentru că copilul a stat la soare mai mult timp decât era necesar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.