Într-o lume tot mai accelerată, în care tehnologia, activitățile extracurriculare și competiția academică domină viața copiilor, riscăm să pierdem esențialul: legătura lor cu propriul sine.
Oana Moraru, expertă în educație, atrage atenția asupra efectelor supra-stimulării asupra celor mici, într-un episod al ZUnivers Podcast.
”Copiii sunt supra-stimulați intelectual, rupți de natură, rupți de ritmurile lor. Generațiile astea, de copii performanți, academici... ei sunt foarte rupți, inclusiv marii olimpici ai țării, de identitatea personală. Ei nu se simt pe ei. Ei, ca oameni, ca emoții, cine sunt în momentul ăsta, nu se conțin, nu se raportează ok social la ceilalți, nu-și cunosc conținutul emoțional, nu sunt conștienți deloc.
Am lucrat cu copii de performanță, cu excepția naturală a unor care au sănătate mai multă în familie, sunt foarte intelectualizați de mici”, a spus experta în educație, Oana Moraru.
Oana Moraru subliniază că tendința de a-i „bombarda” pe copii cu stimuli externi încă de mici are efecte negative asupra dezvoltării lor emoționale.
Camerele de joacă pline de jucării zornăitoare, culori stridente și forme complexe contribuie la o stare permanentă de agitație. Într-un astfel de mediu, copiii nu mai au timp să se asculte pe ei înșiși, să se conecteze la bătăile propriei inimi sau la emoțiile lor.
”Tulburările de atenție, hiperactivitatea asta a copiilor în bancă vin de multe ori din faptul că familia îi suprastimulează de mici.
Încarcă spațiul camerei în care locuiesc, în care de-abia deschid ochii pe lume cu zeci de mii de culori, de picturi pe pereți, de jucării zornăitoare. Într-o lume atât de stimulată cu forme din exterior, tu n-ai cum să te găsești pe tine, n-ai cum să-ți auzi bătăile inimii.
Îmi amintesc în copilărie sau în momentele mele de criză emoțională ca adult, mă liniștesc dacă regresez cu imaginația și cu gândul la momentele de la țară, apropo de ce spuneai de copiii tăi din weekend, în grădină unde nu erau stimuli și unde eram forțată, după ce căutam în jur o mie de variante de joacă, să mă întorc la cine sunt eu. Îmi amintesc cu exactitate momentele”, a mai completat, Oana Moraru.
Într-o lume care pare să ceară tot mai mult de la cei mici, să-i protejăm de supra-stimulare este una dintre cele mai mari dovezi de grijă pe care le putem oferi.
Părinții pot sprijini o dezvoltare echilibrată prin reducerea stimulilor din mediul copilului: un spațiu simplu, organizat, stimulează creativitatea și liniștea interioară.
Sau poate prin petrecerea timpului în natură: jocurile libere în aer liber favorizează descoperirea de sine și relaxarea. Oferă-i copilului momente de liniște sau activități care implică atenție la emoții, precum desenul, muzica sau poveștile.
Așa îi ajutăm să devină nu doar performanți, ci și fericiți și conștienți de sine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.