Au fost publicate rezultatele inițiale la Bacalaureat, sesiunea de toamnă

Data publicării:
Au fost publicate rezultatele inițiale la Bacalaureat, sesiunea de toamnă / FOTO: freepik.com @rawpixel.com
Au fost publicate rezultatele inițiale la Bacalaureat, sesiunea de toamnă / FOTO: freepik.com @rawpixel.com

Primele rezultate de la BAC 2024, sesiunea de toamnă, au fost publicate de Ministerul Educației la 11:59, pe site-ul bacalaureat.edu.ro și în centrele de examen, în format anonimizat.



Candidații nemulțumiți de rezultate pot să depună contestații tot astăzi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, atât în format standard/letric, cât și electronic, pe adresele de e-mail comunicate de fiecare liceu – centru de examen în parte.

Sesiunea din august a Bacalaureatului 2024 este a treia sesiune de Bac în care lucrările candidaților sunt scanate și corectate digital la nivel național.

Schimbări la Bacalaureat 2025

Examenul de Bacalaureat 2025 în urma să înceapă cu probele de competențe în lunile ianuarie și februarie, iar probele scrise ar putea să se desfășoare începând de pe 10 iunie, cel mai devreme din istoria recentă. Datele propuse de Ministerul Educației au fost anunțate de instituție luni, într-o postare pe Facebook.

Mai exact, probele de competențe ar urma să se susțină pe 27 ianuarie – 5 februarie. Probele de competențe s-au mai susținut în iarnă o singură dată în istoria recentă, pentru examenul de Bacalaureat 2018, potrivit Edupedu.

Probele scrise ar urma să înceapă cel mai devreme din istoria recentă, mai precis din ultimii 15 ani cel puțin, arată o analiză Edupedu.ro. Proba la limba română scris este programată în calendarul în stadiu de proiect pe 10 iunie, urmată de celelalte probe consecutiv.

Noutatea este faptul că elevii își vor putea vedea lucrările înainte să depună contestațiile. Mai exact, ar urma să aibă alocate zilele de 19-20 iunie pentru vizualizare, după ce pe 18 iunie se afișează rezultatele inițiale BAC 2025. Dacă depun contestații, absolvenții de liceu își vor afla notele finale pe 27 iunie.

O altă noutate este astfel faptul că examenele ar urma să se susțină atât pentru absolvenții de clasa a VIII-a, cât și pentru cei de liceu, până la terminarea lunii iunie 2025, mai scrie în anunțul Ministerului Educației. Asta – după solicitările venite în acest an în care examenele s-au susținut pe perioade de caniculă, în multe școli care nu au climatizare.Schimbarea datelor cât mai devreme în anul școlar a fost anunțată ca efect al schimbărilor climatice. Ministra Educației, Ligia Deca, a vorbit recent la Guvern despre schimbarea calendarelor de examene „în aşa fel încât să nu mai fi în iulie cu ele, pentru că nu ducem”.

Joburi plătite bine și fără BAC: Chiar și fără diplomă, tinerii se pot angaja rapid pentru salarii de 2.000 de euro

În prezent, peste 30.000 de absolvenți de liceu se confruntă cu dificultăți în încercarea de a trece examenul de Bacalaureat la a doua sesiune. Cu toate acestea, unii dintre aceștia au decis să abandoneze încercarea și să își îndrepte atenția către oportunități de câștig rapid. Deși nu au obținut diploma de bacalaureat, aceștia pot găsi locuri de muncă într-o serie de domenii care sunt în căutare acută de personal și care oferă salarii atractive, de aproximativ 2.000 de euro.

n această perioadă, absolvenții de liceu sunt extrem de căutați pe piața muncii. Cei care aleg să renunțe la diploma de bacalaureat în favoarea unei diplome de școală postliceală își pot asigura un viitor profesional promițător. În special, pentru domenii precum asistent medical, hairstilist sau optician, rata de angajare este foarte ridicată, depășind 90%.

De exemplu, Delia, care a optat pentru o carieră în domeniul coafurii, are planuri mari și este pregătită să își dezvolte abilitățile în această direcție. Aceasta alegere îi va oferi oportunități promițătoare într-un sector în plină expansiune, care caută constant profesioniști bine pregătiți.

„De când sunt mică am avut această pasiune, să văd orice transformare legată de păr. Aş dori sa fiu trainer, sa am propria mea scoala de hairstyling. Deocamdata 3.000 de lei, dar pe viitor pe cote cat mai mari”, a spus Delia, potrivit Observator.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Educatie





pixel