Probele scrise ale examenului de Bacalaureat 2024 încep luni, 1 iulie, cu examenul la Limba și literatura română. Candidații au acces în săli până la ora 8:30, conform comunicatului Ministerului Educației publicat duminică. Fiecare probă începe la ora 9, după ce subiectele sunt distribuite din plicurile sigilate către absolvenții de liceu.
Marți, 2 iulie, candidații vor susține proba la Matematică sau Istorie, iar joi vor avea examenul la materia aleasă în funcție de profil.
Candidații trebuie să aibă asupra lor actul de identitate pentru a putea fi legitimați începând cu ora 8:30, moment în care ușile sălilor de examen se închid și aceștia rămân cu profesorii asistenți pentru instructajul necesar.
Timpul de redactare pentru fiecare probă scrisă este de 180 de minute și începe imediat după distribuirea subiectelor, conform sursei citate.
La Bacalaureatul din 2024, sunt strict interzise în sala de examen materialele nepermise precum telefoanele mobile, culegerile, manualele, notițele și alte mijloace electronice de calcul sau de comunicare, precum și poșetele sau gențile.
Candidații care încalcă această regulă vor primi o pungă sau un plic în care trebuie să își depoziteze aceste obiecte, însoțite de o declarație în care își menționează numele și prenumele, împreună cu lista obiectelor personale depozitate.
Aceștia vor fi îndrumați de către personalul de supraveghere către sala specială de depozitare a obiectelor personale, situată în apropierea intrării în centrul de examen și supravegheată de un membru al echipei de control desemnat de comisia de examen.
După ce au trecut de punctul de legitimare și au depozitat obiectele personale nepermise în sala de examen, candidații se îndreaptă spre sala de examen unde sunt repartizați conform tabelelor afișate pe uși.
La examenul de Bacalaureat din 2024, sălile unde se desfășoară probele vor fi dotate cu camere de supraveghere video și audio.
Membrii comisiilor de examen vor fi instruiți în detaliu cu privire la descărcarea și distribuirea subiectelor, predarea și colectarea lucrărilor scrise, evaluarea acestora, precum și depozitarea bagajelor.
Monitorizarea examenului prin camerele de supraveghere respectă o procedură strictă stabilită de Comisia Națională de Bacalaureat.
După fiecare probă scrisă, înregistrările audio-video din sălile de examen sunt verificate prin sondaj pentru a asigura corectitudinea desfășurării examenului.
În situația în care se descoperă nereguli, fraude sau tentative de fraudă în timpul verificării, sau în cazul în care sunt semnalate astfel de situații, verificarea se extinde la înregistrările din toate sălile de examen ale centrului respectiv.
Dacă se confirmă existența unor abateri sau nereguli, inclusiv nerespectarea regulilor de organizare și desfășurare a examenului de Bacalaureat, comisia de examen din centrul respectiv va lua măsurile adecvate, inclusiv eliminarea candidaților implicați.
Comisia de Bacalaureat din centrul de examen va notifica comisia județeană sau Comisia de Bacalaureat a municipiului București despre orice incidente și va propune măsuri de sancționare corespunzătoare, informând în paralel Comisia Națională de Bacalaureat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.