„Băiatul meu David susține examenele de bacalaureat. Luni va avea prima probă scrisă la limba română”. Cum luptă David cu stresul dinaintea examenelor și cum reușește să-și găsească în aceste momente liniștea sufletească, ne-a povestit Nicoleta, o cititoare ParintisiPitici.ro.
„Anxietatea înaintea examenelor este o tulburare care poate afecta pe toată lumea, chiar și pe cei mai pregătiți și încrezători. Se poate întâmpla să intri în panică în momentul examenului, fie că este scris sau oral.
Această formă de anxietate te poate afecta, deoarece simți că în timpul examenului sunt evaluate nu doar cunoștințele, ci și inteligența și abilitățile tale personale. Pentru elevul anxios, rezultatul pozitiv este esențial, deoarece se teme că fără el își poate pierde stima familiei și prietenilor. Printre cauzele care determina teama de a face o impresie proastă se numără și o pregătire slabă.
Cei care nu s-au pregătit îndeajuns știu că vor lua o notă mică sau chiar vor pica. Uneori este o conștientizare, iar alte ori de o frică nemotivată. În ambele cazuri, anxietatea este practic inevitabilă. Frica de eșec scade drastic nivelul stimei de sine. În unele cazuri, disconfortul provoacă nervozitate, irascibilitate și o dorință incontrolabilă de a plânge sau de a râde.
Pentru a gestiona anxietatea dinaintea examenului, trebuie mai întâi să înveți să o recunoști. De aceea este important să identificăm semnele care indică o stare de anxietate. În ceea ce privește semnele de natură fizică, cele mai frecvente sunt cefaleea, greața, palpitațiile, dificultăți de respirație regulată, durerile abdominale, transpirația excesivă, gura uscată.
Din punct de vedere psihologic, elevul anxios simte un puternic sentiment de frică și o percepție extrem de scăzută a propriilor abilități. Tulburările fizice și psihice duc la o serie de comportamente dăunătoare pentru performanță: agitație, dificultăți de a sta nemișcat, insomnie”, ne-a scris Nicoleta.
„Împreună cu David am încercat să înțelegem cum să să liniștească înainte de un examen și ce atitudine și comportamente trebuie să adopte.
Examenele nu se termină niciodată în viață: la liceu, la facultate, la diferite concursuri, la examenul auto și altele. Nu contează câte examene ai trecut deja: mai devreme sau mai târziu, anxietatea înaintea unui examen îți poate juca feste. Cum să contracarezi teama de examene și să-ți atingi cu succes obiectivele?
Pentru a te calma, este bine să dezvolți o serie de trucuri care te pot ajuta să te relaxezi și calmezi înaintea examenelor.
1. Fii bine pregătit. Poate părea un sfat banal, dar este cheia succesului. O pregătire bună îți va permite să câștigi puțină încredere în tine. Prin urmare, prima strategie pentru a depăși anxietatea pre-examen este studiul organizat și eficient.
Când ai încredere deplină în metoda ta de studiu și în nivelul de pregătire, examenele devin formalități.
2. Revizuiește-ți gândurile. Gândirea negativă va programa creierul pentru eșec. Acceptă și metabolizează emoția anxietății, dar nu te lăsa târât în acest vârtej de senzații negative, pentru că vei fi prost dispus înaintea examenului.
Pentru a te concentra asupra gândurilor, mergi la culcare cu o seară înainte de examen și respirați adânc. Tehnicile de relaxare, yoga și antrenamentul te pot ajuta foarte mult să te concentrezi asupra ta și să nu te lași influențat.
3. Ai grijă de tine. Un alt aspect care nu trebuie subestimat este acela de a avea grijă de tine și de fericirea ta. A studia ore în șir nu numai că te va face mai anxios, dar te va lăsa și cu un sentiment de frustrare și nemulțumire greu de depășit.
Zilele dinaintea examenului ar trebuie să le dedici unor activități precum:
- Sportul. Sportul ajută foarte la gestionarea stresului și este o ieșire excelentă pentru a găsi energia potrivită;
- Pasiune. Dacă ai un hobby, acordă-i timp. Te poate ajuta foarte mult să găsești motivația de a te concentra;
- Somnul. În săptămânile premergătoare examenului, nu uita să ai un somn regulat. O odihnă bună este esențială pentru a metaboliza corect informațiile și pentru a fi mereu lucid și concentrat. Dacă întâmpini probleme să te trezești devreme dimineața, planifică ziua înainte și respectă programul, apoi acordă-ți o mică recompensă când îți atingi obiectivul”, a mai spus Nicoleta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Dragi părinți, vă invităm să împărtășiți poveștile minunate și pline de viață ale copiilor voștri. Suntem nerăbdători să descoperim aventurile, realizările și momentele speciale din viața micuților voștri. Fie că este vorba despre o descoperire incredibilă, o reușită măreață sau o poveste amuzantă care v-a făcut să zâmbiți, vrem să le cunoaștem și să le împărtășim cu ceilalți părinți. Fiecare copil are propria sa personalitate și călătoria sa unică de creștere, iar prin împărtășirea acestor momente, putem inspira și sprijini întreaga comunitate de părinți.
Trimiterea poveștilor este simplă. Accesați pagina noastră de Facebook Parinti si Pitici și trimiteți un mesaj sau pe adresa de e-mail redactia@parintisipitici.ro. Puteți să atașați fotografii sau videoclipuri relevante.
Publicarea poveștilor copiilor voștri pe ParintisiPitici.ro este o modalitate minunată de a celebra și aprecia micile bucurii și realizări ale vieții de părinte. În plus, prin împărtășirea experiențelor voastre, puteți oferi inspirație și sprijin altor părinți care trec prin aceleași provocări și bucurii.
Haideți să creăm o comunitate solidară, în care fiecare părinte se simte conectat și înțeles. Vă așteptăm cu nerăbdare poveștile copiilor voștri, iar împreună vom construi o colecție de amintiri prețioase și pline de dragoste.
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.