Ministerul Educației a transmis școlilor indicațiile necesare pentru organizarea examenului național de bacalaureat 2025, în ceea ce privește susținerea probelor de competențe (A, B, C, D) de către elevii claselor a XII-a și a XIII-a.
În documentul oficial, sunt prezentate detalii precise privind elaborarea orarului examenului și adaptarea programului pentru elevii care susțin probele, dar și pentru ceilalți elevi din școli care nu sunt implicați în aceste teste.
Citește și Sfaturi de aur pentru mamele de adolescenți
Conform acestui plan, probele de competențe vor avea loc după cursurile elevilor din clasele a XII-a care au programul dimineața, sau înainte de orele de curs, în cazul celor care studiază după-amiaza.
SURSA FOTO: Freepik.com@ yanalya
Astfel, elevii vor veni la școală conform orarului lor normal, iar susținerea examenului va fi programată fie după orele de curs, fie înaintea acestora.
„Conducerea unității de învățământ va întreprinde măsurile necesare în vederea asigurării suplinirii cadrelor didactice care sunt implicate în comisiile de examen, în situațiile în care acest lucru se impune”.
Citește și Noi reguli în școli pentru prevenirea discriminării școlare
„În vederea desfășurării în bune condiții a procesului educațional în perioada menționată, consiliul de administrație al fiecărei unități de învățământ, în care se susțin aceste probe, va aproba programul școlar al unității de învățământ pentru perioada respectivă, având în vedere desfășurarea probelor de evaluare a competențelor astfel:
Pentru organizarea procesului de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — Proba A, a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — Proba B, respectiv a competențelor digitale — Proba D:
Probele se vor susține începând cu ora 13.00, după finalizarea programului școlar pentru elevii claselor a XII-a;
În situația în care programul școlar al elevilor de clasa a XII-a/a XIII-a este planificat după-amiază, procesul de evaluare a competențelor pentru probele A, B și D se organizează anterior programului școlar, începând cu ora 9.00.
Pentru organizarea procesului de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare într-o limbă de circulație internațională — Proba C:
SURSA FOTO: Freepik.com@pressfoto
Proba de înțelegere a unui text audiat, urmată de proba scrisă, se susține în data de 3.02.2025, începând cu ora 8.30. Programul școlar se va derula începând cu ora 10.30.
Pentru unitățile de învățământ care funcționează în două schimburi, programul școlar al claselor care funcționează după-amiază se va decala în mod corespunzător.
Proba orală se va desfășura în perioada 4-5.02.2025, începând cu ora 13.00, după finalizarea programului școlar al claselor a XII-a.
În situația în care programul școlar al elevilor de clasa a XII-a/a XIII-a este planificat după-amiază, procesul de evaluare a competențelor pentru proba orală din cadrul probei C se organizează anterior programului școlar, începând cu ora 9.00.
Conducerea unității de învățământ va întreprinde măsurile necesare în vederea asigurării suplinirii cadrelor didactice care sunt implicate în comisiile de examen, în situațiile în care acest lucru se impune”, transmite Ministerul Educației, potrivit Edupedu.
FOTO: freepik.com @pressmaster
Recomandările sunt scrise în birourile de la Ministerul Educației, fără să aibă legătură practică cu situația din realitate, autorii neștiind nici măcar cât durează proba C a acestui examen, indicând desfășurarea în intervalul 8:30-10:30.
Iar la fix 10:30 documentul recomandă ca elevii care au terminat proba de competențe să și revină la cursurile pe care le aveau în orarul acelei zile, ca și cum numic nu s-ar fi întâmplat, fără să ia în considerare organizarea profesorilor, a elevilor și a claselor.
„Proba de înțelegere a unui text audiat, urmată de proba scrisă, se susține în data de 3.02.2025, începând cu ora 8.30. Programul școlar se va derula începând cu ora 10.30. ”, transmite Ministerul Educației.
În fapt, Proba C – evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – implică un timp mult mai lung decât s-ar putea aștepta.
Potrivit procedurii emise de Ministerul Educației, aceasta prevede 20 de minute pentru proba de înțelegere audio, 120 de minute pentru proba scrisă și 10-15 minute alocate fiecărui candidat pentru evaluarea competențelor de comunicare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.