Bebeluș de o lună, în stare gravă după o intoxicație cu nitriți. Acesta este al doilea caz la interval de câteva luni

Data publicării:
Bebeluș de o lună, în stare gravă după o intoxicație cu nitriți. Acesta este al doilea caz la interval de câteva luni / FOTO: freepik.com@onlyyouqj
EXCLUSIV
Bebeluș de o lună, în stare gravă după o intoxicație cu nitriți. Acesta este al doilea caz la interval de câteva luni / FOTO: freepik.com@onlyyouqj

Un bebeluş de doar o lună ajuns la spital în stare gravă după o intoxicație cu nitriți.



După o perioadă de câțiva ani în care intoxicaţiile cu nitriţi aproape au dispărut, acesta este al doilea caz la interval de câteva luni, în județul Botoșani.

Cazul a intrat în atenţia medicilor luni după-amiază, când mama fetiţei de doar o lună, din Avrămeni, a venit speriată cu copilul la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU). Femeia le-a spus cadrelor medicale că a preparat laptele praf al copilului cu apă din fântână. Femeia a spus că a fiert apa, dar asta nu a făcut decât să crească concentrația de nitrați.

“Copilul era conştient, stabil, a fost supus mai multor investigaţii clinice şi paraclinice şi s-a decis direcţionarea la Spitalul Sfânta Maria din Iaşi”, a precizat un asistent din cadrul Secției de Pediatrie a Spitalului Județean. Din cauza stării, cadrele medicale au solicitat transferul micuței la Iași cu o ambulanţă cu medic.

Cazul vine la doar câteva luni după ce un alt bebeluș a fost trimis la Iași din același motiv. Timp de câțiva ani nu au mai existat astfel de cazuri.

Ce este o intoxicație cu nitriți

Specialiștii avertizează ca părinţii să fie atenţi la provenienţa apei cu care prepară hrană micuţilor, cel mai indicat fiind ca aceasta să fie preparată cu apă plată.

Intoxicaţia cu nitriţi, sau boala albastră, este o methemoglobinemie care afectează cel mai des şi cel mai grav copii mici, putând fi letală pentru sugari. Femeile gravide intoxicate, chiar şi asimptomatic, cu nitriţii din apa de fântână, pot naşte copii cu malformaţii.

Din cauza acestei tulburări, fie ea şi minoră, fătul poate muri în orice stadiu al sarcinii. Methemoglobinemia este cauzată de trecerea fierului bivalent din hem în forma trivalentă şi, în consecinţă, a hemoglobinei în methemoglobină. Nitriţii sunt compuşi azotaţi foarte uşor levigabili (se înfiltrează repede în pământ, odată cu apa de ploaie). Ei ajung în apa freatică din sursele de pe sol sau din cele aflate la mică adâncime (îngrăşăminte chimice, gunoi de grajd, latrine, cimitire de animale).

La începutul anilor 2000, județul Botoșani a fost în topul numărului de cazuri de îmbolnăvire din cauza nitraților din fântâni. La acea dată, medicul Tamara Ciofu a fost inițiatoarea unei campanii de anvergură care, în timp, a dus la eradicarea acestei boli.

În anul 2009 a reușit să obțină un proiect transfrontalier pentru combaterea intoxicației cu nitriți în parteneriat cu raionul Hliboca. Atunci s-au făcut mai multe fântâni de adâncime în judeţ, într-o perioadă în care intoxicaţiile cu nitriţi la bebeluşi deveneau tot mai multe şi grave.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Stiri





DC Media Group Audience
pixel