Bebeluși pentru 120.000 euro: O „fabrică” de copii, în care era implicată și o româncă, destructurată de Interpol. Mamele, ținute de brokeri în 14 case

Data publicării:
Bebeluși pentru 120.000 euro O „fabrică” de copii, în care era implicată și o româncă, destructurată de Interpol. Mamele, ținute de brokeri în 14 case. FOTO: freepik.com @jcomp
Bebeluși pentru 120.000 euro O „fabrică” de copii, în care era implicată și o româncă, destructurată de Interpol. Mamele, ținute de brokeri în 14 case. FOTO: freepik.com @jcomp

Într-o operațiune remarcabilă desfășurată de Interpol, o rețea internațională de trafic de persoane a fost destructurată, aruncând lumină asupra unor infracțiuni cumplite ce au avut loc în Grecia, dar au afectat victime nevinovate din mai multe țări, printre care România, Ucraina, Moldova, Bulgaria și Georgia. Membrii acestei grupări au exploatat femeile în scopuri abominabile, fie pentru prelevarea ilegală de ovule, fie ca mame surogat, acestea fiind ținute captive în cel puțin 14 locații diferite.



Rezultatele anchetelor, care au început încă din 2021, au fost aduse la lumină abia în 2022, atunci când investigația a acumulat suficiente dovezi pentru a susține acuzațiile împotriva acestei rețele infracționale. De-a lungul timpului, au fost identificate și validate nu mai puțin de 182 de cazuri de exploatare, ilustrând amploarea și brutalitatea activităților desfășurate de grupare.

Pe parcursul acestei operațiuni de amploare, nouă indivizi au fost arestați, inclusiv o româncă, care pare să fi fost implicată în aceste activități înfricoșătoare. Alți suspecți sunt în prezent căutați pe plan internațional, într-un efort coordonat de către autoritățile din mai multe țări.

Un parteneriat important în această luptă pentru drepturile omului și împotriva infracționalității a fost furnizat de Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică, în colaborare strânsă cu Asociația RoOmenia - Voluntari în Europa. Aceste organizații au furnizat informații importante inițiale, care au facilitat demararea investigațiilor. În plus, datele colectate din cercetările online au oferit un aport semnificativ în înțelegerea modului de operare al rețelei criminale.

Misiunea a fost cu atât mai importantă cu cât a vizat o infracțiune de o gravitate rar întâlnită, exploatarea femeilor pentru prelevarea ilegală de ovule sau ca mame surogat. Aceste acțiuni monstruoase au afectat viața unor femei nevinovate și a adus în discuție probleme serioase legate de traficul de persoane și protecția drepturilor omului.

Citește și O mamă uimește lumea medicală printr-o naștere „ultra-rară”: „Un fenomen excepțional!”

O româncă, implicată în rețea

Înfricoșătoarele dezvăluiri arată că brokerii acestei rețele nemiloase obțineau sume între 3.000 și 5.000 de euro pentru fiecare mamă surogat exploatată.

În urma investigațiilor efectuate în Creta, autoritățile au reușit să pună sub acuzare 9 persoane, inclusiv o româncă, pe fondul suspiciunilor de implicare în cel puțin 10 infracțiuni grave. Aceste acuzații includ constituirea și aderarea la un grup infracțional organizat, trafic de persoane, mediere pentru adopția ilegală a unui minor, încălcări ale legii privind punerea în aplicare a reproducerii asistate medical, infracțiuni împotriva familiei, înșelarea pacienților cu proceduri medicale false, fraudă, fals în acte publice, vătămare fizică și încălcarea legislației privind medicația.

Reprezentanții organizației care a coordonat investigația au adăugat că nu mai puțin de 30 de tinere vulnerabile din țări precum România, Ucraina, Moldova, Bulgaria și Georgia au fost identificate în Creta ca fiind victime ale traficului de persoane, exploatate dureros în calitate de mame surogat sau pentru prelevarea ilegală de ovule. Îngrozitor, multe dintre aceste femei erau deja însărcinate sau se aflau în ultimele etape ale sarcinii atunci când au fost descoperite.

Un element uluitor în această rețea de cruzime a fost implicarea unei clinici medicale din Creta și a personalului său în activități infracționale. Se presupune că această clinică ar fi funcționat ca o fațadă și intermediar pentru adopții ilegale. Printre cei 9 arestați se numără un medic ginecolog renumit în vârstă de 73 de ani din Chania, care se pare că coordona întreaga grupare infracțională. În plus, alți medici și personalul clinicii au fost implicați, precum și o femeie din România și două femei din Georgia.

Pe lângă cei arestați, două femei din Moldova sunt acum căutate internațional, în timp ce investigațiile complexe continuă pentru a dezvălui întinderea totală a activităților ilegale desfășurate de rețeaua infracțională. Se pare că această grupare avea o structură ierarhică bine definită și a operat ilegal timp îndelungat, axându-se pe comerțul de ovule, fertilizarea in vitro și adopțiile ilegale de copii.

Vezi și „Lecțiile” crunte de „educație” i-au adus sfârșitul unui băiețel de 5 ani: „A vrut doar să fie iubit”

Caz șocant de abuz și crimă organizată

Gruparea opera în scopul extrem de lucrativ al prelevarii ilegale de ovule și folosirii femeilor ca mame surogat. Potrivit informațiilor furnizate de organizația de aplicare a legii, această grupare sinistră recruta brokeri care, la rândul lor, își desemnau victimele, tinere recrutate din străinătate, și le transportau în Creta, unde suferința lor începea sub teribile practici de exploatare.

Modul de funcționare al acestui grup infracțional era de a acționa ca intermediar în adopții ilegale de bebeluși, în schimbul unor sume exorbitante de bani. Totodată, înșela perfid victimele, pretinzând că acestea au fost supuse unei proceduri de transfer de embrioni. Tinerele capturate erau ținute în încăperi închise și controlate, în cel puțin 14 locații diferite, unde erau forțate să rămână însărcinate și, ulterior, să aducă pe lume bebeluși pe care îi cedau în schimbul unor sume imense. Clinicile care făceau parte din această rețea inumană satisfăceau cererile clienților din întreaga lume, inclusiv cupluri ce nu puteau avea copii, bărbați singuri sau cupluri de același sex care nu îndeplineau cerințele legale pentru fertilizare in vitro.

Documentul eliberat de Interpol arată că majoritatea clienților proveneau din Grecia, Italia, Turcia și alte țări balcanice. Pe parcursul operațiunilor sale, gruparea a comis numeroase infracțiuni, incluzând falsificarea documentelor și elaborarea unor documente justificative false pentru a obține hotărâri judecătorești fictive, în special pentru cazurile în care părinții din anumite țări nu puteau să îndeplinească cerințele legale pentru adopție.

Veniturile obținute de rețea din fiecare mamă surogat sau prelevare de ovule variau între 70.000 și 100.000 de euro, ajungând în unele cazuri și la sume de 120.000 de euro, cu un profit net de cel puțin 70%. Brokerii, cei care orchestrau infernul acestor tinere, primeau comisioane substanțiale, cuprinse între 3.000 și 5.000 euro pentru fiecare mamă surogat recrutată, alături de o taxă lunară de supraveghere în intervalul 300-600 euro, până la momentul nașterii.

Autoritățile grecești au calculat că, din decembrie 2022, au fost înregistrate cel puțin 182 de cazuri de exploatare, însă probele indică faptul că rețeaua era în acțiune încă din 2021, subliniind amploarea și gravitatea acestui caz șocant de abuz și crimă organizată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Social





DC Media Group Audience
pixel