„Bebelușul meu doarme doar când este ținut în brațe” Iată ce poți face!

Data actualizării: | Data publicării:
„Bebelușul meu doarme doar când este ținut în brațe” Iată ce poți face! / FOTO: freepik.com@freepik
„Bebelușul meu doarme doar când este ținut în brațe” Iată ce poți face! / FOTO: freepik.com@freepik

Bebeluțul tău adorme doar când este ținut în brațe? Iată ce poți face în această situație.

 



Ca proaspăt părinte care se confruntă cu un bebeluș care nu vrea să doarmă, vă puteți simți ca și cum ați alerga în gol atunci când bebelușul adoarme doar atunci când este ținut în brațe.

Legănatul și alinarea nesfârșite nu numai că vă fac să vă simțiți epuizați, dar vă îngrijorează și calitatea somnului dumneavoastră.

Dar nu vă faceți griji; există încă lumină la capătul tunelului. Cu ajutorul unor tehnici blânde de învățare a somnului, vă puteți ajuta bebelușul să învețe să se calmeze singur și să adoarmă independent.

Iată ce poți face dacă bebelușul tău doarme doar când e luat în brațe

Sursa foto: freepik.com@natashasafronova1986

Înțelegerea motivelor pentru care bebelușul nu doarme decât ținut în brațe

Dacă bebelușul dumneavoastră nu vrea să doarmă în pătuț și doar în brațele dumneavoastră, este important să înțelegeți cauzele principale ale acestui comportament. Unele cauze principale sunt enumerate mai jos:

Tranziția din uter

Courtney Zentz, expert pediatru în somn și fondator al Tiny Transitions Sleep Consulting, explică faptul că un motiv major pentru care bebelușii nu vor dormi decât dacă sunt ținuți în brațe este adaptarea lor la viața din afara uterului.

„Timp de 40 de săptămâni, bebelușii se află în interiorul uterului, unde sunt aliniați de căldura corpului, de sunetul bătăilor inimii și de legănarea ușoară”, spune ea.

„În primele săptămâni în afara uterului, mama și bebelușul încep să se cunoască. Confortul, siguranța, căldura și apropierea seamănă cu ceea ce au experimentat înăuntru, motiv pentru care le caută și în afară.”

Reflexul Moro

Reflexul Moro explică și de ce bebelușii dorm cel mai bine atunci când sunt ținuți în brațe.

Zentz explică: „Reflexul Moro este răspunsul involuntar al bebelușului la stimulare sau sperietură și durează până la 16 săptămâni de la naștere.

Este un reflex primitiv care invocă un răspuns motor involuntar de protecție.

Reflexul Moro sau de „sperietură” poate perturba somnul unui nou-născut, deoarece atunci când se întâmplă, bebelușii se pot trezi prin smucituri, având nevoie de confort și sprijin pentru a se întoarce la somn.”

Așteptări create

Sursa foto: freepik.com@natashasafronova1986

Potrivit lui Zentz, bebelușii pot dezvolta o preferință de a dormi doar atunci când sunt ținuți în brațe dacă se obișnuiesc să doarmă în brațele cuiva de-a lungul timpului. Acest obicei le poate perturba ciclurile naturale de somn.

„În timp ce fiecare copil se naște cu capacitatea de a dormi, a învăța cum să adormi este o abilitate”, explică ea.

„Metodele pe care un copil le asociază cu adormirea - cum ar fi să fie ținut în brațe, legănat, săltat sau hrănit - devin rutina lor de somn așteptată.

Pe măsură ce cresc și trec prin etapele de somn adânc și ușor, adesea se trezesc suficient pentru a anticipa că vor primi din nou același suport de somn, ceea ce duce la trezirile nocturne frecvente cu care se confruntă mulți părinți începători.”

Reflux, colici și gaze 

Refluxul, colicile și gazele pot, de asemenea, determina bebelușul să dorească să doarmă în brațele tale, spune Suzy Giordano, expert în somn și autor al cărții Twelve Hours' Sleep by Twelve Weeks Old.

Iată ce poți face!

Crearea unui mediu propice somnului

Stabilirea unor obiceiuri sănătoase de somn pentru copilul dumneavoastră poate părea o provocare, dar este posibil.

Perfecționați-vă mediul

Potrivit lui Zentz, un mediu ideal de somn începe cu o cameră de copil bine pregătită.

Ea recomandă utilizarea unei suprafețe de dormit dure și plate, cum ar fi un pătuț sau un basinet. Menținerea unei temperaturi confortabile în cameră, ideal între 69 și 70 de grade Fahrenheit, este, de asemenea, crucială.  

O cameră întunecată poate ajuta, de asemenea, la gestionarea ciclurilor somn-veghe în timp ce ritmul circadian al bebelușului dumneavoastră este încă în formare.

Creați o rutină consistentă înainte de culcare
„Somnul este o abilitate, iar modul în care un copil învață să adoarmă este modul în care un copil crede că adoarme”, spune Zentz. „Acestea fiind spuse, programul corect de somn, durata somnului, ora de culcare și, cel mai important, aportul de 24-32 oz pe zi pentru întregul prim an de viață sunt primordiale.”

Tehnici de tranziție treptată

Există mai multe tehnici de tranziție treptată pentru a vă ajuta bebelușul să doarmă fără a fi ținut în brațe.

Metoda fading

Zentz descrie metoda fading ca fiind o abordare treptată și hrănitoare pentru a vă ajuta bebelușul să dezvolte abilități independente de somn.

Această tehnică atinge un echilibru delicat între sprijinul parental și autonomia copilului, permițând o tranziție lină către autoîngrijire.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Parenting





pixel