Burta după naștere, 5 sfaturi pentru a o face să revină la cum era înainte

Data publicării:
Fotografie de la Amina Filkins/ Pexels
Fotografie de la Amina Filkins/ Pexels

Burta după naștere: cum să o tonifiezi din nou? Află mai multe în articolul de mai jos.



Publicitate

Postpartum: cum să-ți tonifiezi burtica după naștere

În primele săptămâni după nașterea bebelușului este normal ca țesuturile și mușchii burticii să fie încă relaxați, iar pielea să pară lipsită de vlagă: va dura câteva săptămâni pentru a se restabili. Iată câteva sfaturi de experți despre cum să-ți gestionezi burtica postpartum.

Perioada gestațională și puerperiul sunt caracterizate printr-o transformare globală morfo-structurală a organismului, în special a mușchilor abdominali, care trebuie să se dilate în câteva luni pentru a permite creșterea fătului și a planșeului pelvin. Este, prin urmare, important în perioada imediat postpartum să ajutăm „sistemul pelvin-abdominal” să-și recapete funcționalitatea bazală.

40 de zile de la naștere

Să ne concentrăm pentru un moment asupra celor 40 de zile după naștere, reflectând asupra schimbărilor pe care corpul a trebuit să le facă față în timpul gestației. Ce se întâmplă cu corpul acum când copilul nu mai este în pântec? 

După naștere, fiecare corp feminin va trece printr-o perioadă de recuperare. Dar fiecare organism și fiecare recuperare postpartum este unică. 

Între timp, începe producția de lapte matern. Sânii sunt gata să întâmpine fluxul de lapte, așa că te poți simți plină, sensibilă sau tensionată. De asemenea, este posibil să observați modificări ale dimensiunii sau formei sânilor.

Dacă ați avut o naștere vaginală, este posibil să aveți cusături care necesită timp pentru a se vindeca. Dacă totuși ai suferit o operație cezariană, rana durează să se vindece complet, uterul tău se contractă pentru a reveni la starea inițială de dinainte de sarcină. Datorită alăptării, se eliberează oxitocină care stimulează contracțiile uterine (mușcături uterine).

Până la șase săptămâni după naștere, este obișnuit să existe sângerări postpartum care tinde să devină ușoare pe măsură ce trece timpul. Prin urmare, zona pelviană poate fi încă supusă durerii sau disconfortului care va tinde să scadă zi după zi, dar durează ceva timp. În plus, hormonii sunt încă fluctuați și ar putea influența starea de spirit și producția de lapte. 

Prin urmare, este o idee bună să așteptați controlul după 40 de zile pentru a primi instrucțiunile corecte de la medicul dumneavoastră despre ce să faceți și să nu vă grăbiți, ci să vă ascultați corpul. 

Ar trebui folosit un brâu?

Sfatul este să purtați  brâu, dar alegeți un model care susține fără forțare, din țesătură elastică și cu benzi laterale reglabile, care ajută la restabilirea relațiilor mușchi-tendon-ligament ale abdomenului și ameliorarea planșeului pelvin de greutatea excesivă a viscerelor abdominale.

Brâul  este deosebit de util dacă ați făcut o  operație cezariană, deoarece facilitează mișcările, care sunt îngreunate de prezența suturilor chirurgicale. În plus, centura în perioada postpartum poate fi folosită pentru a compensa modificările posturale pe care le suferă coloana vertebrală după nouă luni de gestație, prevenind durerile de spate enervante și ajutând să-ți asume din nou o postură corectă.

Brâul   poate fi purtat aproximativ zece zile după naștere.

Când poți face exerciții abdominale?

La cel puțin două săptămâni după naștere, poți începe să faci exerciții specifice pentru a-ți tonifica abdomenul. Înainte de a începe din nou să lucreze la mușchii abdominali, este totuși necesar să se verifice dacă diastaza dreptului abdominal, adică separarea abdomenului care are loc în mod normal în timpul sarcinii, s-a închis parțial. În caz contrar, trebuie să mai așteptați câteva săptămâni înainte de a începe gimnastica.

30 de minute de mers pe jos

Pe lângă gimnastică, este bine să practicați o activitate fizică moderată, dar constantă: o simplă plimbare zilnică de aproximativ 30 de minute este, de asemenea, perfectă.

Burta postpartum, cand dispare?

După naștere,  hormonii încep să se miște, iar burta începe să se micșoreze. Sunt necesare cel puțin 4 săptămâni pentru ca uterul să-și recapete forma inițială. Dacă în ultimele săptămâni de sarcină a cântărit aproape un kilogram, deja la șapte zile după naștere țesutul uterin este redus cu 50%, iar apoi revine în șase săptămâni la aceleași dimensiuni ca în perioada precedentă sarcină și cântărește aproximativ 100 de grame.

După o operație cezariană va dura puțin mai mult până să revină în formă ca înainte, deoarece mușchii abdominali au fost operați.

Nu este nevoie să vă grăbiți și să așteptați câteva luni  pentru a asigura vindecarea corectă a țesuturilor. După câteva săptămâni poți începe cu câteva  exercitii  abdominale.

Ideal este să vă alăturați la piscină și să înotați sau să urmați un curs  de aerobic în apă: activități care ușurează percepția asupra greutății, ne fac să ne simțim mai ușori și să slăbim articulațiile în timp ce ne antrenăm într-un mod țintit.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate





pixel