Ai nevoie de acel mic impuls pentru a începe ziua? Alăptezi și nu știi dacă poți bea cafea? Multe mame simt că nu se trezesc, dacă nu își beau cana de cafea de dimineață și tot atât de multe mame se întreabă dacă nu cumva acest mic viciu poate să fie dăunător copilului.
Puteți bea cafea în timpul alăptării, dar trebuie să fie în cantități limitate, mai ales dacă consumați și alte surse de cofeină, precum ceaiul, băuturile carbogazoase pe bază de cola sau ciocolată. Aceasta ar trebui să fie principala recomandare dacă am decis să alăptăm.
Deși s-au găsit urme de cofeină în laptele matern, cantitatea transmisă copilului este în general prea mică pentru a avea efecte negative. Acestea fiind spuse, fiecare copil este diferit. Dacă observăm că micuțul este agitat sau doarme puțin, am putea să ne reevaluăm alimentația sau unele obiceiuri, la fel ca și când ne răsfățam cu un espresso din când în când.
Recomandările variază ușor în funcție de sursă, dar, în general, până la 200-300 mg de cofeină pe zi este bine în timpul alăptării. OMS și Ministerul Sănătății recomandă să nu se depășească două espresso-uri pe zi. Cum se face? O cafea conține în medie 60 mg de cofeină; cu 2 ajungem la 120 mg.
Ai putea să bei chiar și o treime din ea fără a depăși limita? Este adevărat, dar, din păcate, cofeina este de fapt conținută în atât de multe lucruri încât s-ar putea să nu le numeri. De exemplu, o pungă de ceai negru furnizează între 55 și 95 mg de cofeină, cea a ceaiului verde este puțin mai mică (45-95 mg), o cutie de cola de 33 ml poate conține de la 34 la 46 mg de cofeină.
Foto: Yan Krukau/ Pexels
Consumul unei cantități ușoare sau moderate de cofeină nu prezintă niciun risc, dar, după cum am menționat anterior, fiecare copil este diferit și unii sunt mai sensibili. Consumul a mai mult de două sau trei espresso-uri pe zi îl poate face pe micuț iritabil și nervos, provocând sau exacerbând problemele de somn.
Un alt motiv important pentru a nu exagera: cofeina afectează compoziția laptelui matern. Laptele femeilor care consumă în mod regulat trei sau mai multe căni de cafea pe zi în timpul sarcinii și alăptării conține o treime mai puțin fier decât femeile care nu beau. Acest lucru poate duce la scăderea hemoglobinei și a hematocritului la mame și copiii lor.
Foto: Amina Filkins/ Pexels
În concluzie, vă puteți bucura în siguranță de o ceașcă sau două de cafea în timp ce alăptați, atâta timp cât consumul de cofeină rămâne sub 300 de miligrame. Consumul moderat de cafea nu produce niveluri semnificative de cofeină în plasmă sau urină la sugari și poate fi nedetectabil sau sub niveluri terapeutice în perioada neonatal.
Dacă doriți o măsură extra de precauție, puteți alăpta după vârful maxim de concentrație al cofeinei, după ce se atinge acest vârf, nivelul cofeinei din lapte începe ușor să scadă.
Din fericire, cofeina nu pare să ducă la o reducere a cantității de lapte matern. La fel ca în majoritatea lucrurilor, moderația este cheia.
În plus, nu este nevoie să pompezi și să arunci după ce ai băut cafea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.