Mulți părinți se întreabă când este timpul să tundă părul bebelușului pentru prima dată. În realitate, este o problemă individuală care afectează fiecare copil diferit, în funcție de caracteristicile sale. În orice caz, va fi o decizie care va reveni părinților săi.
Decizia de a tunde părul bebelușului pentru prima dată depinde în principal de un acord între părinți. Nu are nimic de-a face cu probleme medicale sau estetice. Contrar credinței populare, părul nu crește din nou mai puternic după ce este tuns.
În general, bebelușii se nasc cu o anumită cantitate de păr. În unele cazuri părul este abundent, în timp ce în altele abia se vede. Această diferență se datorează stării genetice a bebelușului.
La fel ca unghiile, părul bebelușului este fragil. Din acest motiv, vor avea tendința de a cădea în primele zile de viață, mai ales pe partea din spate a capului.
Nu există un moment stabilit pentru a tăia părul copilului tău. Decizia va depinde de părinți, de dorințele lor și de bunul simț. O considerație importantă de luat înainte de a lua această decizie vine din a ști că un bebeluș își reglează temperatura corpului prin cap. De aceea, trebuie luat în considerare faptul că o tunsoare prematură l-ar putea expune la frig.
Un alt aspect important este să recunoaștem toate schimbările prin care trece un bebeluș după naștere. Tocmai începe să se obișnuiască să trăiască în afara uterului și să fie expus la un număr mare de stimuli. Tocmai din acest motiv unii specialiști recomandă să astepți una- două luni înainte de a face prima tunsoare.
În general, când să tăiați părul bebelușului depinde de mai mulți factori:
Volumul părului: Dacă părul bebelușului crește repede și este voluminos, s-ar putea să simțiți că este potrivit să tăiați părul pentru a îl menține curat și ordonat.
Inconfortul: Uneori, părul lung poate fi deranjant pentru bebeluș, mai ales dacă îi intră în ochi sau îi provoacă disconfort.
Aspect estetic: Dacă considerați că bebelușul ar arăta mai bine cu părul tăiat sau dacă doriți să îi schimbați look-ul, puteți opta să îl tăiați mai devreme.
Superstiții și tradiții: În anumite culturi sau tradiții, există momente speciale sau ritualuri pentru a tăia părul bebelușului, cum ar fi la prima aniversare sau în anumite perioade astrologice considerate norocoase.
Dezvoltarea individuală: Fiecare copil se dezvoltă în ritm propriu, iar când încep să aibă mai mult păr poate varia. Unii copii se pot naște cu o cantitate semnificativă de păr, în timp ce alții pot dezvolta păr mai târziu.
Pregătirea: Pentru a tăia părul bebelușului, asigurați-vă că aveți instrumentele potrivite și că bebelușul este într-o stare liniștită și cooperantă.
Înainte de a decide să tăiați părul bebelușului, asigurați-vă că sunteți pregătiți și că alegeți un moment când bebelușul este calm și poate fi distras sau liniștit. În plus, puteți consulta și familia sau prietenii pentru sfaturi sau experiențe similare.
Siguranța pe primul loc. Deși tăierea părului bebelușului nu implică prea multe riscuri, există totuși câteva măsuri de precauție care sunt importante de luat.
De exemplu, capul trebuie sprijinit ferm pentru a evita mișcările bruște. Mai mult, prima dată s-ar putea să ai nevoie de ajutorul unei a treia persoane.
O altă măsură importantă de prevenire este să nu lăsați foarfecele sau o mașină de tuns la îndemâna bebelușului. Mai ales dacă copilul a atins deja o anumită capacitate de mișcare.
Așteptați cel mai bun moment. Unii bebeluși sunt speriați de sunetul mașinii sau de vederea foarfecelor. În consecință, cel mai bine este să așteptați momentul în care copilul este cel mai relaxat. În caz de plâns sau de rău, este mai bine să amânați tăierea pentru o altă zi.
Plasarea unui prosop în jurul gâtului bebelușului ajută la colectarea părului tăiat. După tăiere, este posibil și să faceți baie copilului, pentru a elimina orice disconfort datorat prezenței părului.
Evitați utilizarea lamelor de ras. Sub nicio formă nu trebuie folosite aparate de ras pentru a tăia părul bebelușului. Lamele de ras pot fi foarte invazive și pot provoca lacerații la nivelul scalpului bebelușului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.