Când copilul vrea mereu să fie în centrul atenției: Rezolvă situația cu metoda clepsidrei

Data publicării:
Fotografie de la RDNE Stock Project/ Pexels
Fotografie de la RDNE Stock Project/ Pexels

Situația în care ești într-o conversație cu alți adulți, dezbateți un subiect ce necesită concentrare voastră, dar din 5 în 5 minute ești întrerupt de copil care are nevoie de atenția ta chiar în acel moment. Iată cum să reacționezi atunci când te simți deranjat.



Publicitate

Copiii mici cer întotdeauna atenția necondiționată a părinților! Ei doresc contact cu cei mai apropiați îngrijitori, deoarece depind de îngrijirea lor și se simt în siguranță cu părinții lor. Copilul dorește să fie cel mai de preț bun al lor, iubit, văzut și auzit, aproape impunându-se cu personalitatea lui. Evident, acest lucru nu este întotdeauna posibil sau chiar necesar.

Ar putea fi util să ignori copilul dacă vrei să tacă?

Dacă părinții preferă să ignore sentimentele copilului, ei sunt liberi să o facă, dar acest lucru nu este propice unei relații armonioase între părinți și copil.

Cel mai bine este să-i spui clar copilului ce vrei să faci în acel moment. „Am înțeles că vrei ceva de la mine, dar acum trebuie să vorbesc cu aceste persoane. Te voi asculta mai târziu, bine?"

Într-adevăr, este important să te întorci din când în când către copil și să-l asculți cu adevărat în timp ce te uiți la fața lui. Pentru că dacă părinții doar dau din cap, copilul nu le simte apropierea. Copilul vrea să participe, să colaboreze și să învețe de la părinții săi. Când copiii percep prezența și afecțiunea reală, le este mai ușor să aștepte ca adulții să le acorde atenție. 

Câteva minute pot fi mult timp pentru un copil dacă nu știe să le cuantifice...

O clepsidră poate ajuta. „Uite aici, este o clepsidră. Observă cum se scurge nisipul. Când tot nisipul a trecut prin punctul îngust, mă voi întoarce la tine”, pot spune părinții.

2. Fotografie... (pexels-rdne-8489628_97830500.jpg)

Fotografie de la RDNE Stock Project/ Pexels

Alternativ, puteți utiliza un cronometru care face timpul vizibil. Este important, însă, ca mama sau tatăl să se întoarcă efectiv la timp imediat ce timpul convenit a trecut și chiar dacă copilul este încă ocupat.

Ce să faci dacă copilul nu poate rezista?

În acest caz, mama sau tatăl se pot adresa lui într-o manieră prietenoasă pentru o clipă și își pot aminti acordul. „Acest lucru este foarte important pentru mine acum!” Copiii au nevoie de adulți care își exprimă clar nevoile și limitele și le spun ce se întâmplă. 

Copiii au nevoie și de exersare pentru a învăța ceva. Și au nevoie de adulți care să fie conștienți de faptul că foarte des copiii colaborează cu ei și vor să fie cel mai de preț bun al lor.

Părinții pot aprecia și efortul atunci când pentru cel puțin o parte din timpul convenit aranjamentul funcționează! „Văd că ai făcut cu adevărat efort!”. Iar dacă copilul reușește să se mențină o vreme ocupat singur, se cuvine un mulțumire: „A putea face o pauză pentru că te-ai jucat singur a fost de mare ajutor pentru mine. Chiar aveam nevoie de asta! Hai, ce facem împreună acum?"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





pixel