Este un subiect despre care mamele își pun deseori întrebări: Când este momentul potrivit să scoatem bebelușul afară?
De multe ori, îngrijorarea pentru sănătatea celui mic poate duce la tentația de a-l ține în casă, în confortul siguranței.
Sursa foto: Freepik.com@EyeEm
Totuși, plimbările în aer liber sunt foarte importante pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului, iar medicii recomandă ca bebelușii să fie scoși afară la scurt timp după ce au venit pe lume.
Este și părerea medicului de familie Dalida Mosorescu, care spune că un bebeluș ar trebui scos afară la șapte zile după ce a fost născut. Însă, primele „scoateri” trebuie să înceapă la geam.
SURSA FOTO: Freepik.com@senivpetro
„Mie de curând mi-a scris o mămică: nu venim cu copilul la cabinet pentru că este prea mic și îl mai ținem o perioadă în casă. Ok...și am vrut să o întreb cam până pe la cât să-l ținem în casă?!
Copilul trebuie scos afară foarte repede. Și când îl aducem de la spital este o scoatere afară, da? Dar după șapte zile de viață copilul trebuie scos afară. Primul scos afară este scosul la geam.
Adică el este tot în casă, dar este cu geamul deschis și îl ținem 10-15 minute în fața geamului. Deci, după șapte zile de viață eu așa învăț mamele, scos în fața geamului.
La început 15 minute, prima zi, a doua zi 30 de minute, deci creștem cu câte 15 minute pe zi până ajungem la un interval de 2-3 ore și copilul se plimbă, de obicei, în căruț, nu la scara blocului unde sunt tot timpul curești de aer, nu în aglomerații, nu în mall, că în mall nu este plimbare, plimbare este prin parcuri, da? și nu pe străzi unde circulația de mașini este foarte mare și atunci aerul este foarte piluat, aceasta este plimbarea și putem să-l ținem afară și toată ziua, de dimineața până seara.
Dar sunt niște condiții. Afară copilul suge foarte bine, afară copilul doarme foarte bine.
SURSA FOTO: Freepik.com@senivpetro
Trebuie mare atenție la îmbrăcămintea copilului, care dacă suntem într-un sezon de iarnă ca acum trebuie să fie în straturi. Nu-i dau o salopețică subțire și deasupra îi dau acea șubă umflată, nu, îi mai dau încă un trening, apoi acea șubă, deci în straturi, pentru că ei au termoreglarea altfel decât copilul mare și decât adultul.
Deci, cum este îmbrăcat, apoi să nu plouă, să nu ningă, să nu bată vântul. Și copilul poate fi ținut pe vremea rece afară de dimineață până seară. Când vine sezonul cald, evident că până în ora 10 dimineață și seara, până acum spuneam mamelor după ora 17.00, acum spun după ora 9-10 seara.
Eventual masa de seară pe afară, băiță făcută înainte, pentru că acum dacă la ora 9 seara ai afară 30 de grade nu este de stat cu copilul afară”, a explicat medicul de familie Dalida Mosorescu, în cadrul unui podcast.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.