În 2025, Iepurașul de Paște va sosi în Duminica Paștelui, pe 20 aprilie, aducând bucurie, dulciuri și ouă colorate copiilor din întreaga lume.
Această tradiție îndrăgită aduce mult entuziasm în dimineața de Paște, când copiii se trezesc și descoperă coșuri pline cu dulciuri, jucării și ouă decorate, participând apoi la vânătoarea de ouă de Paște.
Mai jos îți povestim despre istoria Iepurașului de Paște, semnificația tradițiilor asociate și modul în care familiile se pregătesc pentru sosirea lui.
CITEȘTE ȘI Vacanța de Paște cu copilul: Lista lucrurilor obligatorii de făcut (și ce poate să mai aștepte!)
La fel ca Moș Crăciun, Iepurașul de Paște își face apariția în timp ce copiii dorm, de obicei în noaptea de 19 aprilie sau în dimineața devreme a zilei de 20 aprilie.
Familiile pregătesc coșuri speciale, pe care le lasă la îndemână pentru ca Iepurașul să le umple cu ciocolată, jucării și ouă viu colorate.
De asemenea, multe familii organizează vânători de ouă, ascunzând surprize prin casă sau grădină pentru ca cei mici să le găsească dimineața.
Deși ora exactă a sosirii Iepurașului rămâne un mister, magia momentului este dată tocmai de surpriză și de emoția copiilor.
În 2025, Paștele începe pe 20 aprilie, iar vizita Iepurașului are loc în noaptea de 19 aprilie.
SURSA FOTO: freepik.com @nastyaofly
Tradiția Iepurașului de Paște își are originile în folclorul german din secolul al XVII-lea.
Cunoscut sub numele de „Osterhase” sau Iepurele de Paște, acesta avea rolul unui mic „judecător”, care decidea dacă un copil fusese cuminte și merita să primească daruri.
Asemănător listei lui Moș Crăciun cu „cuminți” și „năzdrăvani”, Iepurașul aducea ouă copiilor ascultători, în timp ce cei mai poznași rămâneau fără recompensă.
Ouăle, simboluri ale vieții noi și ale renașterii, au rădăcini adânci atât în ritualurile păgâne de primăvară, cât și în tradițiile creștine de Paște.
Mai târziu, în secolul al XVIII-lea, imigranții germani au dus legenda Iepurașului de Paște în Statele Unite. În comunitățile olandeze din Pennsylvania, copiii își pregăteau mici cuiburi din bonete sau șepci, în care sperau să găsească ouă lăsate de Iepuraș.
Cu timpul, această tradiție s-a transformat în binecunoscuta vânătoare de ouă de Paște și în obiceiul de a dărui ouă din ciocolată, așa cum îl cunoaștem astăzi.
În creștinism, ouăle de Paște simbolizează mormântul gol al lui Isus, marcând învierea Sa. Din punct de vedere istoric, ouăle erau interzise în timpul Postului Mare, așa că, la finalul acestei perioade, oamenii sărbătoreau Duminica Paștelui decorând ouă.
În tradițiile ortodoxe, ouăle sunt vopsite adesea în roșu, pentru a reprezenta sângele lui Hristos. Alte culturi, cum ar fi cea ucraineană, au dezvoltat tehnici impresionante de decorare, precum pysanky - adevărate opere de artă pline de simboluri și culoare.
SURSA FOTO: freepik.com @yarruta
Pregătirile pentru Iepurașul de Paște aduc multă emoție în casele tuturor. Iată câteva idei de tradiții și activități pentru întreaga familie:
Folosiți coloranți alimentari, autocolante sau metode naturale (precum vopsitul cu ceapă sau sfeclă) pentru a crea ouă de Paște frumoase și originale.
Activitatea este ideală pentru petrecerea timpului împreună și pentru a stimula creativitatea copiilor.
Ascundeți ouăle prin casă sau grădină și transformați căutarea într-o aventură plină de distracție!
Vânătoarea de ouă este una dintre cele mai îndrăgite tradiții de Paște pentru copii și adulți deopotrivă.
Așezați în coșuri dulciuri, ouă de ciocolată, mici jucării sau mesaje amuzante de la Iepurașul de Paște.
Copiii vor fi încântați să le descopere în dimineața sărbătorii.
Nu uitați să pregătiți coșul în seara de 19 aprilie 2025, pentru ca Iepurașul de Paște să vă viziteze casa în timp ce dormiți!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.