Capcanele parentingului. Greșelile de evitat, potrivit experților în psihologie: „Nu te ajută cu adevărat în relația cu copilul tău!”

Data publicării:
Capcanele parentingului. Greșelile de evitat, potrivit experților în psihologie: „Nu te ajută cu adevărat în relația cu copilul tău!” / FOTO: freepik.com @lysenko_andrii
Capcanele parentingului. Greșelile de evitat, potrivit experților în psihologie: „Nu te ajută cu adevărat în relația cu copilul tău!” / FOTO: freepik.com @lysenko_andrii

Anumite capcane pot apărea în calea părinților. Iată cinci capcane de evitat, deoarece nu te ajută cu adevărat în relația cu copiii tăi. 



„A fi părinte aduce multă bucurie, dar vine și cu partea de stres, îndoieli și responsabilități copleșitoare. Gândurile pe care le avem în aceste momente pot influența modul în care ne simțim și ne comportăm față de copiii noștri”, explică Jessie Stern, psiholog, în rubricile Psychology Today.

Aceste gânduri îți pot distorsiona realitatea. Viziunea ta asupra lucrurilor determină modul în care le abordezi. Când vine vorba de copiii tăi, emoțiile pot fi intense și recurente. Acest lucru îți poate afecta capacitatea de a lua decizii bune.

„Aceste capcane ale gândirii sunt modul rapid și simplu al creierului nostru de a înțelege situațiile cu care ne confruntăm”, explică psihologul.

Jessie Stern a identificat cinci moduri prin care poți cădea în capcana gândurilor tale atunci când vine vorba de copilul tău.

Citește și Cum să NU devii „acel părinte”? Un renumit psiholog de la Ivy League spune greșeala de parenting pe care o regretă și pe care mulți părinți o fac

Cinci capcane de evitat cu copiii tăi

SURSA FOTO: freepik.com @arinahabich

#1 Gândirea „totul sau nimic”

„Gândirea totul sau nimic ne face să vedem oamenii și situațiile în moduri extreme, adesea totul este bine sau totul este rău, fără a lăsa loc unui echilibru.

Ca părinți, acest lucru ne poate împinge către anxietatea cauzată de perfecționism și dorința de a îndeplini standarde nerealiste pentru noi înșine, pentru ceilalți îngrijitori și pentru copiii noștri”, explică psihologul.

Ceea ce te poate ajuta să te eliberezi de acest gând este să aduci nuanță vorbirii de sine.

„Nu există un părinte sau un copil perfect bun sau complet rău. Suntem ființe imperfecte”, asigură specialistul.

#2 Catastrofare

„Catastrofarea înseamnă a imagina cel mai rău rezultat posibil, chiar dacă este puțin probabil. Părinții se tem adesea de viitor pe baza unui singur eveniment”, explică terapeutul.

Acesta sugerează să-ți pui întrebări, permițându-ți să te reconectezi cu subiectele esențiale ale vieții, pentru a face un pas înapoi: „Tu și copilul tău sunteți în siguranță, iubiți și hrăniți? Atunci, șansele sunt ca orice s-ar întâmpla, să nu fie sfârșitul lumii. O bomboană, o criză de furie sau o notă proastă nu sunt cu siguranță verdictul final asupra copilului sau a părinților.”

#3 Suprageneralizarea

„Această capcană constă în a lua un eveniment și a-l aplica în linii mari tuturor situațiilor viitoare”, definește terapeutul.

Specialistul ne amintește că nimic în viață, cu atât mai puțin parentalitatea, nu poate fi văzut printr-o lentilă „niciodată” sau „întotdeauna”.

Problemele pot fi repetate, dar asta nu înseamnă că vor exista pentru totdeauna. „Copiii noștri se schimbă în fiecare zi, la fel și noi. Când parentingul se simte deosebit de copleșitor, rețineți că este greu acum, dar nu va fi întotdeauna astfel”, spune Jessie Stern.

#4 Divinația

„Divinația implică prezicerea viitorului cu certitudine, de obicei într-un mod pesimist”, explică Jessie Stern. Unii oameni pot avea tendința de a confunda proiecțiile lor supărătoare cu realitatea care va veni.

Gândurile generate de anxietate cad adesea de partea celui mai rău caz.

„Creierul nostru este o mașină de predicție și este deosebit de bun în a prezice ceea ce este mai rău, așa că suntem pregătiți pentru asta. Dar, ca părinți, nu știm cu siguranță ce ne așteaptă, iar această incertitudine aduce atât teamă, cât și posibilități enorme. Dacă putem accepta să nu știm și să rămânem prezenți la ceea ce se întâmplă acum, ne putem îndrepta în mod activ către speranța noastră pentru un rezultat mai bun, mai degrabă decât să cedăm în fața disperării și a neputinței”, spune Jessie Stern.

#5 Personalizarea

„Personalizarea ne face să ne asumăm responsabilitatea pentru lucruri care sunt dincolo de controlul nostru sau să ne învinovățim atunci când lucrurile merg prost”, explică terapeutul.

Mulți părinți se simt vinovați atunci când copilul lor nu reușește să facă ceva sau când li se întâmplă ceva negativ. Dar părinții nu pot prezice totul, învăța totul sau anticipa totul în viața copilului lor.

Acceptarea faptului că nu ești singurul factor determinant din viața lui te poate scuti de o presiune foarte greu de suportat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel