Concurența la facultățile de limbi străine este foarte mare, cu 25 de candidați pe un loc la secțiile de Coreeană sau Japoneză. O competiție similară se regăsește și la Informatică.
În plus, Ecologia și Protecția Mediului câștigă popularitate în detrimentul Psihologiei, care era preferata anul trecut. După primele zile de înscrieri la Universitatea din București, cele mai multe dosare au fost depuse la Facultatea de Limbi Moderne Aplicate. Informatică a atras, de asemenea, mulți candidați.
Anul trecut, Psihologia a fost cea mai solicitată, cu aproape 40 de candidați pe un loc. Programarea rămâne pe locul al doilea, indiferent dacă vorbim despre Matematică-Informatică de la Universitate, Automatică și Calculatoare de la Politehnică sau Cibernetică de la ASE.
"Am devenit un hub de IT în zona europeană și cred că lideri în Europa de Est. Cea mai căutată secție la noi este secția de Calculatoare, unde concurența depășește 15 pe loc. Salariile sunt atractive, între 5.000 și 10.000 de lei pentru un tânăr absolvent, iar posibilitățile sunt nelimitate," explică Mihnea Moisescu, decanul Facultății de Automatică și Calculatoare, potrivit Observatornews.
Acesta este și unul dintre motivele pentru care mulți viitori programatori nu mai pleacă departe de casă. În Marea Britanie și Olanda, care erau preferate de studenți, costurile vieții au crescut considerabil.
Facultatea nu mai este o prioritate pentru mulți absolvenți de liceu. Anul trecut, 450.000 de studenți au început o facultate în România, față de aproape 538.000 în anul universitar anterior. În trecut, numărul era și mai mare. România stă prost la capitolul studii superioare, doar unul din patru români reușind să termine un program de licență.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.