Care este cea mai mare greșeală a părinților în bucătărie? Irina Petrea: „Important pentru copil este acest lucru!”

Data publicării:
Care este cea mai mare greșeală a părinților în bucătărie? Irina Petrea: „Important pentru copil este acest lucru!” / FOTO: freepik.com @fromkazanwithlove
Care este cea mai mare greșeală a părinților în bucătărie? Irina Petrea: „Important pentru copil este acest lucru!” / FOTO: freepik.com @fromkazanwithlove

Alimentația copiilor este un subiect sensibil pentru orice părinte, iar dorința de a oferi mese cât mai gustoase și nutritive poate duce, paradoxal, la greșeli care afectează relația celor mici cu mâncarea.



Psihoterapeutul Irina Petrea, cunoscută publicului ca Supernanny, a explicat în cadrul emisiunii „40 de întrebări cu Denise Rifai” care sunt principalele greșeli pe care le fac părinții atunci când vine vorba de hrana celor mici.

De la preparate prea sofisticate până la obligativitatea de a termina tot din farfurie, aceste obiceiuri pot influența negativ percepția copilului asupra alimentației.

CITEȘTE ȘI Care este cel mai mare pericol pentru generația „fulgilor de nea”? „Supernanny” Irina Petrea: „Observăm azi părinții cei mai răi din istorie. Au uitat ASTA!”

Preparatele sofisticate: o capcană pentru părinți

Una dintre cele mai comune greșeli menționate de Irina Petrea este tendința părinților de a pregăti mâncăruri prea complicate pentru copiii mici.

„Una din greșeli este să le gătești copiilor mici mâncăruri prea complicate, parcă să arăți cât de bună bucătăreasă ești. Copiii mici adoră mâncărurile mai fade, mai cam de spital. Pentru că anumite gusturi sunt și dezvoltate.

Nu poți să îi dai din start brânză fermentată copilului și să-i și placă foarte mult sau să îi dai genul acesta de combinații amărui cu dulce sau dulce cu acru. 

Deci, cumva, aceasta este o greșeală, să gătești prea sofisticat și să amesteci multe ingrediente acolo, să faci o tocană, o ciorbă”, spune psihoterapeutul.

Un meniu prea sofisticat poate fi dificil de acceptat de cei mici, deoarece anumite gusturi sunt în plin proces de dezvoltare. De aceea, este mai eficient să li se ofere alimente simple, prezentate separat, pentru a putea explora și savura fiecare gust în parte.

„E mult mai ușor pentru copil dacă le dai așa, în grămăjoare, separat: morcovii aici, mazărea aici, cărnița aici, o lingură de piure aici, că el își alege și savurează gustul fiecărui aliment”, adaugă Irina Petrea. 

VEZI ȘI Devin copiii snobi de mici? Irina Petrea, răspuns tranșant și avertisment pentru părinți: „Ne jucăm inclusiv cu sănătatea lor, nu doar cu motivația!”

Forțarea copilului să termine tot din farfurie

 

Un alt obicei dăunător în alimentația copiilor este obligativitatea de a termina tot din farfurie.

„O altă greșeală este: `până la ultima lingură, să razi tot din farfurie`. Dar de ce să razi tot din farfurie?”, se întreabă psihoterapeutul.

Mulți părinți folosesc această metodă din dorința de a se asigura că cei mici se hrănesc corespunzător, dar în realitate, acest lucru poate crea o relație tensionată cu mâncarea.

Irina Petrea propune o strategie mai prietenoasă: în loc să umple o farfurie mică până la refuz, este mai eficient să se folosească o farfurie mare, dar cu o porție mică de mâncare.

„De ce să nu apelezi la alte trucuri? Și le spun adeseori părinților: decât să-i dai o farfurie mică sau un castron mic de copil plin ochi, mai bine îi dai o farfurie mare de adult în care îi pui aceeași porție, dar care se va vedea mult mai mic acolo și copilului i se va părea că nu trebuie să mănânce foarte mult.

Important este pentru copil să se sature, nu să se îndoape”, conchide ea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel