Care este originea și semnificația unuia dintre cele mai la modă nume de băieți

Data actualizării: | Data publicării:
Care este originea și semnificația unuia dintre cele mai la modă nume de băieți / FOTO: Freepik.com@mdjaff
Care este originea și semnificația unuia dintre cele mai la modă nume de băieți / FOTO: Freepik.com@mdjaff

Știați că este de fapt unisex? Iată toate curiozitățile despre acest nume



Alegerea numelui unui bebeluș nu este o sarcină ușoară. Cei care nu o au clară de la început, caută opțiuni urmărind o serie de parametri: fie că sunt cele mai populare sau, dimpotrivă, originale și puțin cunoscute; că sunt scurte, că au o semnificație specială, că au o inițială specifică, dar, mai presus de toate, că sunt frumoase.

Citește și „Numele original valencian de băiat care este foarte rar. Copiii cu acest nume au mare succes profesional”

Printre opțiunile de nume de băieți care au fost cele mai la modă în ultimul deceniu se numără Gael, un nume scurt căruia este aproape imposibil să-i dai un diminutiv, cu o semnificație puternică și simplă, și este, de asemenea, un nume frumos.

Sursa foto: freepik.com@mdjaff

Care este semnificația lui Gael?

Gael derivă din Judicael, el însuși format din cuvintele breton „iud” (care înseamnă „lord”) și „hael” (care se traduce prin „generos”; prin urmare, sensul literal al lui Gael este „cel care este generos”.

O altă derivare a termenului Gael își are originea în cuvântul german „walah”, care înseamnă „cel care este gaelic” sau „cel care vine din insule”, referindu-se la cei care veneau din Țara Galilor, Scoția, Irlanda sau Bretania.

Cine a fost Gael?

Sursa foto: freepik.com@itsnaeem

Sfântul Gael sau Sfântul Judicael a fost regele sensibil al Dumnoniei și al Bretaniei în secolul al VII-lea și a susținut restabilirea păcii între franci și bretoni. După ani în fruntea regatului, a decis să abdice și să se dedice vieții religioase.

S-a retras pentru a trăi în mănăstirea Saint-Méen din Bretania, de unde a plecat să predice în satele din mitica pădure Broceliande. Pentru toate aceste motive a fost canonizat după moartea sa și, în onoarea sa, onomastica lui Gael este sărbătorită pe 17 decembrie.

Cine este Gael în Biblie?

Deși numele Gael este asociat cu personajul biblic Jael sau Yael, acesta nu are nimic de-a face cu el. Este un cuvânt ebraic, iar personajul este o femeie, căsătorită cu un bărbat, Heber Kenitul, un descendent al socrului lui Moise.

În tradiția ebraică, Jael este considerată o eroină, deoarece l-a ucis pe Sisera, un comandant canaanit care a asuprit poporul lui Israel timp de 20 de ani.

Care sunt variantele numelui Gael?

Numele Gael are mai multe variante, deși sunt mai puțin cunoscute: Gaël, Gaëlle, Judicael, Judicaël, Judhael, Iudicael, Judhel, Juhel, Hoel, Jézéquel, Jezekel, Jezekael, Jezekel, Jezekelig, Jikael, Jikel, Gicquel și Giquel.

Există, de asemenea, mai multe versiuni în alte limbi:

În engleză: Gael

În germană: Gäle

În franceză: Gaël

În italiană: Gael

În japoneză: Gaeru (ガエル)

Câte persoane sunt numite Gael în Spania?

Deși în prezent este asociat cu un nume masculin, acesta este și feminin și, până nu demult, era dat fetelor în țara noastră.

De fapt, în Spania există 52 de femei pe nume Gael, potrivit INS (Institutul Național de Statistică), și au o vârstă medie de 27 de ani. Cu timpul, ar ajunge să derive într-o formă feminină proprie: Gaela, care este mult mai puțin frecventă.

Numele Gael a câștigat multă popularitate în Spania în ultimii ani, mai ales între 2000 și 2019, dată de la care a cunoscut o scădere accentuată a numărului de copii înregistrați cu acesta.

În total, există 12.335 de băieți pe nume Gael și au în medie 6 ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Divertisment





pixel