„Time-in” vs „Time-out”: Care sunt cele mai eficiente tehnici de educare a unui copil

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la Pavel Danilyuk/ Pexels
Fotografie de la Pavel Danilyuk/ Pexels

Care sunt cele mai eficiente tehnici de educare a unui copil? Care este cel mai bun mod de a se comporta atunci când face ceva greșit? Ar trebui să cerți? Să fii ferm și rigid în poziția ta? Sau primiți-l în brațe, liniștiți-l și așteptați să treacă momentul lui furios și nervos?



„Time in” și „Time out” sunt printre tehnicile de educație despre care auzim cel mai mult în ultima vreme. Dar ce sunt ele? Cum diferă ele? Și, mai presus de toate, sunt cu adevărat eficiente?

"Time out", ce este?

„Time-out” este tehnica, des folosită în educație sau acasă, de părinți și bunici, care constă în îndepărtarea temporară a unui copil din mediul în care a greșit ceva.

Conceptul de „time-out” a fost inventat în 1958 de cercetătorul Arthur Staats, acum pensionat la Universitatea din Hawaii din Manoa, când profesorii și directorii încă mai pălmuiau în mod obișnuit copiii, iar părinții își băteau sau băteau copiii.

Aplicând „Time out”, adultul duce copilul într-un alt mediu pentru a reflecta și a se gândi la comportamentul său .

Obiectivul este de a-l scoate dintr-un context, făcându-l să înțeleagă că nu mai trebuie să aibă acea atitudine specifică. Locul poate fi un scaun într-un anumit loc din casă, de exemplu. Este o tehnică cu care nu toată lumea este de acord, dar care este sugerată de mai mulți pediatri și psihologi de dezvoltare, care o recunosc ca fiind o formă eficientă de disciplină.

Funcționează tehnica „Time out”?

Din diverse studii și mărturii ale părinților și educatorilor, a reieșit că tehnica „Time out” este deosebit de eficientă la copiii de vârstă școlară care au un comportament de opoziție, provocator și agresiv. Majoritatea experților, însă, o consideră inutilă și nu or ecomandă la vârsta preșcolară (adică de la 0 la 3 ani).

Time "out": cum să procedați

Cum să procedați dacă doriți să aplicați tehnica „Time-out” cu copilul dumneavoastră:

- Dați un avertisment clar (doar unul) copilului înainte de a continua cu „time-out”. După ce copilul a greșit ceva, arată-l și însoțește-l la locul de „time-out” (un scaun în colț, sau alt loc prestabilit).

- Porniți cronometrul ceasului. Astăzi, mulți părinți folosesc regula „un minut pentru fiecare an de vârstă al unui copil”.

- Nu oferiți atenție copilului în timpul „time-out”: în acele câteva minute, copilul trebuie să se plictisească, să nu primească atenția părintelui sau a altcuiva.

- Când sună cronometrul , „time-out” s-a încheiat și acest lucru trebuie respectat de adult, chiar dacă copilul încă plânge și se agita.

- Time-out-ul trebuie aplicat numai atunci când este necesar, nu prea des, altfel își pierde eficacitatea

2. Fotografie... (pexels-jep-gambardella-6224242-1_09296600.jpg)

Fotografie de la Jep Gambardella/ Pexels

”Time in”, ce este?

Nu durează mult pentru a înțelege că „Time in” este opusul tehnicii de parenting „Time out”. În loc să pregătească un loc în care să „izoleze” copilul, unii pediatri și psihologi sugerează o alternativă foarte diferită.

Ceea ce se pregătește, în acest caz, este un „timp în” spațiu, adică un loc care poate ajuta copilul să-și recapete controlul pe sine. Acasă poate fi un „colț vesel” în dormitorul lui, o masă cu scaun, dar plină de cărți, jocuri cognitive și activități care îl implică (culori, lut de modelat, jocuri de construcții etc.)

„Time in” constă în amenajarea unui loc în care copilul își găsește liniștea: nu este o pedeapsă, ci un moment în care copilul se simte ghidat, însoțit, liniștit și își găsește astfel calmul și seninătatea, învățând, încetul cu încetul, să-și regleze emoțiile. 

Time in sau Time out? Pe care să o aleg

După ce am explicat ambele tehnici de educație, este imposibil să spunem că una este greșită și cealaltă corectă. Părintele își cunoaște copilul și știe ce poate fi cel mai eficient.

Nu poate fi exclusă posibilitatea de a le aplica pe amândouă ținând cont de gravitatea faptei greșite pe care copilul a făcut-o. 

„Time out” poate fi mai eficient, dacă răul este mic, dacă copilul este cu adevărat nervos, o mai mare înțelegere, prin „Time in” poate fi probabil mai potrivită. 

În caz de îndoieli, în orice caz, opinia medicului pediatru sau a unui psiholog de dezvoltare poate face absolut diferența.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Metode si tehnici





pixel