Care sunt cele mai mari preocupări ale părinților din ziua de azi

Data publicării:
Fotografie de la Kristina Paukshtite/ Pexels
Fotografie de la Kristina Paukshtite/ Pexels

Părinții moderni se confruntă cu provocări și preocupări unice în comparație cu generațiile anterioare. De la internet, la un viitor din ce în ce mai incert, noile anxietăți sunt o reflectare a unei lumi în schimbare rapidă, în care parenting-ul necesită un angajament constant pentru a naviga în complexitățile societății contemporane.



Preocupările mamelor și ale taților de astăzi sunt foarte diferite de cele de acum treizeci sau patruzeci de ani. În ultimele decenii, de fapt, rolul părinților a suferit o transformare semnificativă, reflectând schimbările tehnologice, economice și mai ales sociale ale erei noastre.

Dacă odinioară cele mai mari frici erau note proaste, compania proastă sau teama că copilul nu ar putea accesa un statut social și profesional respectabil, atenția părinților se îndreaptă acum mai ales spre creșterea emoțională și bunăstarea psihologică a copiilor.

Dacă odată societatea le-a cerut părinților să-și educe copiii în valori monolitice, statuare, unde era foarte clar ce ar trebui să fie transmis copiilor lor, astăzi societatea propune noi modele de valori.

Să ne gândim doar la diferența de gen: astăzi nu mai este necesară o marcare clară a învățăturilor pentru un sex sau altul. Un alt exemplu se referă la prezența masivă a conceptului de identitate digitală.

2. -imagine fara descriere- (pexels-kindel-media-8550837-1_24289100.jpg)

Foto: Kindel Media/ Pexels

Mamele și tații moderni trebuie să fie capabili să-și educe copiii pentru a-și construi nu doar o identitate personală și socială, ci și una virtuală. Ceva despre care părinții înșiși nu sunt întotdeauna suficient de pregătiți.

Prin urmare, tații și mamele noului mileniu doresc nu numai că copiilor lor nu le lipsește nimic, ci și să crească într-un mediu pozitiv, stimulant, protejat de toate formele de negativitate, fie că este vorba de tachinări, eșec sau comportament incorect din partea unui adult sau un egal.

Prin urmare, dacă pe de o parte anxietățile părinților rămân cele legate de siguranța și creșterea psihofizică corectă a copiilor, pe de altă parte asistăm la o teamă tot mai mare față de tot ceea ce ar putea tulbura liniștea copiilor noștri.

Temerile și anxietățile părinților moderni

Iată o listă cu cele mai frecvente temeri ale părinților moderni:

- Pericolele tehnologiei

- Echilibrul dintre muncă și familie

- Frica de judecata socială

- Cursa pentru o educație perfectă

- Siguranța online a copiilor

- Nutriția și obezitatea infantilă

- Schimbările climatice și viitorul planetei

- Diversitate și incluziune socială

- Sănătatea mintală a copiilor

- Frica de a nu-și cunoaște cu adevărat copilul

Pericolele tehnologiei

Cea mai mare frică pe care ne vom axa este reprezentată de pericolele tehnologiei. În timp ce părinții unei generații trecute s-ar fi temut de pericolele străzilor sau de o companie proastă, cei de astăzi se confruntă cu influența tot mai mare a tehnologiei în viața copiilor lor.

3. -imagine fara descriere- (pexels-amina-filkins-5560081_00345100.jpg)

Foto: Amina Filkins/ Pexels

Anxietatea rezultată din posibilitățile infinite ale internetului, expunerea social media și omniprezența dispozitivelor digitale apare acum ca o realitate consolidată, cu preocuparea constantă a modului în care aceste elemente pot influența dezvoltarea emoțională și socială a copiilor.

Limitarea intruziunii dispozitivelor similare cel puțin în primii ani de viață ai unui copil este o cale recomandată, dar deja de la vârsta de 5-6 ani este foarte dificil să excludeți tehnologia din viața de zi cu zi a contextului familial.

Prin urmare, este mai bine să vă echipați cu instrumentele potrivite pentru a-i învăța imediat pe copii să abordeze lumea digitală cu conștientizare și responsabilitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel