Carlota, un nume frumos și clasic care va fi mereu la modă

Data publicării:
Carlota, un nume frumos și clasic care va fi mereu la modă / FOTO: freepik.com@
Carlota, un nume frumos și clasic care va fi mereu la modă / FOTO: freepik.com@

Când este Sfântul lui Carlota și care este originea lui? Afli în acest articol.



Publicitate

Numele Carlota este un nume frumos și clasic care a revenit în vogă în urmă cu câțiva ani, astfel că multe adolescente se numesc Carlota. Și, deși a fost de mult strămutat de o altă variantă, Carla, printre numele de bebeluși care sunt trending topics, este încă un favorit în rândul multor familii. Dar ce semnificație are prenumele Carlota?

Care este semnificația numelui Carlota?

Numele Carlota este una dintre variantele feminine ale lui Carlos. Acesta este un nume de origine germanică a cărui semnificație este „bărbătesc” și „puternic”. Atunci când este adaptat la genul feminin, sensul literal este „femeie puternică și viguroasă”. Carlota înseamnă, de asemenea, „femeie liberă” (deoarece un al doilea sens al lui Carlos este „bărbat liber”).

Care este originea numelui Carlota?

Sursa foto: freepik.com@v.ivash

Există documente din secolele VII și VIII în care apare deja numele Karl, care, prin influența latinei, a devenit Carlus, Charlus și, în cele din urmă, Carolus. Deși germanica este o limbă independentă de latină și greacă (deși au o origine comună, indo-europeană), se crede că numele Charles și, prin urmare, cel al Carlotei, ar putea avea, de asemenea, o anumită legătură cu greaca; în special, din cuvintele „ghraleoz”, care se traduce prin „persoană în vârstă”, și „ghraz”, care înseamnă „bătrânețe”. În acest context, Carlota înseamnă și „femeie matură” sau „femeie expertă”.

Citește și Noul nume de fată purtat de 300 de femei din Spania: trei litere și o semnificație dulce

Dincolo de originea sa etimologică, istoria numelui Carlota are mult de a face cu regalitatea. De când Carolus Magnus, mai bine cunoscut sub numele de Charlemagne, a urcat pe tron ca Împărat al Sfântului Imperiu Roman în secolul al IX-lea, numele Carlota și Carlota au fost printre preferatele monarhilor, prinților și prințeselor.

Astfel, Carlota de Savoia, una dintre primele femei cu acest nume care a purtat coroana de regină (căsătorită cu Ludovic al XI-lea, ea a fost regină consoartă a Franței în secolul al XV-lea). Au urmat altele, precum Carlota Joaquina de Borbón (1775-1830), fiica lui Carol al IV-lea al Spaniei și regină a Portugaliei prin căsătoria cu Ioan al VI-lea, și Carlota Amalia (1840-1927), împărăteasă a Mexicului. Tradiția regală de a-și numi fiicele Carlota a continuat până în zilele noastre, iar Carlota Casiraghi, fiica Carolinei de Monaco, și Charlotte, fiica prințului William și a lui Kate Middleton, ducele și ducesa de Cambridge, sunt cel mai bun exemplu în acest sens.

Când este sărbătorită Sfânta Carlota?

Ziua onomastică a Carlotei este 17 iulie. Această zi este sărbătorită în onoarea Sfintei Carlota a Învierii, o călugăriță carmelită care a fost ghilotinată în timpul Revoluției Franceze. Povestea spune că ea și însoțitoarele sale de la mănăstirea din Compiegne (Franța), unde duceau o viață de rugăciune, au fost transferate la Paris pe 16 iulie 1794. A doua zi au fost duse la eșafod; călătoria de la temniță la ghilotină a fost un exemplu de credință și dăruire religioasă: cele 16 surori carmelite au mers în căruță cu fața descoperită, cântând, în gregorian, Miserere și Salve Regina. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Divertisment




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel