Invitată în cadrul emisiunii Părinți Prezenți, Claudia Chiru, profesor pentru învățământul primar, a fost întrebată despre un subiect fierbinte în rândul părinților: Cât ar trebui să scrie un copil de clasa I în fiecare zi? Unii părinți reclamă că li se dau teme copiilor pagini întregi de bastonașe, liniuțe, litere, iar ritmul devine sufocant pentru cei mici.
Prof. Claudia Chiru nu ocolește subiectul și lansează o invitație către colegele de breaslă care încă mai dau pagini întregi de teme:
„Doamnele învățătoare care dau pagini, cred că ar trebui să facă dumnealor prima dată paginile acelea să vadă cum se simte un copil atunci când lucrează atât de mult”.
Profesoara mai explică faptul că un copil de clasa I nu poate sta prea mult concentrat asupra unei activități școlare acasă.
„Un copil la clasa I nu poate să stea mai mult de jumătate de oră să facă ceva pentru școală. Și mai mult de trei-patru rânduri nu i se pot da copilului respectiv”, mai subliniază Claudia Chiru la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.
SURSA FOTO: freepik.com @vmulero
Un alt punct important subliniat de prof. Claudia Chiru: temele trebuie să fie făcute de copil, nu de întreaga familie:
„Dar acasă nu pentru că tema este pentru copil dată și trebuie copilul să și-o facă singur. Adică el trebuie să așeze la masă singur, să nu aibă în jurul lui nimic, să fie liniște, să fie la biroul lui și să știe singur să-și facă tema, să nu aibă nevoie de ajutor.
Și-atunci un copil de clasa I în a cărui minte este joaca - non-stop joacă, el vrea doar joacă să vadă și să facă - nu putem să-l ținem țintuit acolo singur, de bunăvoie și nesilit de nimeni, nu stă, vă dați seama. Dacă vede trei rânduri și două coloane la matematică, pac-pac le face și pleacă”.
În realitate, însă, dacă temele sunt exagerate, întreaga familie ajunge „călare” pe copil, cum spune prof. Claudia Chiru, doar pentru a duce la capăt sarcinile școlare. Iar asta transformă școala într-o povară, nu într-un loc al învățării cu sens.
„Și, atunci, trebuie să fie toată familia călare, tot after-ul călare, tot cartierul călare, să stea copilul să facă trei pagini. O tâmpenie! De ce? Pentru ce? Nu ai de ce să faci asta!”
Copiii nu sunt roboți. Ei învață cel mai bine atunci când nu sunt copleșiți. Prof. Claudia Chiru atrage atenția asupra unei realități deseori ignorate:
„Lui chiar dacă îi dai trei pagini, chiar dacă îi dai o pagină, nu o să scoți de la el nimic. Dimpotrivă. Se concentrează mai bine când are mai puțin și știm și noi, pentru că putem să ne gândim la noi. E același lucru că tot oameni suntem, numai că ei sunt un pic mai mici, cu mâna și mai mică”.
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
Ce se poate face, totuși, pentru a-i ajuta pe copii să exerseze scrisul, dar fără să-i împovărăm? Răspunsul: mai mult lucru în clasă, acolo unde ritmul este susținut de energia colectivă și de prezența colegilor.
„Se poate lucra mai mult în clasă cu copilul respectiv. În clasă, fiind o atmosferă de lucru general și văzându-și colegii, acolo poți să apeși un pic mai mult accelerația și să-i dai să facă mai multe rânduri adunate de-a lungul zilei. Da, pentru că nu zice nimeni că trebuie să faci rândurile de la 8:05 la 8:10 dimineața.
Poți să faci trei rânduri la prima oră, poți să-i mai dai, să-l mai păcălești un pic, să mai faci patru rânduri la a doua oră și să mai presari încă două la ultima oră. Și ai făcut în total, nu știu, ajungi la 10 rânduri.
Deci, trebuie făcut mai mult în clasă, nu acasă”, explică prof. Claudia Chiru.
Pentru părinții care caută o regulă clară, un reper, Claudia Chiru oferă un răspuns concret și echilibrat: „La matematică, maximum două-trei exerciții pentru fiecare zi și la limba română trei-patru rânduri”.
Atât. Nu pagini, nu ore pierdute la birou, nu frustrări, lacrimi sau certuri în familie. Doar exercițiu scurt, simplu, adaptat vârstei și puterii copilului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.