O rutină echilibrată este esențială pentru dezvoltarea armonioasă a unui copil, în special în contextul provocărilor școlare și al activităților extrașcolare. În cadrul emisiunii Părinți Prezenți s-a discutat despre cum ar trebui să arate rutina sănătoasă a unui copil care merge la școală.
„Cum ar trebui să arate rutina sănătoasă a unui copil care merge la școală? Cât îl încărcăm cu activități, cu teme, cu timp liber, cu joacă?” a întrebat moderatoarea emisiunii Părinți Prezenți, Loredana Iriciuc, redactor-șef PărințișiPitici.ro.
Petruț Rizea, profesor pentru învățământul primar și psiholog, a evidențiat un aspect extrem de important pentru o rutină sănătoasă: odihna corespunzătoare.
„În primul rând, dragi părinți, mă uit către dumneavoastră. Asigurați-vă că al vostru copil este odihnit înainte să plece la școală. Nu-l lăsați să stea pe device-uri până la ore târzii, că se întâmplă foarte des”, a avertizat el.
Din perspectiva învățătorului, lipsa somnului afectează direct capacitatea cognitivă a copiilor. El a relatat experiențe personale din clasă, unde mulți elevi ajung la școală obosiți din cauza timpului petrecut pe telefon până târziu în noapte.
„Eu am avut inclusiv în clasă câțiva poznași care stăteau pe telefon până la ora 12:00, până la ora 1:00 și a doua zi întrebam de ce ești așa de obosit? `Păi, am stat pe telefon până la 2`. Și mami unde era? `Păi, mami m-a lăsat`.
Din punct de vedere psihologic, somnul e foarte important! Și din punct de vedere neurologic, al sănătății. E o componentă a noastră indispensabilă, de care nu ne putem descotorosi. Nu avem cum să-l eliminăm din viața noastră!
În momentul în care copilul nu doarme suficient, el nu-și reface resursele pe care trebuie să le aibă a doua zi pentru învățare. Cognitiv nu e pregătit pentru a doua zi. Pentru că atenția, concentrarea, efortul voluntar depus de ei ca să învețe, ca să fii atenți, toate astea consumă energie și o energie psihică foarte mare. Deci, somnul e foarte important!”, a mai spus Petruț Rizea.
SURSA FOTO: freepik.com @volodymyr-t
Întrebarea legată de structura unei rutine sănătoase pentru un elev a adus în discuție necesitatea echilibrului între joacă și învățare.
„Eu văd așa: să echilibrezi momentele de joacă cu cele de învățat, cu cele de studiat. Adică, să nu fie prea mult dintr-o parte, să fie cumva echilibrat”, a subliniat profesorul pentru învățământul primar.
Petruț Rizea a descris cazuri în care presiunea parentală de a obține performanțe constante în educație poate duce la epuizarea copilului.
„Știu cazuri, copil foarte bun la clasă, copil cu FB pe linie, dar care e stresat permanent de mama `să lucreze, să lucreze, să lucreze`. M-a rugat să iau culegere suplimentară la un moment dat. Și o vedeam pe fetiță că e obosită și că ar mai vrea și ea să ia o pauză.
Presiunile astea nu-și au sensul. Cred că întotdeauna trebuie să găsim un echilibru, deși e greu! E ușor de spus: găsim un echilibru.
Dar cum îl găsim?
Păi, trebuie să încercăm să producem schimbarea la noi, în primul rând!” a mai spus învățătorul.
Una dintre ideile centrale aduse în discuție de psihologul Petruț Rizea este influența comportamentului parental asupra copiilor.
„Copiii funcționează foarte, foarte bine pe principiul neuronilor oglindă. Neuronii oglindă sunt cei care îi ajută pe copii să adopte comportamentele celorlalți, să le imite.
Autorul Bandura (n.r. - Albert Bandura - psiholog canadian-american) vorbește despre cum copiii absorb totul ca un burete, mai ales la vârstele fragede. E o chestie reală, e o chestie studiată. Ei absorb tot felul de de comportamente, de atitudini, de cuvinte”, a subliniat învățătorul.
Părinții joacă un rol esențial în modelarea comportamentului copiilor, iar schimbarea începe cu adulții.
„Schimbarea trebuie să plece de la noi ca ei să observe și în momentul în care le spunem `uite, e nevoie să faci asta`, `mi-ar plăcea să faci asta`, ei să își spună sinea lor `uite, și mama face, înseamnă că trebuie să fac și eu`.
E foarte importantă componenta asta de oglindire”, a adăugat Petruț Rizea.
Activitățile extrașcolare au devenit parte din rutina zilnică a multor copii, însă cât de benefic este un program supraîncărcat?
„Cât îl ducem la activități extrașcolare? Pentru că știi că sunt părinți care au în fiecare zi program pentru copil”, a întrebat Loredana Iriciuc.
„O să fiu sincer, e strict părerea mea, părinții să ia ceea ce e bun din ea și ce consideră că e bun și ceea ce nu să lase deoparte. Am elevi care vin la ora 8:00 la școală, la ora 12:00 se termină programul. De la 12:00 până la ora 16:00 stau la after-school și de la ora 16:00 până la ora 18:00 au alte cursuri pian, vioară, desen, balet.
Nu zic că e ceva rău. E bine să-l lași pe copil să experimenteze, e bine să-l lași să încerce cât mai multe lucruri, dar nu văd eficiența faptului că tu îl lași pe copil 8-10 ore. E foarte mult!
Dacă ne gândim, 8 ore e un program de lucru full-time”, a răspuns învățătorul.
SURSA FOTO: freepik.com @Wavebreak Media
Un aspect important adus în discuție de profesorul pentru învățământul primar este importanța prezenței active a părinților în viața copiilor.
„Copilul are nevoie de prezența activă a părintelui! E important pentru viața lui emoțională. Dacă tu îl vezi doar la ora 18:00, dacă îl vezi doar la ora 20:00, dacă nu-l vezi deloc în anumite momente - sunt cazuri de părinți și înțeleg foarte bine, societatea actuală vine cu foarte multe cerințe la pachet și presiunea e foarte mare.
Copiii au nevoie de prezența activă a părinților, adică au nevoie de grija lor din punct de vedere emoțional, să fie întrebați cum se simt, să fie întrebați dacă au nevoie de ceva, nu să le întindem lucruri materiale și să credem că ele compensează. Pentru că nu compensează, el doar amână, amână un mic dezastru inevitabil”, avertizează Petruț Rizea.
Un alt punct cheie al analizei lui Petruț Rizea este impactul emoțional pe termen lung pe care timpul petrecut împreună cu părinții îl are asupra copiilor.
„Copilul e dependent emoțional de părinte la vârstele fragede, atunci se formează viața emoțională și fundamentul acestei vieți emoționale care e foarte importantă în viața adultă. Ori, dacă tu îl încarci cu tot felul de lucruri și vine săracul copil la ora 20:00 acasă, terminat, obosit, nu știu cât se mai poate bucura de lucrurile noi pe care le află.
Adică, eu, spre exemplu, nu l-aș mai lăsa la after. Sau, dacă e caz excepțional în care nu am ce să fac, ok, îl las la after, dar încerc să găsesc timp, acolo cât pot să găsesc ca părinte, și să-l petrec cu el și să-l întreb cum se simte și să-i arăt că sunt prezent și că sunt acolo pentru momentele în care are nevoie”, a concluzionat învățătorul.
URMĂRIȚI EMISIUNEA PĂRINȚI PREZENȚI INTEGRAL:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.