În cadrul emisiunii Părinți Prezenți, moderată de Loredana Iriciuc, redactor-șef ParintisiPitici.ro, subiectul capacității copiilor de a se concentra asupra temelor a fost abordat din perspectivă psihologică. În acest sens, Petruț Rizea, învățător și psiholog, a explicat cum durata optimă de concentrare variază semnificativ în funcție de vârsta copilului și de nivelul său de dezvoltare.
„Mulți părinți observă că copiii lor au dificultăți în a se concentra pentru perioade lungi de timp și se agită pe scaun. Din punct de vedere psihologic, cât timp poate un copil să se concentreze eficient la o activitate, precum temele?” a întrebat Loredana Iriciuc.
„În primul rând, hai să ne uităm la ceea ce ne oferă școala. O oră are 50 minute. Pentru elevii de clasa pregătitoare, elevii de clasa I, e mult” a menționat Rizea, subliniind că învățătorii sunt adesea nevoiți să intervină prin activități de relaxare pentru a menține atenția celor mici. „Eu, în pregătitoare, opream lecția când vedeam că sunt obosiți și că nu îi mai pot capta. Făceam tot felul de jocuri de relaxare: mâinile sus, acum pe ochișori, acum suntem fluturași, tot felul de strategii pentru a-i readuce în prezent”.
La nivelul dezvoltării psihologice, spune Petruț Rizea, un copil din învățământul primar nu poate menține atenția mai mult de 35-40 de minute, chiar și în condiții ideale. Atenția este un proces care evoluează, iar așteptările noastre trebuie să fie adaptate acestei realități: „Nu putem să cerem, spre exemplu, de la un copil care are procesul psihic numit atenție dezvoltat la nivelul 3, să-i cerem să facă lucruri de categoria nivelului 9. Adică să-i cerem unui copil de pregătitoare să scrie patru pagini cu liniuțe pentru că nu o să reușească! Trebuie să fim realiști!”
Din această perspectivă, pauzele devin esențiale: „Trebuie să avem mici pauze. Era și o vorbă: pauzele mici și dese, cheia marilor succese”, a mai spus învățătorul la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
Petruț Rizea, învățător și psiholog, a mai vorbit, printre altele, despre o tehnică din ce în ce mai populară printre copii, părinți și chiar studenți pentru gestionarea timpului și a atenției: tehnica Pomodoro. Inspirată din tehnici de productivitate pentru adulți, Pomodoro oferă un cadru structurat care îi ajută pe copii să se concentreze fără a simți presiunea unor perioade lungi de muncă continuă.
„Există și tehnica Pomodoro, e o idee și pentru părinți”, a explicat Rizea. „E un cronometru și-l putem seta: 10 minute îți faci temele, apoi 5 minute faci ce vrei tu, când auzi ticăitul, te întorci. Tehnica aceasta are foarte mare succes, o folosesc și studenții. E foarte interesantă pentru că-l antrenează pe copil”.
„La nivelul gândirii, copilul își spune: `păi, nu trebuie să mă concentrez o oră întreagă`. De foarte multe ori, pentru copii apare această groază: `aoleu, dacă mă pun să fac temele nu o să mă mai ridic, nu o să mai scap din teroarea asta și oare câte ore o să rămân? Oare câte minute?`”
SURSA FOTO: freepik.com @romeo22
Ritmul creat de alternarea perioadelor de lucru și relaxare îi oferă copilului sentimentul de control asupra propriului timp. Pomodoro îi antrenează, de fapt, să rămână motivați, fiindcă știu că fiecare sesiune de concentrare e urmată de o pauză plăcută.
„Setând minutele prin tehnica aceasta Pomodoro, ei aud ticăitul și când sună alarma, chiar dacă n-au terminat a-ul de făcut, ridică mâinile, au dreptul la timpul lor și fac ce vor timp de 5 minute. Ei se antrenează în acest fel, se stimulează singuri pentru că se gândesc că s-a terminat pauza, dar urmează cealaltă pauză de 5 minute.
Tehnica o puteți adapta în funcție de preferințele copilului. De exemplu, în prima pauză te poți juca cu ursulețul preferat, în a doua pauză îți pregătește mami o gustare preferată. E o tehnică interesantă”, a concluzionat Petruț Rizea.
URMĂRIȚI EMISIUNEA PĂRINȚI PREZENȚI INTEGRAL:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.