Câte jucării sunt necesare? Urania Cremene: ”Copilul tău va fi mai fericit și mai creativ” dacă respecți aceste două reguli

Data publicării:
Foto: Freepik@ maria.symchych
Foto: Freepik@ maria.symchych

Este o scenă des întâlnită: un copil cere o nouă jucărie într-un magazin, iar părintele răspunde: „Nu ți-o iau pentru că ai deja prea multe jucării acasă”. Dar ce se ascunde în spatele acestei replici? Urania Cremene, expert în parenting, oferă o perspectivă valoroasă asupra acestui subiect



”Mi se întâmplă foarte des când ajung într-o librărie sau când ajung într-un spațiu în care se vând jucării pentru copii, indiferent că e un supermarket sau orice fel de alt magazin, să aud un copil care cere o nouă jucărie părintelui cu care se află în acel magazin.

Și aproape de fiecare dată răspunsul părintelui este nu ți-o iau pentru că ai deja prea multe jucării acasă. Aceasta este de fapt și una dintre întrebările pe care părinții mi-o adresează destul de des. Copilul meu are prea multe jucării. Ce fac cu ele? Cum le gestionez?

Știi la fel de bine ca și mine că un copil până la 2 ani, cel puțin, se jo acă cu orice. Cu capse, cu nasturi, cu ghinde, cu capace de oală, cu chei, cu telecomenzi, cu absolut orice are la îndemână, în timp ce jucăriile lui stau cuminți în raft, iar plușurile se umplu de praf.

3. Foto: Free... (cate-jucarii-sunt-necesare-urania-cremene-e2809dcopilul-tau-va-fi-mai-fericit-si-mai-creative2809d-daca-respecti-aceste-doua-reguli-2_53200000.jpg)

Foto: Freepik@freepik

Acesta este un aspect foarte important pe care este la fel de important să-l păstrezi. De ce? Copilul tău s-a născut cu o mare nevoie de autonomie. Și felul în care explorează spațiu și transformă obiectele din jurul lui în jucării, îi hrănește această nevoie de autonomie, de control. Practic, un băț poate deveni orice.

Poate deveni căluț, poate deveni o barieră sau poate deveni chiar o baghetă magică. În momentul în care spațiul este umplut de prea multe jucării, această magie și putere de creație a copilului începe să se înnăbușă”, a spus experta în parenting, Urania Cremene.

Jucării explicite versus jocuri creative

Un alt aspect esențial este natura jucăriilor. Cremene atrage atenția asupra faptului că majoritatea producătorilor creează jucării foarte explicite, care nu permit copilului să le modifice sau să ia decizii asupra lor.

2. Foto: Free... (cate-jucarii-sunt-necesare-urania-cremene-e2809dcopilul-tau-va-fi-mai-fericit-si-mai-creative2809d-daca-respecti-aceste-doua-reguli-1_76209100.jpg)

Foto: Freepik@freepik

 

”Mai e un aspect foarte important, dincolo de numărul de jucării pe care te-aș încuraja să-l păstrezi cât mai redus cu putință, în așa fel încât să-i dai șansa să-și creeze jucăriile din propriul spațiu.

Mai e o problemă cu jucăriile, spuneam. Acestea sunt prea explicite. Explic ce vreau să spun cu treaba asta. Mă întorc la băț. Îți aduci ce aminte ce puteam noi face cu 4 metri de elastic, de exemplu?

Cred că dacă orice părinte trecut de 30 de ani ar scoate 4 metri de elastic, s-ar distra foarte mult. Ce poți să faci, te întreb, cu o jucărie pe care nu o poți modifica în niciun fel? Majoritatea producătorilor de jucării fac jucăriile intenționat atât de explicite încât copilul nu le poate modifica. De ce sunt ele explicite? 

Pentru că un copil se plictisește repede de ele. Și într-adevăr, jucăria apare, copilul se joacă cu ea 15 minute, după care o abandonează. Jucăria ajunge în șifonier, părintele cumpără o alta, peste 15 minute copilul se plictisește. Ea ajunge în șifonier și la un moment dat, când acel copil cere o nouă jucărie, părintele se inflamează.

Ce aș fi vrut să-ți transmit cu ocazia acestei discuții, sunt aceste două aspecte: Păstrează numărul jucăriilor reduse, cu cât mai puține, cu atât copilul tău va fi mai echilibrat, mai fericit și mai creativ. În al doilea rând, cumpără jucării pe care copilul tău să le poată modifica. Asupra cărora poate lua decizii, mai degrabă jocuri decât jucării. De aceea plastilina rămâne, pentru totdeauna, o jucărie extraordinară”, a sfătuit Urania Cremene, într-un video postat pe rețeaua de socializare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Metode si tehnici




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel