Te-ai întrebat vreodată câte pesticide sunt ascunse în acele mere frumoase și strălucitoare pe care le vezi pe rafturile magazinelor?
Deși par proaspete și primitoare, majoritatea fructelor cultivate în comerț sunt acoperite cu un strat de ceară și adesea pesticide care rămân la suprafață mult timp. Desigur, aceste reziduuri chimice nu sunt vizibile cu ochiul liber, dar există un truc simplu pentru a le dezvălui acasă.
Deși pesticidele protejează fructele de dăunători, reziduurile lor pe fructe ne pot pune în pericol sănătatea, mai ales dacă sunt consumate în mod regulat. În magazin, vedem adesea cum merele sunt acoperite cu un strat subțire de ceară: acest lucru conferă fructelor o strălucire atractivă și îl protejează de deshidratare.
Dar această strălucire ascunde mai mult decât credem: împreună cu ceara, fructele pot prinde și reziduuri de pesticide. Prin urmare, metodele naturale de eliminare a acestor substanțe reprezintă un pas fundamental către un consum mai sigur de produse proaspete.
Una dintre cele mai eficiente modalități de a testa ceară și pesticide este utilizarea apei fierbinți. Când turnați apă fierbinte pe un măr, dacă există ceară, suprafața fructului va deveni tulbure sau vor începe să apară particule deasupra apei: acest lucru indică prezența unor învelișuri care captează și pesticidele. De asemenea, puteți face această metodă prin scufundarea merelor în apă fierbinte pentru câteva secunde. După acest test, vă recomandăm o curățare suplimentară.
Apa caldă este primul pas, dar merele pot fi curățate și mai bine folosind o soluție naturală de bicarbonat de sodiu și suc de lămâie. Se prepară un amestec format dintr-un litru de apă, o linguriță de bicarbonat și câteva picături de suc proaspăt de lămâie. Periați bine merele cu această soluție, deoarece sifonul și acidul citric vor îndepărta eficient reziduurile de pesticide și ceară. După ce le curățați, clătiți merele sub apă rece și uscați-le cu o cârpă.
Foto: Freepik @yanadjana
Siguranța noastră în consumul de fructe nu este garantată doar de spălarea atentă a fructelor, ci și de o abordare holistică a consumului conștient de alimente proaspăt cultivate. Prin curățarea regulată a fructelor, reducem aportul de substanțe potențial dăunătoare în corpul nostru, ceea ce este deosebit de important pentru copii și bătrâni. Cu metode simple, putem asigura o alimentație mai sigură și ne putem bucura de fructe fără griji inutile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.