Ce ar trebui să dobândească copiii înainte de a învăța să citească?

Data publicării:
Ce ar trebui să dobândească copiii înainte de a învăța să citească? / FOTO: freepik.com @freepik
Ce ar trebui să dobândească copiii înainte de a învăța să citească? / FOTO: freepik.com @freepik

Fiecare copil are propriul său ritm de învățare, chiar dacă, în general, se consideră că începerea cititului și scrisului are loc în jurul vârstei de 6 ani. 



Pentru a începe să citească, copiii au nevoie mai întâi de o bună dezvoltare a limbajului oral și a coordonării motorii fine. Curiozitatea și dorința de a învăța sunt aspecte esențiale pentru a iniția procesul de lectură. Există copii care sunt pregătiți din punct de vedere neurologic, dar nu manifestă niciun interes pentru citit. Prin urmare, este important să-i motivezi prin jocuri pentru a le stimula curiozitatea.

Un început bun poate fi făcut prin a citi afișe sau mici indicatoare de pe stradă. Copiii se vor simți foarte încântați atunci când vor reuși să citească singuri orice cuvânt.

Cu toate acestea, mulți copii întâmpină o dificultate suplimentară în acest proces: atenția. Toate etapele implicate în învățarea literelor necesită o concentrare intensă, iar unii copii au dificultăți în menținerea acestei atenții pe termen lung.

Cititul, un proces complex și continuu de învățare

SURSA FOTO: freepik.com @pvproductions

De la o vârstă fragedă, copiii încep să se intereseze de lucrurile din jur și să le identifice sau să le amintească: culorile unui semafor, logo-ul unui brand sau simbolul unei farmacii. Prin aceste activități simple, ei își dezvoltă abilitățile de a distinge culorile, formele și dimensiunile.

Pe măsură ce cresc, încep să recunoască fiecare literă și să asocieze sunetele acestora. Învață să citească silabic și să înțeleagă cuvintele ca fiind „blocuri” cu înțeles complet. În timp, încep să asocieze cuvintele cu imaginile corespunzătoare.

Scrierea legată facilitează procesul de citire, deoarece este mai ușor să identifici literele care sunt legate între ele pentru a forma cuvinte. Cu exercițiu și practică, copiii devin tot mai fluizi în citire și înțelegerea textului solicită din ce în ce mai puțin efort.

O metodă alternativă de citire

SURSA FOTO: freepik.com @freepik

O altă abordare învățarea cititului este propusă de Glenn J. Doman, un medic american specializat în tratarea copiilor cu leziuni cerebrale, care susține că metoda silabică nu este cea mai eficientă în acest sens.

Doman sugerează că micuții pot învăța să citească într-un mod similar cum învață să vorbească, urmând același proces. În cartea sa „Cum să învețe să citească copilul tău”, el prezintă o metodă care implică prezentarea copilului a cinci cartonașe cu cuvinte scrise cu litere mari, corespunzătoare aceleiași categorii (cum ar fi familie, culori etc.), de trei ori pe zi.

Părinții trebuie să recite fiecare cuvânt copilului în mod clar și sonor. Pe parcurs, noi categorii de cuvinte sunt adăugate, iar dimensiunea fontului este redusă treptat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Dezvoltare intelectuala





pixel