Ce cauzează pierderea în greutate după naștere. Atenție dacă declinul este excesiv

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la Bayu Prakosa/ Pexels
Fotografie de la Bayu Prakosa/ Pexels

În zilele următoare nașterii este normal ca nou-născutul să slăbească, din cauza adaptării la noile condiții de viață. Dacă declinul este excesiv, cauza ar putea fi un început dificil al alăptării, care poate fi rezolvat cu un sprijin adecvat pentru mamă.



„Cât cântărește?”: aceasta este prima întrebare pe care rudele și prietenii o pun de obicei imediat ce se naște copilul. Dar nu toată lumea știe că în primele zile după naștere are loc o scădere fiziologică în greutate. Să lămurim motivele pentru care se întâmplă acest lucru.

În primele zile de viață, aproape toți nou-născuții pierd ceva în greutate. Având în vedere frecvența foarte mare a fenomenului, se spune că această slăbire este „fiziologică”, adică normală, împărtășită de toată lumea. Dar la ce se datorează?

Nou-născutul trebuie să se adapteze la o lume complet diferită de cea în care trăise până în acel moment, trecând de la mediul lichid intrauterin, în care nevoile îi erau satisfăcute fără a fi nevoie de solicitări, la o lume gazoasă, mai rece și cu o temperatură instabilă, unde trebuie să respire și sa obțină hrană.

Toate organele lui încep acum să funcționeze independent. Prin urmare, copilul începe imediat să piardă lichide prin eliminarea fecalelor și a urinei și prin respirație; consumă și calorii – să plângă, să se încălzească, să se hrănească. Stomacul lui este, însă, încă prea mic pentru a lua în cantități mari de lapte, iar „intrarea” nu poate compensa „ieșirea”.

Cât de mult slăbește în mod normal?

Rezultatul este o pierdere în greutate fiziologică, tranzitorie, care este de obicei definită ca atare atunci când este în jur de 5-7% din greutatea la naștere, dar în practică o scădere de până la 10% din greutatea inițială tinde să fie considerată normală. 

Aceasta înseamnă că nu există o valoare absolută a greutății care să poată fi pierdută, ci că pierderea trebuie evaluată în raport cu greutatea la naștere.

Să dăm un exemplu: un copil de 2,8 kg poate slăbi până la 280 g, în timp ce un copil de 4,5 kg poate slăbi până la 450 g. De obicei pierderea se produce in primele 3-5 zile, apoi bebelușul începe să-și revină. În jurul a 15-20 de zile de viață revine la greutatea pe care o avea când s-a nascut.

Pierderea excesivă și alăptarea

Evoluția greutății neonatale în primele zile de viață este adesea considerată ca un indicator al adecvării și eficacității alăptării. 

Dacă pierderea în greutate depășește 10% este considerată patologică și în acest caz principala preocupare a medicilor pediatri și neonatologilor este evitarea riscului de deshidratare. 

Din fericire, este rar ca pierderea excesivă în greutate să se datoreze unei boli sau infecții la copil, la mamă sau la ambii.

În general, poate fi urmărită până la un început dificil al alăptării, în urma căruia transferul laptelui de la sân la copil este inadecvat (se poate întâmpla, de exemplu, dacă nou-născutul nu se prinde eficient, are puține alăptări sau acestea sunt prea scurt).

Dacă copilul tău pierde în greutate mai mult decât se aștepta...

În cazul în care nou-născutul are o scădere în greutate între 8 și 10%, sau mai mare, este esențial în primul rând ca acesta să fie examinat pentru a exclude o boală, care ar necesita analize suplimentare și intervenții specifice; se va observa apoi o hrănire pentru a detecta eventualele dificultăţi de depăşit.

Dacă este necesară suplimentarea pentru a asigura un aport alimentar suficient, mama ar trebui să extragă lapte suplimentar, care să fie oferit bebelușului într-o cană sau pahar, evitând folosirea biberonului.

În cazul în care mama nu poate să extragă o cantitate extra de lapte (de exemplu din cauza unor patologii), se va folosi formulă artificială. Odată rezolvată problema sau dificultatea inițială, integrarea va fi eliminată mai mult sau mai puțin treptat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Bebelusi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel