Ce contribuie la „bunătatea inteligentă” în educația copiilor tăi, dar și care sunt cei mai mari „dușmani”: „Tocmai ACEST lucru lipsește adesea în prezent”

Data publicării:
Ce contribuie la „bunătatea inteligentă” în educația copiilor tăi, dar și care sunt cei mai mari „dușmani”: „Tocmai ACEST lucru lipsește adesea în prezent” / FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection
Ce contribuie la „bunătatea inteligentă” în educația copiilor tăi, dar și care sunt cei mai mari „dușmani”: „Tocmai ACEST lucru lipsește adesea în prezent” / FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Cum poți îmbina efortul, perfecționarea și rezistența cu bunătatea și inteligența în educația copiilor tăi? 



Publicitate

Sunt valori importante pe care vrei să le cultivi în ei.

Efortul și perfecționarea îi învață să își depună toată energia și concentrarea pentru a atinge obiectivele, iar rezistența îi ajută să facă față provocărilor și să nu renunțe ușor.

Însă, adăugând bunătatea și inteligența în această ecuație, le poți arăta că nu este suficient doar să fie dedicați și puternici, ci și să fie conștienți de impactul lor asupra altora și să gândească înțelept în tot ceea ce fac.

Cultivarea inteligenței emoționale și a empatiei îi ajută să devină lideri mai buni și să construiască relații sănătoase și respectuoase cu cei din jur.

Cuvintele modelează lumea interioară a copilului

Luis Castellanos, un filozof și autor cunoscut pentru bestseller-ul său „Știința limbajului pozitiv”, tocmai a lansat o nouă carte intitulată „Kind Intelligence”, notează hola.com. Această carte ne oferă o perspectivă asupra a ceea ce este cu adevărat esențial în viață și ne învață cum să transmitem aceste valori copiilor noștri.

Castellanos pune accentul pe puterea cuvintelor, înțelegând că acestea modelează în cele din urmă lumea interioară a copilului și pot contribui la transformarea acestei lumi într-un loc mai bun. 

„Bunătatea este înțelepciune, iar tocmai acest lucru lipsește adesea în prezent”

„Bunătatea este înțelepciune, iar tocmai acest lucru lipsește adesea în prezent; lipsa noastră de înțelepciune este sursa multor dificultăți și constrângeri în găsirea unor noi modalități de a trăi în lume.

Bunătatea merge mână în mână cu valorile care ne-au ajutat să coexistăm și să progresăm. Compasiunea, generozitatea, solidaritatea, recunoștința, bunătatea... sunt trăsături superioare ale ființei umane, care ne definesc și ne fac unici. Acestea ne protejează, ne încurajează să gândim global și să fim mai puțin egoiști.

Poate că acesta este singurul drum pe care ni-l putem deschide nouă înșine și ca societate pentru a asigura un viitor prosper. În timp ce dezvoltăm noi tehnologii, este important să ne oprim și să ne gândim cum putem reinventa propriile noastre dinamici ca ființe umane. Ceea ce mintea noastră, ce înțelepciune și ce cuvinte ale inimii vom transmite copiilor noștri este ceea ce contează cu adevărat.

La nivel personal, alegerea bunătății ne poate ajuta să găsim soluții diferite la provocările vieții, să găsim resurse pentru a ne menține mințile și inimile întregi în fața luptelor interioare și a pericolelor cu care ne confruntăm atunci când ne deschidem sufletele către alții. Bunătatea ne învață să folosim cu înțelepciune și căldură vorbele, mințile și trupurile noastre pentru a redobândi controlul și măreția inimii”, spune Luis Castellanos pentru sursa citată.

Cum putem ajuta copiii să își dezvolte această iubire de sine într-un mod inteligent?

Cartea subliniază ideea că inteligența bună trebuie să înceapă din interiorul nostru. Cum putem ajuta copiii să își dezvolte această iubire de sine într-un mod inteligent?

„Se afirmă în carte că cea mai înaltă formă de inteligență este bunătatea. Sau, altfel spus, bunătatea reprezintă cea mai sublimă manifestare a inteligenței.

Conceptul de `kindness intelligence` este mai mult decât suma simplă a cuvintelor `inteligență` și `bunătate`. Este o filozofie de viață și o strategie esențială care ne oferă o nouă perspectivă asupra potențialului nostru în viață”, susține autorul.

SURSA FOTO: freepik.com @Guzov Ruslan

Ce presupune „bunătatea inteligentă”?

Bunătatea inteligentă presupune o decizie și o acțiune de a căuta resurse și instrumente pentru a ne îmbunătăți, a ne vindeca și a atenua suferința.

În plus, suntem conștienți în mintea și inimile noastre că bunătatea este o sursă de adevărată bucurie și fericire.

De aceea, educația este din nou foarte importantă!

„Protejarea binelui înseamnă să ne protejăm viitorul. Descoperirea bucuriei de a fi oameni buni, care știu să aibă grijă de ei înșiși, de ceilalți și de planetă. Această învățătură începe în noi înșine, ca părinți și educatori... Suntem canale de comunicare cu copiii noștri. Începe cu tine însuți, iubește-te inteligent și fii un exemplu pentru ei.

Iată câteva recomandări:

Să ai o inimă imensă, deschisă către lume.

Să fii generos și deschis la daruire.

Să nu construiești ziduri, ci să creezi poduri.

Să ai o mentalitate deschisă și primitoare.

Să acționezi din onestitate, non-violență și compasiune.

Să fii amabil și recunoscător.

Să îți oferi bucuria.

Să ai simțul umorului, mai ales în zilele grele”.

Care sunt cei mai mari adversari ai „bunătății inteligente”  în rândul copiilor?

Ritmul alert al vieții moderne, superficialitatea, modelele și valorile greșite impuse de sistem, inclusiv cele promovate de rețelele de socializare, sunt doar câteva dintre amenințările care diminuează importanța celor mai esențiale aspecte ale vieții noastre.

Copiii și adolescenții sunt adesea atrași de imaginea vieții prezentate pe rețelele de socializare, și, în acest proces, își pot pierde adesea conexiunea cu ei înșiși.

„Prin redefinirea conceptelor cheie ale vieții, `bunătatea inteligentă` ne invită să recunoaștem și să contestăm comentariile negative și auto-critica. Trebuie să avem grijă de noi înșine, de dialogul interior, să stabilim limite și să cultivăm o mentalitate puternică și pozitivă”, conchide autorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel