Ce cuvinte să folosești atunci când copilul nu te ascultă: Cel mai bune vorbe pe care părinții le pot folosi în loc de „să-ți fie rușine” sau „taci din gură”

Data publicării:
Ce cuvinte să folosești atunci când copilul nu te ascultă: Cel mai bune vorbe pe care părinții le pot folosi în loc de „să-ți fie rușine” sau „taci din gură”
Ce cuvinte să folosești atunci când copilul nu te ascultă: Cel mai bune vorbe pe care părinții le pot folosi în loc de „să-ți fie rușine” sau „taci din gură”

Mulți părinți se plâng că al lor copil nu-i ascultă. Ei bine, în primul rând, copiii mici încep să aibă personalitate, ceea ce este un lucru bun din punct de vedere al dezvoltării. Dar este posibil să nu aibă întotdeauna o înțelegere completă a situațiilor din jurul lor. În plus, creierul copilului încă dezvoltă controlul impulsurilor, iar astfel le este foarte greu să aștepte lucruri sau să reziste tentației.



Copiii sunt adesea cele mai bune oglinzi ale noastre. Astfel, trebuie înlocuit tonul critic, negativ și amenințător cu unul neutru, empatic și încurajator. Va fi nevoie de multă practică, dar veți vedea cum comportamentul copilului se va îmbunătăți.

Astfel, vorbiți cu micuțul dumneavoastră așa cum ați vrea să vi se vorbească și lucrurile vor decurge mult mai bine. Mai ușor de spus decât de făcut, dar nu este imposibil. Nu mai recurgeți la metode disciplinare tradiționale de educație parentală folosind țipete sau pedepse pentru a-l face pe copil să asculte. A-l speria sau pedepsi pe un copil nu îl va învăța de ce acțiunile sale sunt greșite sau care sunt consecințele.

Acestea sunt doar câteva dintre cuvintele pe care le puteți folosi în mod regulat și care funcționează ca o magie în situațiile în care copilul nu ascultă.

2. -imagine fara descriere- (ce-cuvinte-sa-folosesti-atunci-cand-copilul-nu-te-asculta-cel-mai-bune-vorbe-pe-care-parintii-le-pot-folosi-in-loc-de-sa-ti-fie-rusine-sau-taci-din-gura-2_92723200.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com

„Ce îți trebuie ca să-ți amintești?”


Luați o pauză de la: „Fii atent!”

Exemplu: „Ce trebuie să-ți amintești când te joci în parc?” sau „Te rog, mișcă-te încet ca o țestoasă atentă când mergi pe partea de sus a acelui perete”.

Explicație: Copiii ignoră adesea când spunem același lucru din nou și din nou. În schimb, activați-le abilitățile de gândire critică și rugați-i să introducă precauția. 

„Te rog să vorbești încet!”


Luați o pauză de la: „Nu mai țipa!” sau „Taci!”

Exemplu: „Te rog, vorbește încet sau șoptește” (spus cu o voce în șoaptă) sau „Îmi place să cânți și am nevoie să te duci în camera de joacă dacă trebuie să cânți tare”.

Explicație: Unii copii vorbesc în mod natural mai tare decât alții. Dacă întâmpină dificultăți în a vorbi încet, arată-le unde pot merge pentru a vorbi tare și, de asemenea, să învețe să folosească „puterea șoaptei”. În combinație cu o atingere blândă și un contact vizual, șoapta este o modalitate incredibil de eficientă de a-i determina pe copii să asculte.


„Ți-ar plăcea să faci singur sau să te ajut?”


Luați o pauză de la: „Ți-am spus de trei ori, fă-o acum!”

Exemplu: „Este timpul să plecăm. Ți-ar plăcea să te încalți singur sau să te ajut?” sau „Vrei să te urci singur în scaunul mașinii sau să te pun eu în el?”

Explicație: Majoritatea copiilor răspund incredibil de bine dacă au variante. Oferiți alegeri, iar abilitățile lor de gândire critică trec peste tentația lor de a refuza.

„Ce ai învățat din această greșeală?”


Luați o pauză de la: „Să-ți fie rușine!” sau „Ar trebui să știi mai bine”.

Exemplu: „Ce ai învățat din această greșeală?” sau „Ce ai învățat și cum vei face diferit data viitoare ca să nu ai probleme la școală?”

Explicație: Concentrarea pe motivația de a schimba comportamentul pentru viitor va obține rezultate mult mai bune decât să criticați comportamentul neadecvat din trecut.

„Te rog ...”

Luați o pauză de la: „Nu face așa!” sau „Oprește-te!”

Exemplu: „Te rog să mângâi câinele cu blândețe” sau „Te rog să îți pui pantofii în dulap”.

Explicație: Vă petreceți ziua spunând prietenilor, colegilor sau chelnerilor de la restaurant ceea ce NU vă doriți? Nu am primi cel mai bun răspuns dacă am spune „NU vreau un latte” sau „Nu vreau puiul”. Această formă de comunicare negativă nu este percepută bine și pune o presiune excesivă asupra relațiilor. În schimb, încercați să cereți ceea ce doriți.

Citește și Obiceiuri zilnice de igienă pe care le pot învăța copiii în primii ani de viață: Cum să-i obișnuiești pe micuți să se spele pe dinți, mâini sau față

„Astăzi suntem ca niște gheparzi și trebuie să ne mișcăm repede!”

3. -imagine fara descriere- (ce-cuvinte-sa-folosesti-atunci-cand-copilul-nu-te-asculta-cel-mai-bune-vorbe-pe-care-parintii-le-pot-folosi-in-loc-de-sa-ti-fie-rusine-sau-taci-din-gura-4_10707200.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com

Luați o pauză de la: „Grăbește-te odată!” sau „Vom întârzia!”

Exemplu: „Astăzi suntem ca niște gheparzi! Să vedem cât de repede ne putem mișca!”

Explicație: Asigurați-vă că îi lăsați uneori să fie și țestoase! Tuturor ne-ar putea folosi o doză sănătoasă de mișcare lentă, așa că oferă dimineți în care toată lumea să fie relaxată și copiii să se poată mișca încet. Iar în acele momente în care va trebui să se grăbească chiar se va grăbi.

„Vrei să pleci acum sau în 10 minute?”


Luați o pauză de la: „E timpul să pleci acum!”

Exemplu: „Vrei să pleci acum sau să te mai joci încă 10 minute, apoi să pleci?”

De ce funcționează: Copiilor le place să fie responsabili de propriul destin, în special copiilor cu putere! Acest lucru necesită puțină proactivitate, dar funcționează ca o magie: dă-le de ales și vor răspunde mult mai bine atunci când spui: „OK, au trecut 10 minute, e timpul să plecăm”.

„Să adăugăm acea jucărie pe care o vrei pe lista dorințelor”


Luați o pauză de la: „Nu ne putem permite asta” sau „Nu, am spus că nu mai cumpărăm jucării”.

Exemplu: „Nu sunt dispus acum să cumpăr ursulețul, ai vrea să îl trecem pe lista ta de dorințe?”

Explicație: Dacă suntem sinceri, ne putem permite din punct de vedere financiar o jucărie de 10 lei de exemplu, dar pur și simplu nu suntem dispuși să o achiziționăm (dar apoi vom cumpăra o cafea de 10 lei). În loc să dăm vina pe bani și să creați sentimente de deficit, puneți limita, apoi oferiți-i idei care să-l ajute să învețe cum să obțină jucăria dorită (cum ar fi cadou la ziua de naștere sau folosirea alocației).

„Oprește-te, respiră, acum cere ce vrei”

Luați o pauză de la: „Nu te mai mârâi!”

Exemplu: „Hai să ne oprim, să respirăm împreună, acum încearcă din nou să ceri ce vrei”.

Explicație: Continuați să repetați cu calm aceste cuvinte în timp ce respirați cu micuțul, până când se poate calma și schimba felul în care vorbește.

„Respectă-te pe tine și pe ceilalți”

Luați o pauză de la: „Fii bun!”

Exemplu: „Amintește-ți să te respecți pe tine și pe ceilalți atunci când te afli în parc/școală/grădiniță astăzi”.

Explicație: Fiți specifici, deoarece copiii adesea nu absorb afirmațiile generale pe care le aruncăm asupra lor. Cereți ceea ce doriți și rugați-i să reia ceea ce este important de reținut.

Vezi și Ghid pentru o educație parentală eficientă: Practici simple pe care trebuie să le știți în creșterea copiilor

„Folosește-ți abilitățile de lucru în echipă”

Luați o pauză de la: „Nu fi șef!” și „Nimeni nu va dori să se joace cu tine dacă te comporți așa”.

Exemplu: „Ești un lider grozav. Nu uita să îți folosești abilitățile de lucru în echipă astăzi. Pune întrebări prietenilor tăi în loc să le spui ce să facă și lasă-i și pe alții să conducă”.

Explicație: Mulți copii care au o dorință puternică de a conduce (sau se simt puternici) li se spune adesea că sunt șefi sau că nimeni nu va dori să le fie prieten dacă se comportă „rău”. În schimb, deveniți un antrenor al copilului și învățați-l cum conduc liderii buni cu integritate - adresând întrebări în loc să dea ordine.

„Am nevoie să ...”

4. -imagine fara descriere- (ce-cuvinte-sa-folosesti-atunci-cand-copilul-nu-te-asculta-cel-mai-bune-vorbe-pe-care-parintii-le-pot-folosi-in-loc-de-sa-ti-fie-rusine-sau-taci-din-gura-5_90055100.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com

Luați o pauză de la: „Nu mai face ...” și „Nu este în regulă să ...”.

Exemplu: „Am nevoie să mângâi câinele cu blândețe. Îi place să fie mângâiat și va sta cu tine mai mult timp dacă îl atingi în acest fel” sau „Am nevoie să încetinești și să mergi ca o broască țestoasă în loc de un cal de curse, deoarece suntem într-o parcare periculoasă”.

Explicație: Copiii răspund mult mai bine atunci când comunicăm cu ei fără critici. De asemenea, să ceri ceea ce vrei este nemaipomenit pentru a ghida copiii în direcția pe care o dorești.

„Este în regulă să plângi”


Luați o pauză de la: „Nu fi bebeluș!” sau „Nu plânge!”.

Exemplu: „Este în regulă că te simți trist, voi fi aici dacă ai nevoie de mine!”

Explicație: Este incredibil cât de bine răspund copiii atunci când nu îi presăm sau nu încercăm să-i forțăm să nu se mai simtă triști. Trebuie să îi învățați că sunt capabili să treacă prin emoțiile lor și așa își vor construi o stimă de sine sănătoasă.

„Cum vei avea grijă de tine?”


Luați o pauză de la: „Fă ... și vei fi bine, nu este mare lucru”. 

Exemplu: „Este în regulă să fii ... . Care sunt lucrurile pe care le poți face pentru a te ajuta să te simți mai bine?”

Explicație: Împuternicirea copiilor să aibă grijă de ei înșiși este un cadou incredibil. Copiii care învață să treacă prin emoții cu integritate și să ia măsuri de auto-calmare au mai puține probleme și au o stimă de sine mai mare. 

„Mă opresc, respir și aștept să termini”

Luați o pauză de la: „Lasă-mă pe mine”.

Exemplu: „Se pare că ai nevoie de un moment, mă voi așeza și aștept două minute” sau „Voi pune rufele în mașina de spălat în timp ce aștept”.

Explicație: De multe ori, noi, părinții, trebuie să ne relaxăm și să-i lăsăm pe copii să încerce să-și lege singuri șireturile sau să împăturească hainele. Acceptă un dulap cu haine puse nu chiar la dungă sau pantoful pe piciorul greșit. Scopul părinților este de a-i lăsa pe copii să încerce, să eșueze, să încerce din nou și să ancoreze sentimentele de autonomie, astfel încât să nu depindă întotdeauna de noi pentru a face totul!

„Te iubesc orice ar fi”

5. -imagine fara descriere- (ce-cuvinte-sa-folosesti-atunci-cand-copilul-nu-te-asculta-cel-mai-bune-vorbe-pe-care-parintii-le-pot-folosi-in-loc-de-sa-ti-fie-rusine-sau-taci-din-gura-3_88834600.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com

Luați o pauză de la: „Nimeni nu vrea să fie cu tine când ești rău” sau „Nu primești îmbrățișări și pupici dacă te comporți așa”.

Exemplu: „Te iubesc indiferent de comportamentul pe care îl ai și aș vrea să-i ceri fratelui tău jucăria data viitoare, în loc să o smulgi”.

Explicație: Dragostea necondiționată este esențialul parentingului pozitiv și înseamnă că dragostea noastră pentru copiii noștri nu depinde de nivelul de comportament bun pe care îl au în timpul zilei. Îi iubim din toată inima, indiferent de ce fac. Hrănirea acestui adevăr în copiii noștri se revarsă în nevoia lor de a aparține, care este un factor de motivare cheie. 

„Nu sunt de acord cu ... încă”


Luați o pauză de la: „Nu ești suficient de mare” sau „Ești prea mic pentru a face asta”.

Exemplu: „Nu sunt de acord să mergi deasupra acelui zid de cărămidă pentru că mi-e teamă că vei cădea și te vei răni”.

Explicație: Când ne spunem temerile și grijile, copiii noștri răspund și ne respectă limitele mult mai bine. Copiii simt adesea că sunt suficient de mari, suficient de puternici și suficient de capabili pentru a face lucruri mari, cum ar fi să meargă cu viteză pe bicicletă, să urce pe garduri înalte și să se cațere în copaci... dar noi nu suntem încă pregătiți să ne asumăm riscul. Comunicați acest lucru copiilor dumneavoastră.

„Mi-ar plăcea ca tu să decizi”

Luați o pauză de la: „Nu-mi pasă ce zici”.

Exemplu: „Știi ce? Sunt flexibil în acest sens/lucru, așa că poți alege pentru noi. Mi-ar plăcea ajutorul tău”.

Explicație: Când chiar nu ne pasă, aceasta este o oportunitate grozavă de a ne împuternici copiii și de a-i lăsa să conducă! Liderii buni sunt, de asemenea, adepți buni, așa că a-i învăța pe copiii noștri acest lucru, lăsându-i să ia decizii este o practică bună.

„Cred în tine și sunt aici să te susțin”

Luați o pauză de la: „Mă voi ocupa eu de asta” sau „De ce trebuie să fac totul pentru tine?”

Exemplu: „Văd cât de greu este pentru tine și cred în tine că o să treci peste asta. Sunt aici pentru a te ajuta dacă ai nevoie de idei”.

Explicație: Este important ca, în calitate de părinți, să pregătim copiii noștri pentru succes în lume să aibă grijă de ei înșiși, să-și rezolve propriile probleme și să aibă încredere că sunt capabili. Sprijinul în loc de salvare necesită adesea mai multă răbdare, dar le construiește stima de sine și motivația intrinsecă a copiilor în cele mai frumoase moduri.

„Cum te simți?”

Luați o pauză de la: „Gata, nu trebuie să fii atât de supărat!”

Exemplu: „Văd că ești supărat, ce simți?”

Explicație: A ajuta copiii să-și identifice emoțiile și să le comunice eficient este un element important al parentingului. Când copiii se simt confortabil să simtă o emoție și să o comunice altora (în loc să o nege și să încerce să o facă să dispară), comportamentele au tendința de a fi mult mai respectuoase.

Este nevoie de multă practică și răbdare pentru a schimba în mod constant aceste fraze pozitive, dar nu este imposibil!

Sursa: mother.ly

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Parintisipitici Team | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel