Între 2.000 și 3.000 de copii trăiesc în condiții de fără adăpost în Franța.
Mulți dintre aceștia își petrec majoritatea zilei în cărucior, o situație care are un impact negativ asupra sănătății lor fizice și mentale.
Potrivit Unicef și Federației Actorilor Solidarității, aproximativ 42.000 de copii se află în condiții de locuire precare în Franța, iar un număr semnificativ trăiesc pe stradă, fiind nevoiți să rămână în cărucior pe parcursul întregii zile, ceea ce le pune în pericol starea de bine.
Citește și Cum să îți surprinzi familia: activități de făcut împreună acasă
Acești bebeluși sunt supranumiți „bebeluși cărucior”, deoarece căruciorul este „locuința lor principală” și își petrec majoritatea zilei, chiar și o mare parte din noapte, în el.
Această situație dramatică are consecințe semnificative asupra sănătății lor. Un studiu realizat de Santé publique France arată că 80% dintre acești copii au întârzieri în dezvoltare. Care sunt cauzele?
Ei petrec prea mult timp în cărucior, unde nu văd decât propriile mâini și picioare. De asemenea, nu au oportunități de socializare cu alți copii de vârsta lor. Drept urmare, nu știu nici măcar să salute cu mâna, un gest care, în mod normal, este învățat în jurul vârstei de 8 luni.
SURSA FOTO: Freepik.com@maria_sbytova
Deși sunt adesea în cărucior, acești bebeluși și copii mici dorm prost. Fie pentru că își petrec noaptea în cărucior și nu într-un pat, fie pentru că sunt mutați dintr-un centru de adăpost în altul. Drept urmare, se trezesc frecvent.
Aceste micro-treziri nocturne au efecte asupra mai multor aspecte: capacitatea lor de a rămâne treji pe parcursul zilei, dar și asupra creșterii și dezvoltării sistemului lor nervos.
Aceste tulburări de somn afectează nu doar starea lor de bine pe parcursul zilei, dar și dezvoltarea lor fizică și mentală pe termen lung.
Lipsa unui somn adecvat poate întârzia procesele esențiale de învățare și adaptare, iar nevoia constantă de a se muta dintr-un loc în altul le poate priva de stabilitatea necesară unei dezvoltări sănătoase.
În plus, expunerea continuă la stres și lipsa unui mediu calm și sigur pot influența negativ sănătatea lor emoțională și comportamentală.
De aceea, este esențial ca autoritățile și organizațiile de sprijin să creeze soluții durabile și stabile pentru aceste familii, asigurându-le copiilor un mediu propice creșterii și învățării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.