Ce este „parentingul leneș”. „Facem acest lucru în numele iubirii, pentru că vrem să-i ajutăm pe copii. În realitate le facem un mare rău”

Data publicării:
 Ce este „parentingul leneș”. „Facem acest lucru în numele iubirii, pentru că vrem să-i ajutăm pe copii. În realitate le facem un mare rău” / FOTO: Freepik.com@ standret
Ce este „parentingul leneș”. „Facem acest lucru în numele iubirii, pentru că vrem să-i ajutăm pe copii. În realitate le facem un mare rău” / FOTO: Freepik.com@ standret

„Lazy Parenting” este conceptul conform căruia părinții se retrag și le permit copiilor să își îndeplinească singuri multe dintre sarcinile zilnice. 



Scopul acestei abordări este de a ajuta copiii să dezvolte încredere în sine, independență și responsabilitate.

Într-un videoclip TikTok vizionat de mai mult de 124.000 de ori, o utilizatoare începe prin a spune: „Trebuie să fii un părinte mai leneș.” Subtitrarea videoclipului precizează: „Acesta este momentul în care îți dau permisiunea să faci mai puțin.”

Citește și Studiu: Fetele își doresc cariere în domeniul STEM, dar nu sunt sigure dacă sunt suficient de inteligente

Mama din videoclip continuă povestind despre vizita unor prieteni care au un copil de aproape 15 ani, mai mare decât al ei. În timpul vizitei, prietena își exprimă îngrijorarea că face ceva greșit ca părinte, deoarece copiii ei nu sunt la fel de independenți precum cei ai mamei din TikTok.

Aceasta este, de fapt, esența dezbaterii.

SURSA FOTO: Freepik.com@prostooleh

Ea a spus: 'Copiii tăi sunt atât de independenți. Ei își fac singuri mâncarea, își iau gustări, își întind singuri bagelul.'” Morala, explică mama, este că copilul prietenilor nu ar mânca micul dejun dacă un părinte nu i l-ar pregăti.

Mama încheie monologul spunând: „Poți să îți dai seama întotdeauna care sunt copiii ale căror părinți fac totul pentru ei… Vreau ca toată lumea să știe, poți fi mai leneș. Sincer, probabil că asta îi face pe copiii tăi mai buni.”

Când funcționează „lazy parenting”?

SURSA FOTO: freepik.com@senivpetro

Citește și Așa reacționează părinții inteligenți emoțional atunci când copilul lor este supărat! Strategii validate științific de la un psiholog

Fac părinții prea multe pentru copii în ziua de azi? Răspunsul la această întrebare este nuanțat și depinde de familia în cauză. Totuși, experții în parenting sunt de părere că, de multe ori, părinții pot să îmbunătățească abordările lor.

„Văd asta tot timpul—părinți bine intenționați care fac lucruri pentru copii pe care aceștia sunt capabili să le facă singuri,” spune Amy McCready, fondatoarea Positive Parenting Solutions și autoarea cărții The 'Me, Me, Me' Epidemic: A Step-by-Step Guide to Raising Capable, Grateful Kids in an Over-Entitled World.

„Facem acest lucru în numele iubirii, pentru că vrem să fim ajutători și pentru că este mai ușor și mai puțin haos. Însă, de fapt, acest comportament face un mare rău copiilor. Le fură abilități de viață esențiale și le scade încrederea în sine.”

Astfel, „părinția leneșă” poate fi o abordare eficientă pentru a ajuta copiii să devină mai independenți, responsabili și încrezători, lăsându-i să își îndeplinească singuri sarcinile și învățând din propriile experiențe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Parenting





pixel