Nu există părinți perfecți, însă majoritatea „părinților buni” aplică două strategii esențiale pentru a crește copii încrezători și bine adaptați, explică psihologul pentru copii Becky Kennedy.
În primul rând, acești părinți acordă o atenție deosebită propriei lor dezvoltări personale, la fel de mult ca educației copiilor lor.
„Consider că acesta este aspectul cel mai important”, a declarat Kennedy într-un episod recent al podcastului „The Tim Ferriss Show”.
În al doilea rând, evită să-și judece copiii în mod inutil.
„Un părinte bun înlocuiește judecata cu curiozitatea în interacțiunile cu copiii săi”, a explicat Kennedy, care deține un doctorat în psihologie clinică la Universitatea Columbia și este gazda podcastului de parenting „Good Inside”.
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
Dacă copilul tău continuă să aibă probleme, de exemplu, lovindu-și colegii de clasă în pauze, chiar dacă l-ai învățat să nu recurgă la violență, este ușor să presupui ce e mai rău: că el este „rău” și că tu ai eșuat ca părinte.
Totuși, adevărul este, de obicei, mult mai puțin sever, explică psihologul Becky Kennedy. Este posibil ca ceva să-l fi deranjat, declanșând un comportament violent neașteptat.
Adoptând o atitudine mai curioasă, vei avea mai multe șanse să înțelegi ce se află în spatele comportamentului copilului tău, astfel încât să poți aborda cauza principală. „‘Mă întreb de ce copilul meu îi lovește pe colegii de clasă?’ De îndată ce folosești cuvântul ‘mirare’, nu mai poți judeca, pentru că începi să privești situația dintr-o perspectivă mai amplă”, spune Kennedy.
Această abordare, în locul unei judecăți critice și pripite, te ajută să construiești și să menții relații solide și de încredere cu copilul tău, fără a-i permite totuși să scape nepedepsit pentru comportamentul inadecvat.
„Un părinte bun reușește să fie cel mai puternic lider pentru copilul său printr-o combinație de granițe ferme, autoritate parentală și o conexiune caldă, care validează emoțiile copilului”, adaugă Kennedy.
SURSA FOTO: freepik.com @syda_productions
În ceea ce privește dezvoltarea personală a părinților, Kennedy subliniază importanța de a fi deschis la introspecție, de a reflecta asupra propriilor comportamente, motivații și așteptări.
Deși poate fi dificil, acest proces este esențial pentru a învăța să îți vezi copilul ca pe o persoană distinctă, astfel încât să-i oferi sprijinul de care are nevoie pentru a deveni un adult încrezător.
„Este o parte importantă a creșterii copiilor: putem să-i vedem și să-i acceptăm așa cum sunt?” spune Tovah Klein, psiholog specializat în dezvoltarea copilului, pentru CNBC Make It.
„Aceasta este cheia pentru a ajuta un copil să devină o persoană decentă, capabilă să se descurce și să aibă încredere în sine.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.