Ce înseamnă când un copil merge pe vârfuri, potrivit pediatrilor

Data publicării:
Ce înseamnă când un copil merge pe vârfuri, potrivit pediatrilor / FOTO: Freepik.com@freepik
Ce înseamnă când un copil merge pe vârfuri, potrivit pediatrilor / FOTO: Freepik.com@freepik

Medicii pediatri explică părinților ce înseamnă când al lor copil merge pe vârfuri.



Atunci când un copil începe să meargă, după ce a făcut primii pași, există diverse îndoieli care pot apărea în rândul părinților, de la îngrijorarea dacă îi ia ceva mai mult timp decât se aștepta până la a ști dacă mersul său este cel corect.

În această ultimă privință, unii părinți observă că, odată ce a început să meargă, copiii lor tind să se miște fără să pună călcâiul pe pământ, mergând doar pe vârfuri.

Sursa foto: freepik.com@Jovie Art

Și, deși în principiu pot vedea acest lucru ca făcând parte din procesul de îmbunătățire a mersului, dacă observă că acest tip de mers continuă, sunt adesea îngrijorați.

Citește și „Copiii mai inteligenți și mai puternici: Antrenează-le mintea cu acest exercițiu”

Ce înseamnă când un copil merge pe vârfuri și când ar trebui să ne îngrijorăm dacă o face? Iată ce spun pediatrii.

Primul lucru de știut este că mersul pe vârfuri nu este o problemă în majoritatea cazurilor. Prin urmare, este un obicei caracteristic al copiilor care abia încep să meargă.

Deși nu este o etapă evolutivă prin care trec toți copiii, unii copii o fac.

Conform informațiilor Asociației Spaniole de Pediatrie (AEP), această formă de mers este frecventă în mod tranzitoriu, până la vârsta de 2 sau 3 ani de viață, iar majoritatea încetează să o mai facă pe măsură ce cresc.

Vezi și „Există o demență digitală, conform neuropsihiatrului Manfred Spitzer. Ce riscă minorii în era inteligenței artificiale”

Cel mai adesea este vorba de ceea ce se numește „mersul pe vârf idiopatic”, care nu este asociat cu nicio tulburare neurologică și se rezolvă fără tratament în majoritatea cazurilor, dispărând în jurul vârstei de 8 ani.

Ar putea fi un simptom pentru un alt diagnostic?

AEP subliniază că, deși la mulți copii nu poate fi găsită nicio cauză și este doar idiopatică, mersul pe vârfuri poate fi observat și în anumite boli, cum ar fi

Paralizia cerebrală

distrofiile musculare

tulburări de neurodezvoltare, cum ar fi la copiii cu tulburări din spectrul autist

scurtarea sau contractura călcâiului lui Ahile.

Prin urmare, dacă observăm că copilul nostru continuă să facă acest lucru după vârsta de trei ani, dacă face acest lucru cu un singur picior sau dacă obișnuia să meargă normal (sprijinind ambele picioare complet pe sol) și brusc începe să facă acest lucru, este recomandabil să consultăm pediatrul, care va examina mobilitatea piciorului.

Dar, așa cum am spus deja, în majoritatea cazurilor cauza este idiopatică și este un obicei care se îmbunătățește în timp.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Sanatate





pixel