Ce înseamnă numele Carmen și de ce se sărbătorește pe 16 iulie?

Data publicării:
Ce înseamnă numele Carmen și de ce se sărbătorește pe 16 iulie? / FOTO: freepik.com@senivpetro
Ce înseamnă numele Carmen și de ce se sărbătorește pe 16 iulie? / FOTO: freepik.com@senivpetro

Carmen este un nume de fată clasic, tradițional, care este asociat cu spaniolii și rămâne la modă generație după generație.



348.757 de fete și femei se numesc Carmen în Spania, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS). Marțea aceasta, 16 iulie, este ziua ei onomastică și, prin urmare, este ziua sfântă a tuturor persoanelor care se numesc Carmen, Carmela și Carmelo și este chiar o sărbătoare publică în multe locuri din Spania. De ce? Ce se sărbătorește? Ce înseamnă numele Carmen? Ei bine, istoria acestui nume datează de milenii și este strâns legată de religie (nu numai de creștinism, ci și de iudaism).

Carmen este derivat etimologic din cuvântul ebraic „karm-el”, care înseamnă „via Domnului” sau „grădina lui Dumnezeu”. Acesta apare deja în Biblia ebraică, mai precis în Cartea lui Isaia, unde se vorbește despre ceea ce a fost tradus ca Muntele Carmel, într-una dintre grotele căruia a trăit profetul Ilie, care a fost martor și protagonist al celor mai semnificative miracole ale lui Yahweh.

Derivarea arabă a termenului, „karm”, înseamnă, pe de o parte, „vie”, dar și „viță de vie” sau „cep”. Prin urmare, semnificația lui Carmen este „cea a câmpului cultivat”. La aceasta trebuie să adăugăm o altă semnificație, deoarece, deși numele Carmen derivă din cuvintele ebraice și arabe menționate anterior, există forma latină „canere”, care înseamnă „a cânta”, deci numele Carmen este asociat și cu muzica.

Numele Carmen are o semnificație religioasă profundă. Pe de o parte, se referă, așa cum am spus, la Muntele Carmel, situat în Israelul de astăzi, foarte aproape de orașul Ierusalim. Proorocul Ilie s-a stabilit acolo pentru a trăi în cea mai strictă austeritate și pentru a se consacra lui Dumnezeu și rugăciunii, conform vechii Scripturi.

Mult mai târziu, tradiția creștină a înțeles că era un loc sfânt. Astfel, în secolul al XII-lea, Sfântul Bartolomeu a ridicat acolo un ermitaj, la care o mulțime de preoți se înghesuiau pentru a călca pe urmele lui Ilie și a-și dedica viața rugăciunii și tăcerii. Acești preoți au început să fie numiți „carmeliți”, care astăzi este unul dintre ordinele ecleziastice cu cea mai mare prezență în întreaga lume.

De ce Ziua Carmelului este sărbătorită pe 16 iulie?

Răspunsul la această întrebare se află în tradiția catolică și, în special, în tradiția carmelită. La mijlocul secolului al XIII-lea, superiorul Ordinului era preotul englez Saint Simon Stock, care a fost martorul unei apariții mariane: Fecioara de pe Muntele Carmel i-a apărut la 16 iulie 1251. Ea a purtat veșmintele Ordinului și i-a dăruit un scapular care îi va scăpa de răul veșnic pe toți cei care îl vor purta.

Variante ale numelui Carmen:

Variantă masculină: Carmelo
În spaniolă: pe lângă Carmen, varianta Carmela este foarte frecventă.
În catalană: Carme
Asturiană: Carmina
Bască: Karmen, Karmele
Galiciană: Carmiña
Portugheză: Carminha

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Divertisment





pixel